2014 Teknolojide Önemli Yatırımların Yılı Olacak

Günümüzde şirketlerin gelişen teknolojiyi yakalamaları için eskisinden daha fazla yatırım yapması gerekiyor. 2014 yılı içerisinde şirketler güvenlik, mobil ve verimlilik konusundaki teknoloji yatırımlarını arttıracaklar.

 

BrennanIT’nin yeni yayınlanan araştırma raporunda katılımcıların %48,7’sinin 2014 yılında mobil çözümlere yatırım yapacağı ve %44,4’ünün yıl içerisinde yeni güvenlik projelerine girişeceği belirtiliyor. Brennan BT Genel Müdürü Dave Stevens’a göre, rapor sonuçları birçok şirketin gelişmiş teknoloji çözüm ve hizmetlerden faydalandığını gösteriyor ancak “birçok firma işlerini kolaylaştıracak, zaman ve mali açıdan tasarruf sağlayacak bu yeni teknolojilerden habersiz” ve bundan faydalanmıyor. Fakat bu tarz şirketlerin yatırımlarının ilk sırasında BT yer alıyor. Teknolojinin her alanda kullanım oranı artıyor fakat yatırımların birinci sırasına yerleşmesi sektör ve ekonomik açıdan sevindirici.

2014 Fırsatlar Yılı Olacak

Başka bir araştırma firması The Buzz’ın BT olgunluk endeksi anket sonuçlarına baktığımızda firmaların 2014 yılında daha rakiplerine göre rekabetçi olabilmek adına teknolojiye yatırım yapmaya hazır oldukları ortaya çıkıyor. Bu ve bunun gibi araştırmalar şirketlerin önümüzdeki dönemde nasıl hareket edeceğini gözler önüne seriyor. Eğer amacınız büyümek, daha çok verimlilik veya daha zeki çalışma yöntemleri ise BT daha iyi bir iş kurabilmek için her zamankinden daha önemli. BrennanIT’nin yaptığı Buzz IT Olgunluk Endeksi araştırmasının amacı 2014’ün şirketler için BT dönüm noktaları ve fırsatlarını ortaya koymak olarak açıklanabilir. Ortaya çıkan sonuçlara baktığımızda şirketler için teknolojinin değeri hiç olmadığı kadar çok farkındalık ve takdir yansıtmakta. Araştırmanın üstüne basarak ortaya çıkardığı sonuç ise 2014 yılının BT yatırımları yılı olacağı yönünde. Firmalar yatırım konusunda istekliler ve bunu 2014 yılı içerisinde gerçekleştirecekler. cioturkbulutbilisim

Araştırmaya katılan 500’den fazla şirket bulunmakta ve bu şirketlerin %48.7 gibi bir oranı (neredeyse şirketlerin yarısı) önümüzdeki 12 ay içerisinde mobiliteye yatırım yapmayı planlıyor. Bunların büyük çoğunluğu kendi BT takımları bünyesinde yönetilen yeni cihazların alımını (%82.4) gerçekleştirecek. Bazı firmalar ise yeni alacakları mobil cihazlar üzerinde kendi uygulamalarını geliştirecek (%27.5) bazıları ise üçüncü parti uygulamalara güveniyorlar (%41.2).

Güvenliği Elden Bırakmayın

Ankete katılan şirketlerin %44.4’ü önümüzdeki yıl içerisinde güvenliğe yatırım yapacak ve %36.8’lik bir oran ise bunu şirketin ana odaklarından biri olarak görüyor. Şu anda birçok şirketin güvenlik önlemlerinin çok düşük seviyelerde olduğunun altını çizmeliyiz. Katılımcıların %90.9’u bir güvenlik duvarının olduğunu belirtmekte ancak daha sağlam çift faktörlü doğrulama %55 oranında iken ve Security information ve Event Management (SIEM) çözümleri (%23) daha az yaygın.

Veri konusunda %19.1 bir kısım analitik ve iş zekasının gelecek yıl önemli rol oynayacağını düşünüyor fakat ankete katılanların yarısından fazlası %52.4’lük bir rakama karşılık geliyor bu kısım, iş yatırımlarının önümüzdeki yıl içerisinde veri çözümlerine doğru kayacağını belirtiyor. Yaratıldığı yerde korunan veri hala çok yüksek ve şirketlerin %86.3’ü verilerini şirket içerisinde tutmakta ve %58.8’i yedekleme seçeneği olarak diskleri ve yerinde saklama yöntemlerini kullanıyor. Bu kadar kritik verilerin bu tarz saklama yöntemleriyle korunması daha önümüzde gidilecek çok yol olduğunun göstergesi.

VPN’den Vazgeçemiyoruz

Yazılım şu anda şirketler için heyecanlı bir fırsat. Şirketlerin %21.1’i için Windows yazılım güncellemeleri önemli bir odak noktası. %25’i ise ofis üretkenlik/işbirliği araç güncellemesi önemli öncelik konusu. İş şirket ağına sahadan erişim olunca VPN hala %71.9’lık bir oranla çok popüler. Ankete katılanlar VPN’in mobilite hedefinin ana stratejisi olduğunu belirtiyor. Unutmadan Windows XP kullanıcılarına bir bilgilendirme yapalım. Microsoft Windows XP için verdiği desteği geçtiğimiz günlerde durdurdu ve bundan sonra Windows XP için güncelleme yayınlanmayacak. Önümüzdeki günlerde bu işletim sistemini kullanmayı düşünüyorsanız büyük açıklar ve güvenlik tehlikeleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu önemli noktayı unutmayın. Mümkünde kullandığınız işletim sisteminizi değiştirmenizi tavsiye ediyoruz.

Her Yerde Bulut Var

Anket sonuçlarına devam ediyoruz. Şirketlerin %23.6’sı için Bulut gelecek yıl içerisinde ana odak noktası. Dahası %35.7 gibi bir oran bu süre zarfından hibrit bulut çözümlerine yatırım yapma arayışında. Bulut çözümünü şirketler için çekici kılan iki ana sebep ölçeklenebilirliği (%80.9) ve dış kaynaklandırma yoluyla maliyetlerin düşürülebilmesi (%78.7). Bulut bilişim servislerini kendi sunucularında çalıştırabileceğiniz gibi servis sağlayıcılar üzerinden de satın alabiliyorsunuz. Bu sayede şirket bütçelerini fazla aşmadan kullandığın kadar öde mantığıyla Bulut servislerini kullanmanız mümkün oluyor. Çok yakında bu büyük avantajlara sahip teknolojileri kullanmayan kalmayacak.

Gelişmiş Araçlara Yönelik Eğilim Artıyor

Bir çok şirket verimli bir şekilde e-posta (%92,1) ve geleneksel telefon (89.5%) yoluyla iş birliği içerisinde. Ancak ankete katılanların %38.8’ında daha gelişmiş araçları adapte etmeye yönelik bir arayış bulunmakta ve 2014 yılında iş birliği çözümlerine yatırımın altını çiziyorlar. Dosya paylaşımı katılımcıların %76.3’ü için olağan bir hale gelmiş durumda. Bunun ardından %73.7 ile telekonferans gelmekte, ofis içi video konferans %65.8 ve anında mesajlaşma ise şirketlerin %57.9’unda hakim.

 

Araştırma gösteriyor ki şirketler gelişen teknolojileri yakalamak ve kendilerine uyarlamak için harekete geçmiş durumda. Bu bağlamda BT yatırımları da şirketlerin birinci önceliği haline gelmiş. 2014 yılı BT harcamaları açısından beklediğimizin ötesinde geçecek gibi gözüküyor.