2014’ün En Popüler Teknoloji Trendleri

Günümüzün teknoloji trendleri birçok alanda büyük etkiler yaratıyor. Bu trendleri baştan görmek, BT yöneticilerinin işini inanılmaz derecede kolaylaştırıyor. Bu yazımızda 2014’ün en önemli teknoloji trendlerini mercek altına alacağız.

Büyük Veri ve Bulut teknolojisi popüler trendlerin başında geliyor. Bunlar önümüzdeki yıllarda BT dünyasında önemli bir etkiye sahip olacak olan yeni teknoloji trendlerinden sadece ikisi. Mobilleşme, sosyal ticaret, dinamik mimariler ve siber güvenlik gibi başlıklar da en az Büyük Veri ve Bulut teknolojisi kadar önemli. Yeni nesil teknoloji trendlerini bilmek, BT yöneticilerinin gelecekteki yatırımlarını kolaylaştırmak için olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. BT yöneticileri bu trendler sayesinde, işletmelerini hızlıca yeniden şekillendirip, geleceğin ihtiyaçlarına hazır hale getiriyorlar.

Peki nedir bu yeni trendler? 2014’ün en önemli 10 trendine gelin hep birlikte kısaca göz atalım.

Bulut Bilişim

Bulut Bilişim ya da namı diğer Cloud günümüzün en sıcak konularından biri. Bu yeni teknoloji, geleceğin BT mimarisini inanılmaz bir şekilde değiştireceği söyleniyor. Fakat BT organizasyonları bu teknolojiye hala kuşkucu yaklaşıyor. Kapalı, halka açık ve Hibrit mimariler derken güvenliğin sağlanması ve bu yapıları kontrol altında tutmak herkesi düşündürüyor. Fakat şöyle bir gerçek var ki, birçok yönetici ve işletme sahibi tüm BT ihtiyacını elektrik prizinden almak istiyor. Hiç kimse, sunucu sistemlerle, yazılımlarla ve sorunlarla uğraşmak istemiyor.

Durum böyle olunca sunucu ve depolama sistemleri yeni bir sertifikaya sahip olacaklar. Bulut Bilişim sertifikalı sistemler sayesinde işletmeler Bulut Bilişimi tam olarak işletmelerine entegre edecekler. Birçok geliştirme de özellikle bu alanda yapılacak.cloud-service-providers

Servis Olarak Sunulan Yazılım (SaaS)

SaaS her ne kadar Bulut Bilişim’in bir parçası olsa da onu ayrı değerlendirmek istedik. SaaS, IaaS’a göre daha kapsamlı ve daha ilgi çekici. IaaS, işletmelerde video işlemi için yüksek performans ve “Modeling” gibi spesifik alanlarda kullanılmasına karşın, SaaS müşterinin işini kolaylaştıracak binlerce uygulamada yer alıyor. SaaS, gerek günümüzde gerekse de gelecekte büyük trend olarak görülmeli.

Dinamik BT Mimarileri

Dinamik BT mimarileri, Bulut Bilişim teknolojisinin en çok ihtiyaç duyduğu değişimler arasında sayılabilir. Buradaki değişim, veri merkezlerini Büyük Veri, Bulut, akıllı cihazlar ve yeni nesil servislere hazır hale getirmek.  Hedef, 2015 yılına kadar tüm veri merkezlerine her türlü ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir esneklik kazandırmak.

Böyle bir değişimde, işletmelerin kendi içinde barındırdıkları veri merkezlerine ne kadar ihtiyaçları var sorusu ortaya çıkıyor. İşletmeler, duygusal tarafı bir kenara bırakarak, stratejik kararlar almak zorunda kalacaklar. Dinamik mimari stratejileri oluşturan şirketler, ciddi bir avantaj sağlayacak. Kendi veri merkezlerini Hibrit Cloud teknolojisi ile birleştiren işletmeler domine çözümlere sahip olacaklar. Örneğin günümüzde kullanılan Print Server ve File Server çözümlerine gerek kalmayacak. Bu sayede de BT maliyetleri inanılmaz derecede düşecek.

Büyük Veri

Big Data ya da Büyük Veri, bilgi ve haberleşme teknolojisinin iş çevrelerinin tüm iş alanlarına girmesinden dolayı, ICT dalının reddedemeyeceği en önemli gelişmelerinden biri. Çok yakın bir zamanda firmaların veri akışları Terabyte hatta Petabyte mertebesine yükselmesinden dolayı, bu verileri işlemek için yeni algoritmalar ve iş modelleri geliştirilmesi şart. Ancak bu yapıldığında verinin işlenmesi, analiz edilmesi ve dağıtılması mümkün olacak. Durum böyle olunca, oluşturulan bu bilgiler de aklın alınmayacak büyüklükte bir veri okyanusuna dönüşecek.

Klasik iş analitiği uygulamaları, inanılmaz derecede artan kayıtlı bilgiler karşısında yetersiz kalacaklar. Görüntü ve ses verileri yeni veri kaynaklarının oluşumuna neden olacak. Bunun anlamı veri analiz uygulamaları düzenli ve düzensiz verilerle uğraşması gerekecek.

ERP ve CRM

ERP ve CRM birçok işletmenin omurgası olmuş durumda. Büyük işletmelerin yaklaşık % 90’ı kurumsal kaynak planlaması (Enterprise Resource Planning, ERP) yazılımını kullanıyorlar. Müşteri ilişkileri yönetimi (Customer Relationship Management, CRM) de oldukça fazla tercih edilen uygulamalar arasında. İşletmeler, oluşturdukları mimarilere göre bu uygulamaları kullanıyorlar. Buradaki amaç, yönetilebilen düzensizlikleri organize etmek ve miras kalmış sistemleri S-BPM gibi metotlarla esneklik kazandırmak. Bu yapıldığında, oldukça hızlı ve özgün süreç değişiklikleri çok düşük maliyetlerle gerçekleştirilebilecek.

İşletmelerin en büyük sorunu ERP ve CRM’e ödedikleri yüksek ücretler. Önceki zamanlarda işletmenin cirosunun % 1’ini tutan ERP yazılımı, günümüzde %0.8’e inmiş durumda. Uzmanlara göre 2017 yılında bu rakam %0.5’e kadar inecek. Maliyetin inmesi ile birlikte işletmeler, farklı projeler için ekstra para kaynaklarına sahip olacaklar. Benzer bir durum düşük insan kaynağı ile çalışan ve yüksek işlem yapan şirketler için de söylenebilir.

Mobil Cihaz Entegrasyonu

Apple, bilgisayar kavramını iPhone’u piyasaya sürmesi ile birlikte yok etti. Apple, bu yeni ürün ile tüketici dünyasını fethetti ve dünyanın en pahalı markalardan biri oldu. Google ve Microsoft, Apple’ın yolundan gitti ve ürünlerini tüketicileriyle buluşturdu. Hepsinin maksadı aynı aslında. Binlerce işletme ile iş yapmak yerine, dünya çapında milyarlarca son kullanıcıyı hedef aldılar. Milyarlarca mobil cihaz ve kullanılan uygulamalar firmaları ve ICT işletmelerini inanılmaz derecede değiştirdi. Mobil cihazlar artık işletmelerin bir parçası oldu. Mobil cihaz entegrasyonu ile verimlilik arttı ve BT maliyetleri düştü.

Örneğin ARM Limited’in ARM (Advanced RISC Machine) işlemcileri birçok akıllı telefon ve tabletlerde kullanılıyor. Bu işlemciler yüksek performanslı sunucu sistemlerinde de yer almaya başladı. Bu pazarın büyük oyuncusu Intel ilk kez ciddi ciddi endişelendi. Nedeni de, ARM işlemcilerinin oldukça düşük bir fiyata satılması ve esneklik, mobilite ile gelişen yenilikleri de beraberinde getirmesi.

Mobil Çalışma Alanları ve Uygulamalar

BT organizasyonlarını yıllardır sürekli meşgul eden ve işyerindeki çalışma metodunu değiştiren en önemli faktörlerden biri kuşkusuz mobilite. Dizüstü sistemlerle başlayan, Tablet PC ve akıllı telefonlarla devam eden iş yapma şekilleri “kendi cihazını getir” (BYOD) akımının başlamasına neden oldu. 2014 yılında, çalışanlar ofiste çalışabilecek bir yerden çok, iş yapabilecekleri bir çalışma alanının oluşturulmasını talep ediyor. İstenilen yerden işler takip edilip anında müdahale edilmesi şart. Durum böyle olunca, bu çalışma metodunu destekleyen tamamlayıcı mobil uygulamalar da ciddi bir rol oynuyor. Çalışanların buluşacağı ortamların yaratılması, çoklu işletim sistemi desteği, veri güvenliği ve önemli verilere erişim oldukça önemli. Bu da ancak profesyonel mobil cihaz yönetimi ve servislerin geliştirilmesiyle gerçekleşebiliyor.

Sosyal Ticaret

Google, Facebook, Twitter ve Wikileaks gibi sosyal paylaşım sitelerinin ulusları nasıl değiştirebildiklerini hepimiz gördük. Sosyal ağlar ve işbirlikleri bu yüzden her yerde tartışılıyor. Birçok işletme, bu haberleşme ağında çaresiz kalıyor ve bu sorunu çözmek için yeni metotlar geliştiriyo. Sosyal Ticaret denildiğinde, Facebook ve Twitter gibi bir yapıdan bahsedilmiyor. İşletmeler, Sosyal Ticaret adı altında Facebook’taki gibi proje grupları oluşturmak, yazıları ve verileri paylaşmak, Blog’lar oluşturmak ve aktivite günlükleri tutmak istiyorlar. Bu sayede insanların dışardan haberleşme yerine kendi iş yerlerinde haberleşerek işletmenin verimi artması planlanıyor.

Kimlik Yönetimi ve Siber Güvenlik

İnternet ağının sürekli büyümesi ve kişilerin Internet’e oldukça rahat ulaşmaları nedeniyle gizlilik ve hatta kişilerin kimliklerinin bu alanlarda sergilemeleri büyük bir sorun olmaya başladı. Şirketlerin büyüklük oranına göre, kişilerin kimlikleri ve yetkileri çok daha dikkatli yönetilmesi gerekiyor. Kimlik yönetimi, erişim yönetimine çok benziyor. Kişiler, belli portallere giriş izni sağlandığı gibi, tek girişlik erişim (Single Sign-On, SSO) ve güvenlik poliçeleri oluşturuluyor. Bu yüzden bu işlem erişim yönetimi adını da alıyor. Özellikle günümüzde kullanılan bulut bilişim ve SaaS çözümleri için, kimlik yönetimi olmazsa olmazlar arasında.

Günümüzde, çalışanların işten ayrılması ve erişimlerin kısıtlanması inanılmaz karmaşık olabiliyor. Nerede ne hak verilmiş ve hangi bilgilere ulaşılabiliyor gibi sorular BT yöneticilerin işini zorlaştırıyor. Bu yüzden de Siber güvenlik önlemlerinin alınması şart. Siber güvenlik önlemleri ile şirketlerin güvenlik riskleri, güvenlik kontrollerin planlanması ve gerçekleştirilmesi, güvenlik raporunun tutulması ve risklerin sanal ortamda oluşturulması ve yönetilmesini sayabiliriz.

Dijitalleşmek

Özel ve çalışma hayatımız ciddi bir dijitalleşme evrimi geçiriyor. Kablosuz haberleşeme teknolojileri, Internet ağının büyümesi ve BT pazarının globalleşmesi kullanıcılara yeni imkanlar tanıdı.  Değişim hiç bu kadar hızlı ve durdurulmaz olmamıştı. Makineler arası iletişimin uygulamalarının daha da gelişmesi ile birlikte yepyeni fırsatlar sunulacak. Bu alanda Büyük Veri önemli bir rol oynuyor. Büyük Veri sayesinde teknolojiler birbirleriyle haberleşebilecek ve bundan dolayı da yeni konseptler ve çözümler doğacak.

Cihazların ve makinelerin akıllanması yeni iş alanları yaratacak. Bunu gören işletmeler, gelecekte pazarın hakimi rolünü oynayacaklar. Bu sebepten iş süreçlerinin dijitalleşmesi ve ardından da otomasyona bağlanması şart.