4.5G ile İnternet Hızı 10 Kat Artacak

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan, 4.5G ile birlikte internet hızının 10 kat artacağını açıkladı.

BTK tarafından yayınlanan ‘2015 Yılı 1. Çeyrek Pazar Verileri Raporu’nun önsözünde Sayan, Nisan-Mayıs-Haziran ayındaki elektronik haberleşme sektöründeki gelişmelere ilişkin bilgileri paylaştı. 2015 yılı ikinci çeyreğinde Türkiye’nin elektronik haberleşme pazarında faaliyet gösteren işletmecilerin net satış gelirleri 9,6 TL’ye ulaşırken, yatırım miktarının ise 1,2 milyar TL olduğunu ifade eden Sayan, “Sabit ve mobil ses trafiği 59 milyar dakikayı geçerken, mobil aylık görüşme süresi 399 dakika, sabit aylık görüşme süresi 145 dakika olarak gerçekleşmiştir. 2008 yılında 6 milyon civarında olan genişbant internet abonesi, 2015 yılı ikinci çeyrek sonu itibarıyla 44,3 milyonu aşmıştır” dedi.

Mobil hizmetlerin geliştirilmesine yönelik olarak 26 Ağustos 2015 tarihinde gerçekleştirilen ‘IMT hizmet ve altyapılarına ilişkin yetkilendirme ihalesi’ sonucunda işletmecilere tahsisli olan frekans miktarının 183,8 MHz’den 549,2 MHz’ye çıktığını kaydeden Sayan, “İşletmecilerimizin 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren IMT-Advanced teknolojisi ile hizmet vermeye başlamaları ile birlikte mobil genişbant internet hızı en az 10 kat artacak ve vatandaşlarımız daha kaliteli hizmet alabilecektir” ifadelerini kullandı.

BTK 4G_4_600

BTK Eski Başkanı: 4.5G Faturalara Yansıyacak

Eski Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, önceki gün gerçekleştirilen 4.5G ihalesinde verilen 13.2 milyar TL’lik teklifin faturalara yüzde 10 yansıyacağını öngördü.

Acarer, ihalede ortaya çıkan 3 milyar 960 milyon Euro’luk teklifin internet ve telefon faturasına nasıl yansıyacağı sorusunu da, “Daha önceki dönemlerde gözlenen süreç yinelenir. Ne olur? Fiyatlar göreceli olarak düşer. Yani, kullanımın yüzde 300 arttığı yerde, faturaya yansıma sadece yüzde 10 olur” dedi. 4.5G’nin internette hızı artıracağını belirten Acarer, “2 saatlik film, 5 dakikada indiriliyorsa, bu süre yeni teknoloji ve altyapıyla 5 saniyeye düşecek. Hız, ilk etapta 10, sonra 100 kat artacak” dedi.

4.5G ile Birlikte 30 Bin Yeni Baz İstasyonu Kurulacak

Şu anda akıllı telefon ve tabletlerimizde kullandığımız internet bağlantısına göre en az 10 kat daha fazla hız sunması beklenen 4.5G için geri sayım başladı. Bu yeni mobil iletişim teknolojisi Türkiye’de bulunan ve bir çok kez tartışma konusu olan baz istasyonu sayısını 3 yılda 100 binden 130 bine çıkarması bekleniyor.

4 milyar Euro’luk frekans ihalesiyle hayata geçecek yeni mobil iletişim teknolojisi 4.5G için geri sayım başladı. Tam 6 ay sonra kullanıcılara sunulması beklenen 4.5G teknolojisi akıllı telefon, tablet ve diğer mobil cihazlardaki internet hızını en az 10 kat daha hızlandıracak. Bu teknolojinin kullanabilmesi için baz istasyonlarının yenilenmesi ve sayısının artırılması şart. Sektör yetkililerinin paylaştığı bilgilere göre şu anda Türkiye’de yaklaşık 100 bin civarında baz istasyonu var. Bu baz istasyonlarının yaklaşık 40 bini 3G hizmeti sunarken 60 bini ise 2G hizmeti sunuyor. 4.5G için ise mevcut baz istasyonlarının bir kısmı yeni teknoloji ile yenilenecek ve 4.5G hizmetine uygun hale getirilecek. Buna ek olarak 4.5G için yeni baz istasyonlarının da kurulması gerekiyor. Aldığımız bilgilere göre 4.5G’nin hayata geçebilmesi için ilk etapta ek 10 bin baz istasyonu kurulumu gerçekleştirilecek. İkinci ve üçüncü yıllarda bu rakam toplamda 30 bin civarına çıkacak. 4.5G ile Türkiye’deki toplam baz istasyonu sayısının yaklaşık 130 bin civarına yükselmesi gerekiyor.

BTK Başkanı Acarer, Twitter yetkilileriyle Dublin'de görüştü

Belirsizlik Kalkmalı

4.5G için yeni baz istasyonları kurulmasının karşısında birçok farklı problem yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde frekans ihalesini değerlendirmek için toplantı düzenleyen Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, 4.5G için kurulması gereken baz istasyonları için sorunları gündeme getirdi. Öğüt, “4.5G ihalesi tamamlandı, ancak her şey bununla bitmiyor. Baz istasyonlarının kurulması için izinler 2009 yılına kadar Ulaştırma Bakanlığı’na aitti. Ancak bu kaldırıldı. Kimin izin vereceği düzenlemelerde yazmıyor. Yerel yönetimler hak iddia ediyor. Ancak onların da hakkı yok. Bakanlıklarımız bu konuda çalışıyor. Umudumuz bu belirsizliğin ortadan kaldırılması” cümleleriyle şikayetini dile getirdi.

Yeni Düzenleme Gelecek

Telekomünikasyon ve Enerji Hizmetleri Tüketici Hakları ve Sektörel Araştırmalar Derneği (TEDER) Başkanı Serhat Özeren ise mobil iletişimde 4.5G teknolojisini kullanabilmek için baz istasyonları sayısının artması gerektiğine dikkat çekerek: “Bu anlamda baz istasyonlarının kurulmasının önünde birçok farklı problem bulunuyor. Yerel yönetimler bu konuda operatörlerin baz istasyonu kurmasını engelliyor. Ancak bakanlıkların da bu sorunu çözmek amacıyla yasal düzenleme çalışması bulunuyor. 4.5G kullanabilmek için yeni baz istasyonlarının kurulması şart. Bu alandaki engelleri ortadan kaldıracak düzenlemelerin çok acil hayata geçmesi gerekir” dedi.

İstasyonlarda Sıkı Denetim

BİLGİ Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yaptığı düzenlemeler çerçevesinde baz istasyonlarını sıkı denetim altına almış durumda. Baz istasyonlarının elektromanyetik alanlarını Türkiye’de oluşturulan 7 farklı bölge ile sık sık denetleyen BTK, bu seviyeyi sınırlandırmış durumda. Uluslararası İyonize Etmeyen Işımalardan Korunma Komisyonu (ICNIRP) ve Dünya Sağlık Örgütü’nün elektromanyetik alanlarla ilgili zararlı olmayan standardını 41 Volt/metre ile sınırlandırıldığını ifade eden Prof. Dr. Tunaya Kalkan Türkiye’de bu sınırın tek bir baz istasyonu için 10 Volt/Metre olduğunu söyledi. Kalkan, “Türkiye’deki baz istasyonları zararlı olmayan standardın bile 4 kat altında yer alıyor. Bu standartla baz istasyonları denetleniyor ve kurallara uygun hale getiriliyor” diye konuştu.

Telefonun Çekmediği 76 Yerleşim Yeri Kaldı

Nüfusu 500’den az olan ve cep telefonlarının çekmediği 1799 yerleşim yerinden geriye kalan 76 yerleşim yerinin de yılsonuna kadar mobil iletişim hizmeti alması planlanıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 2015 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu’ndan derlenen bilgiye göre, Evrensel Hizmet Kanunu kapsamında, coğrafi zorluklar ve yüksek altyapı maliyeti nedeniyle bazı köylerde halen mobil kapsaması bulunmuyor. Bu olumsuz durumu ortadan kaldırmak için tüm masrafları Evrensel Hizmet Fonu’ndan karşılanmak üzere söz konusu yerlere mobil haberleşme hizmeti götürebilmek için 2013’te yapılan ihaleyi kazanan Turkcell ile sözleşme imzalandı.

Proje kapsamında haziran ayı sonu itibarıyla söz konusu bin 799 yerleşim yerinden bin 723’ü kapsama alanına dahil edilirken, geriye kalan 76 yerleşim yerinin ise yıl sonunda bu hizmeti alması planlanıyor. Nüfusu 1-500 arasında olan ve GSM iletişim altyapısı bulunmayan yerleşim yerlerinde kurulumlar tamamlandığında, yaklaşık 258 bin vatandaşa hizmet götürülecek ve Türkiye tamamıyla ‘çevrimiçi’ olacak. Tüm GSM operatörleri kurulan bu tek altyapı üzerinden hizmet sunabiliyor. Bakanlığın bugüne kadar yaklaşık 145 milyon lira harcama yaptığı proje için 2015 yılı yatırım programında 25 milyon lira ödenek tahsis edildi.