5 maddede endüstri 4.0 ’in üretimdeki kazanç formülü

Endüstri 4.0 sayesinde 21. Yüzyılın ilk devrimine tanıklık ediyoruz. 20. Yüzyılın son çeyreğinde hayatımıza giren internet ve dijitalleşen nesneler ile fabrikalar, depolar, üretim tesisleri artık yeni çağın getirdiği teknolojik değişime ayak uyduracaklar.

Çok uzun zamandan beri fiyat ya da ürünün salt kendisiyle rekabette öne çıkmak neredeyse imkansız hale geldi. Endüstriyel sırlar, gizli formüller, muhteşem üreticiler hepsi birer birer açığa çıktılar. Sermayesi olan için herhangi bir ürünü dünyanın herhangi bir yerinde üretmek sorun olmaktan çıktı. Endüstri 4.0 ‘ın depo yönetiminde yaptığı devrim gibi yenilikler ile ilgili Kardex ülke müdürü Emre Yenal; “Hangi üretim hatlarında, hangi vardiyada, hangi yarı mamüle ihtiyaç var ise; yazılımlar sayesinde sistemlere akan bu bilgiler işleniyor ve ana depodan çıkan ürünler el değmeden üretim hatlarına kadar sevk edilip, ardından bitmiş ürün depolarında sevk edilmeyi bekliyorlar. Her ne kadar komple bir sistemden bahsetsekte, modüler yapıda kurulabilen bu sistemi parça parça devreye almak ve ya sadece bir bölümünü de kullanmak mümkün” diyerek Endüstri 4.0 ’ın getirilerini 5 maddede sıraladı.

İşte 5 maddede Endüstri 4.0 ’ın kazanç formülü:

“Tedarik zinciri ve depo yönetiminde Endüstri 4.0 neler getirdi?”

  • ERP’ler ve diğer fabrika otomasyon sistemleri ile entegre malzeme dolaşım sistemleri ile… Dolayısıyla maksimum verim.
  • Hat başı besleme, bekleme modülleri… Dolayısıyla mükemmel stok yönetimi, 0 stok kaybı ve zamandan tasarruf
  • Daha az alanda daha fazla depolama… Dolayısıyla depo alanlarından %80’e kadar tasarruf
  • Tam otomatik robotlu depolar… Dolayısıyla 365 gün 24 saat çalışan sistemler
  • Hızlı yatırım geri dönüşü… Dolayısıyla azalan maliyetler sayesinde artan karlılık 

Kardex Remstar Türkiye Ülke Müdürü Emre Yenal ayrıca; “Peki Endüstri 4.0 sadece üretimi ilgilendiren bir şey mi? Tabii ki hayır. Kardex olarak Endüstri 4.0’ı yarı mamül depoları ile üretim hat başı bekleme ara depolarını ve de onları sevk depolarıyla bağlayan komple bir sistemi hayata geçirdik. Türkiye’de 900’e yakın sistemi başarıyla kurduk ve faaliyete geçirdik. Otomotivden beyaz eşyaya, savunma sayesinden perakendeye, lojistikten ilaça kadar pek çok farklı sektöre otomatik ve yarı otomatik depolama, hat besleme çözümleri sunduğumuz bu firmalar, yeni endüstriyel devrim ile çağı yakalamış durumda” dedi.

Snapchat, Facebook’un reklam gelirine gözünü dikti