Apple iPad Pro 9.7 inceleme

İlk olarak iPad Pro Mini denildi, sonra ise adının iPad Air 3 olacağı dedikodusu yayıldı. Apple, yeni iPad’i tanıtırken ise herkesi şaşırttı. Çünkü yeni ürününü iPad Pro 9.7 olarak adlandırdı.

Esasında bunda çok da şaşırmamak lazım.  iPad Pro 9.7, birçok özelliği ile büyük abisi iPad Pro’ya çok benziyor. 12,9 inç büyüklüğünde olan iPad Pro’ya karşı iPad Air 2’den bildiğimiz 9,7 inç büyüklüğünde bir ekran kullanıldı. iPad Pro’nun maksimum 2732×2048 piksel çözünürlüğü yerine de 2048×1536 piksel çözünürlüğü tercih edildi. 9,7 inç’lik bir ekran için bu tip bir piksel çözünürlüğü fazlasıyla keskin ve yeterli. Buna karşın  iPad Pro 9,7’nin 264 ppi’lik piksel yoğunluğu ise sadece normal kullanıcıları tatmin edebilir. Üst seviye akıllı telefon kullanan kullanıcılar , 401 ppi değerinde olan iPhone 6S Plus ve 534 ppi değerinde olan Samsung Galaxy S7 Edge ile kıyasla,  iPad Pro 9,7’nin piksel yoğunluğu kesinlikle bir avantaj değil.

6

True Tone farkı

Apple bu yüzden olsa gerek iPad Pro 9,7’nin kontrast değerini yükseltti. 924:1 kontrast değerine sahip iPad Air 2 ile kıyasla 1083:1’lik bir kontrast değeri gösteren yeni iPad Pro, 5111 Candela’lık parlaklık değeri ile güneşli ortamlarda bile rahat bir kullanım sunuyor. Bu üründe beğendiğimiz bir özellik, oldukça keskin bir ekran ile birlikte canlı, yüksek kontrastlı ve gerçekçi bir renk dağılımına sahip olması. Dolaysıyla yansımaz bir ekrana sahip olan iPad Pro 9,7, yüksek renk doğruluğu ekranı ile grafik tasarım işi ile uğraşan kişilerin de ilgisini çekeceğini düşünüyoruz.

3

Apple’ın True Tone olarak adlandırılan yeni ekran teknolojisi, iPad Pro 9,7’ye büyük bir katkı sağlıyor. True Tone sayesinde, ekranda bulunan sensorler yardımıyla, ortamın  ışık yoğunluğu hesaplanıp ekranın arka aydınlatması ve renk sıcaklıkları dinamik olarak ayarlanıyor. Örneğin loş ışıklı ortamlarda, gözlerin daha az yorulmasını sağlamak için, ekranın mavi renk değerleri düşürülüyor. Aynı teknoloji, iOS 9.3 işletim sistemine sahip Apple cihazlarda Night Shift adı altında kullanılıyor.

Akıllı bağlantılar ve Apple Pencil desteği

 12,9 inç büyüklüğündeki iPad Pro’dan tanıştığımız Smart Connector arayüzü iPad Pro 9,7’de de kullanıldı. Bu arayüze Smart Cover şeklinde bir klavye takılıyor. Bu klavyenin en büyük özelliği, pilsiz olduğundan dolayı oldukça ince olması ve Bluetooth bağlantısı ile kullanıcıyı uğraştırmaması. Tak ve çalıştır konseptine uygun olan bu klavyenin verimliliği oldukça yüksek. Yalnız 10 parmak kullanımı için pek de uygun olmadığını söylemeliyiz. Bu klavye, iPad Pro 9,7’yi kucağında kullanmak isteyen kullanıcılara da pek hitap etmiyor. Nedeni, 10 parmak ile yazdığınızda fazlasıyla sarsılması ve ağırlık noktasının önde olmasından dolayı Tablet’in de hafifçe öne doğru eğilmesi.

4

 iPad Pro 9,7, tıpkı abisi gibi Apple Pencil teknolojisini destekliyor. Opsiyonel olarak satılan bu kalem, oldukça hassas ve kullanıcıların uyguladığı baskılara karşı tepkiler verebiliyor. Bu kalem ile el yazısı yazabildiğiniz gibi bir çizim kalemi olarak da kullanılabiliyor.

Performans

iPad Pro 9,7, tıpkı iPad Pro gibi 64 bit A9X işlemcisini kullanıyor. Bu işlemci ile birlikte spor aktivitelerini ölçen M9 yardımcı işlemcisi de yer alıyor.  4 Gbyte yerine 2 GByte’lık bir bellek kullanan iPad Pro 9,7, 2.24 GHz yerine 2.16 GHz’lik bir sistem frekansı ile çalışıyor. Yaptığımız testlerde iPad Pro 9,7’nin özellikle grafik yongasının yoğun kullandığı durumlarda abisi iPad Pro kadar performanslı olmadığını gördük. Yine de şunu söylemekte fayda var. iPad Pro 9,7, günlük kullanımda iPad Pro ile olan performans farkının sadece kâğıtta olduğu anlaşılıyor.

3

Ses konusuna gelince. iPad Pro 9,7 dört adet hoparlöre sahip. Ürünün her bir köşesinde birer adet hoparlör bulunuyor. Yaptığımız denemelerde iPad Pro 9,7’de kullanılan hoparlörlerinin çok etkili olduğunu gördük. Öyle ki benzer tabletlerle kıyasla iPad Pro 9,7’nin hoparlör kalitesinin piyasanın en iddialı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

7300 mAh’lik bir pile sahip olan iPad Pro 9,7 yaklaşık 10 saat’lik bir çalışma sunuyor. 12 Watt yerine 10 Watt’lık adaptörü sayesinde de dört saat içinde şarj oluyor.

2

iPhone 6S’in kamerası

 iPad Pro 9,7, dış görünüş olarak iPad Air 2’ye çok benziyor. Bu iki ürünü ayır etmek neredeyse çok zor. Arka kısmına baktığımızda ise iPad Pro 9,7’nin kamera lensinin hafifçe öne sarktığı görülüyor. iPhone 6S’in kamera lensini kullanan iPad Pro 9,7 bu özellik sayesinde kendisini farklılaştırıyor. 12 MP’lik arka ve 5 MP’lik ön kameralarının kaliteleri hemen belli oluyor. Her ne kadar iPhone 6s’in kalitesini yakalamazsa, fotoğraf kalitesi birçok akıllı telefondan daha iyi olduğunu söylemeliyiz.

iPad Pro 9.7

 Neticede iPad Pro 9,7, piyasanın en iddialı tablet ürünü. Başarılı ses ve fotoğraf kalitesinin yanı sıra yüksek çözünürlüklü bir ekrana da sahip olan iPad Pro 9,7, yüksek performansı ile de göz dolduruyor. Bir tabletten fazlasını sunan iPad Pro 9,7 her ne kadar üstün özelliklere sahip olsa da, dizüstü sistemlerine bir alternatif olamayacağını söylemeliyiz.

Sanal gerçeklik teknolojisi ile gerçek deprem tatbikatı yapılabiliyor