Argela 5G yolunda dünyada bir ilke daha imza attı

Türk Telekom’un AR-GE ve inovasyon iştiraki Argela, 5G şebekeleri için geliştirdiği ProgRAN çözümü ile dinamik ve programlanabilir ağ dilimleme işlemini dünyada ilk kez Türk Telekom’un LTE-A şebekesi üzerinde gerçekleştirdi.

Argela ’nın ProgRAN çözümü 5G ile hayata geçtiğinde imkansız gibi görünen pek çok uygulama, mümkün hale gelebilecek. Örneğin doktorlar, çalıştıkları hastanelerden farklı şehirlerdeki ameliyatları yönetebilecekler.

Türkiye’nin lider iletişim ve eğlence teknolojileri şirketi Türk Telekom ile iştiraki Argela, 5G alanındaki başarısına bir yenisini daha ekledi. Argela’nın, 5G şebekelerinin temel yapıtaşlarından biri olan programlanabilir radyo erişim ağı (RAN) ihtiyacını karşılamak üzere geliştirdiği ve 5G standartlarının belirlenmesinde önemli rol oynayan ilk radyo erişim ağı mimarisi ProgRAN, Türk Telekom’un güçlü LTE-A şebekesinde başarıyla test edildi. Böylece radyo erişim ağı üzerinde ağ dilimleme çözümü dünyada ilk kez ticari bir LTE-A ağında gösterilmiş oldu. İstanbul’un en önemli iş merkezlerinden Maslak’taki belirli bir bölgeyi kapsayan testin, yakın zamanda Ankara’da da gerçekleştirilmesi planlanıyor.

argela

Hastalıklara müdahale ve ameliyatlar tek merkezden bir yere gitmeye gerekli kılmadan gerçekleştirilebilecek

Argela tarafından geliştirilen ProgRAN’ın 5G’ye sunacağı en önemli avantajlar arasında; operatörlerin mevcut yerleşik baz istasyonlarında, ihtiyaca göre istedikleri sayıda sanal ağ dilimleri üretmelerini sağlayarak kaynakların çok daha etkin ve verimli kullanılması yer alıyor. Bu sayede, sadece istenilen amaca uygun programlanmış ve yüksek kalitede hizmet sunan sanal baz istasyonları çok hızlı ve kolay bir şekilde hayata geçirilebiliyor.

Argela’nın ProgRAN çözümü 5G ile çalıştığında imkansız gibi görünen pek çok şey mümkün hale gelecek. Örneğin İstanbul’daki bir doktor, Türkiye’nin her hangi bir ilindeki ameliyatı o ile gitmeden çalıştığı hastaneden yapabilecek. Argela’nın geliştirdiği özelleştirilebilir 5G ağ teknolojisi sayesinde, doktora ve ameliyat odasına özel olarak tasarlanmış bir 5G sanal ağ yaratılabilecek. Bu sanal ağ, doktorun uzaktan ameliyata kesintisiz bir şekilde müdahale edebilmesi için gerekli kapasite ve hız ihtiyacını karşılayacak.

Konu başka bir örnekle açıklanacak olursa; hızlı karar almanın önemli olduğu ve robotlarla yönetilen fabrikanın üretim müdürü, ProgRAN teknolojisi sayesinde veri transferini dünyanın herhangi bir yerinden kesintisiz ve en yüksek kalitede gerçekleştirip robotların çalışma kodlarını değiştirebilecek. Böylece özel olarak tasarlanan sanal ağ sayesinde üretime uzaktan ve yüksek kalitede müdahale edebilecek.

Teknoloji üssü olmak Türkiye için küçük bir hedef