BT Eğitim Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Kızıları Röportaj

Bizi Farklı Kılan Hayat Tecrübelerimizi Öğrencilerimize Aktarmamız

Sektörün sayılı eğitim firmalarından biri olan BT Eğitim başarısıyla adından söz ettirmeye devam ediyor. Geçtiğimiz dönemde birçok alanda ödül alan firma hakkında bilmediğimiz detayları Genel Müdürü Yardımcısı Cumhur Kızıları’ya sorduk. Bakın Cumhur Bey bize neler söyledi.

Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

BT sektörüne 1998 yılında giriş yaptım. Maersk Denizcilik firmasının BT ve ağ departmanında çalıştım. Ardından İstanbul’da Bülent Morten ile yollarımız kesişti ve onunla birlikte yoluma devam ettim. Arada bir Neteks maceram var. Neteks firmasında teknik grup müdürlüğü görevinde bulundum. Son üç yıldır BT Eğitim firmasında çalışmalarımı sürdürüyorum.

BT Eğitim olarak katılımcılarınıza hangi eğitimleri sunuyorsunuz?

BT Eğitim Cisco’da bulunan tüm eğitimlerle ilgili yetkin. Eğitim bölümümüz Borderless, Collaboration ve Data Center olmak üzere üç ana gruba ayrılıyor. Kadrolu olarak 18 tane eğitmenimiz bulunuyor. Eğitmenlerimizin hepsi kendi alanlarında uzman kişiler. Mesela Borderless bölümü içerisinde güvenlik, kablosuz ağlar ve routing dalları bulunmakta. Collaboration tarafında IP telefon, video ve telekonferans sistemleri bulunuyor.Data Center tarafında ise sunucular ve switch dediğimiz cihazlar yer almakta. BT Eğitim tüm bu konularla ilgili sahip olduğu uzmanlarıyla eğitim veriyor. Ayrıca BT Eğitim F5 firmasının Türkiye’deki tek yetkili eğitim merkezi. Aynı zamanda ve Linux Suse firmasının da yetkili eğitim merkezlerinden biriyiz. Cisco’nun yanı sıra F5 ve Suse’nin de eğitimlerini sunmamız BT Eğitimi rakiplerine göre bir adım daha öteye taşıyor. ACI sayesinde birçok cihazın birbiri ile konuşması ve çalışması sağlanabiliyor. Sunduğumuz eğitimler sayesinde de kullanıcılar sadece bir ürün üzerine değil piyasada karşılaşabilecekleri diğer ürünler hakkında bilgi ve deneyime sahip oluyorlar. Mesela ileri seviye Data Center eğitimi alan arkadaşlar, Cisco Nexus ile 9K Serisinin F5 ürünleriyle ACI teknolojisi sayesinde nasıl konfigürasyon yapılabileceğini öğrenebiliyorlar. BT Eğitim firmasının eğitim konusunda önemsediği şeylerin başında yatırımlar geliyor. Cisco’yu örnek aldığınızda her ürünün yaşam süresinin 5 ila 7 yıl arasında olduğunu görüyoruz. Biz yeni bir ürün çıktığında hemen satın alıp laboratuvarımıza katıyoruz. Bu sayede eğitime gelecek kişiler yeni teknolojiler ile tanışarak eğitimlerini üst seviyede tamamlayabiliyorlar.

Kullanıcılar için eğitim sonunda sunulan sertifikalar ne anlam ifade ediyor?

Sertifika dediğimiz şeyi bir ehliyet gibi düşünebiliriz. İstanbul’da yaşıyorum ve dışarı çıktığımızda hemen hemen herkesin ehliyeti olduğunu görüyoruz. Fakat bu durum ehliyeti olan herkesin çok iyi araba kullandığı anlamına gelmiyor. Tabii ki ehliyetsiz insanların da kötü araba kullandığı anlamına gelmiyor. Bir insanın ehliyeti olmayabilir fakat iyi bir sürücü olabilir. Ehliyetinizin olmasının avantajı kanun karşısında trafiğe çıkma yetkisine sahip olmanızdır. Bu durumun insan kaynakları tarafına bakarsak sertifikanın öneminin farkına varırız. İnsan kaynakları yöneticileri şirketleri için personel ararken veritabanından CCNA sertifikalı iş arayanları süzerler. Siz CCNA sertifikalı bir insandan çok daha fazla bilgi ve deneyime sahip olabilirsiniz fakat veritabanında bu sertifikaya sahip olmadığınız bilgisi varsa insan kaynaklarının taramasında yer almayacak ve iş fırsatını daha en başından kaçırmış olacaksınız. Sertifika iş yapmıyor, işi siz yapıyorsunuz, fakat size iş başvurusu veya yükselme sırasında yardımcı oluyor diyebilirim. Sertifikaya sahip olmanız bir anlamda bilginizi tescil ettirdiğiniz anlamına geliyor. Gerçek cihazlar üzerinde ve gerçek hayatta deneyimli eğitmenlerle çalışırsanız kendinizi iyi bir şekilde yetiştirme imkanına sahip olursunuz. Sertifika sınavları maddi olarak biraz külfetli olabilir fakat kendisini geliştirmek ve teknoloji alanında kariyer yapmak isteyen arkadaşların sertifika sınavlarına kesinlikle girmesini öneririm.

6F2A0264

Uzun yıllardır eğitim konusunda Cisco Partneri olan bir firmasınız ve bu konuda deneyimli eğitmenlere sahipsiniz. Sizi bu konuda rakiplerinizden ayıran özellikler neler?

Sektörde yaptığımız en önemli şeylerden bir tanesi her zaman etik ve insani değerlere bağlı olarak iş yapmamız. Buradan eğitim alan kişilerin elimizdeki imkanlar dahilinde gerçek cihazlar üzerinde işlem yapmasını sağlamaya çalışıyoruz. Eğitim veren arkadaşlarımızın günlük hayat tecrübesine sahip olması, öğrettikleri cihazları daha önceden onlarca kez kurup işletmiş olmaları da bizim diğer farklarımız arasında yer alıyor. Tüm bu değerlerimizi her yıl üzerine koyarak arttırmayı ve farklılaşmayı hedefliyoruz. Farklı firmalar ile rekabetten ziyade kendimiz ile rekabet ediyoruz. Türkiye’de Cisco’nun ilk ACI eğitimcisi olduk. Tabii ki bizden sonra bu alanda eğitimciler gelecektir fakat bizim için önemli olan bu aldığımız bayrağı yeni projeler ile dalgalandırmak.

BT Eğitim’in üstlendiği rol açısından Türkiye’nin gelişmesindeki önemi büyük. Rakamlar teknoloji konusunda bilgili ve yetkin eleman açığının olduğunu gösteriyor. Bu konuda BT Eğitim olarak neler düşünüyorsunuz?

Eleman açığının gitgide de arttığını söylemeliyiz. Türkiye’de yurt dışından gelen iki tür insan kaynağı var. Birinci grup Avrupa’dan gelenler. Bu bölgeden gelen kişilerin bilgileri üst seviyede ve daha çok yüksek bütçeli projeler için çalışıyorlar. Bizim amacımız ise gerekli insan kaynağını burada yetiştirmek. Şöyle örnek verebilirim. Biz projelerde dışarıdan gelen insanların otel ve uçak masrafına projeleri gerçekleştirebiliyoruz. Çalışma saatlerinin ücretlerini hesaba katmıyorum bile. Türkiye’deki gençler kadını ve erkeğiyle rüştlerini ispat ederlerse teknoloji konusunda ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek, hatta dışarıya insan kaynağı bile sağlayabilir duruma gelebiliriz. Sahip olduğumuz genç nüfusumuz bunu gerçekleştirmemiz için müsait. İkinci grup ise Çin ve Hindistan bölgelerinden gelen ucuz insan kaynağı. Bu grup giriş seviyesindeki BT personeli için bir tehdit. Ancak bu kişiler kendilerini sürekli ilerletirse gelecekte daha üst pozisyonlarda çalışmaları mümkün olacaktır.

Sektörümüze baktığımızda çalışanların erkek ağırlıklı olduğunu görüyoruz. BT sektöründe kadınların rolü nasıl?

Öğrenci yoğunluğuna baktığımızda da erkek ağırlıklı bir sektöre sahip olduğumuzu görüyoruz. Bunu kırmak ve kadınların BT sektöründeki rolünü artırmak için tarafımıza düşen görevi layıkıyla yerine getirmeye çalışıyoruz. Geçtiğimiz dönemde Türkiye’nin ilk kadın eğitmeni Zeynep Hanımı eğitmen kadromuza dahil ettik. Zeynep Pulat daha önce bu sektörde uzun zaman çalışmış fakat masa arkasında görevler almış bir arkadaşımızdı. Biz onu masanın önüne hatta tahtaya çıkarmak istediğimizde biraz zorlandık. Ardından Zeynep Hanım da kendisinin teknik olarak buna yeterli olduğunu anlayınca yurt dışından gelen bir görevli ile sınavının ardından Türkiye’nin ilk kadın Cisco eğitmeni unvanını aldı. Ve biz bunu her bulunduğumuz mecrada anlatmaya çalışıyoruz. Eskiden insanlar CCNA dediğimiz sertifikasyona ortalama 35 yaşlarında ulaşırken şimdilerde bu ortalamanın 25’e düştüğünü görüyoruz. Bu durum bizleri sevindiriyor.