Geleceğin BT Dünyası Bulut Bilişimden Geçiyor

Bulut Bilişimin yararlarına baktığımızda düşük maliyet, esneklik, ölçeklendirilebilirlik gibi onlarca madde sayabiliriz. Fakat KOBI’ler bu teknolojiyi coşkuyla kucaklarken büyük şirketler yatırım konusunda daha isteksiz oldu. Değişim zamanı geldi de geçiyor bile. CIO’ların Bulut Bilişim teknolojilerini geleceğin güvenli yolu olarak görmeleri şart.

CIO’lar yavaş yavaş Bulut Bilişim teknolojilerine ısınıyor. Mayıs ayında yapılan ankete göre önümüzdeki günlerde CIO’ların yüzde 92’si Bulut Bilişim teknolojilerini kullanmayı düşünüyor. Aynı ankette kendi Bulut Bilişim yatırımı yapacak CIO’ların yüzdesi ise 31 olarak belirlenmiş durumda. Sonuçlar gösteriyor ki firmalar her ne kadar Bulut Bilişim teknolojileri konusunda ılımlı düşüncelere sahip olsa da iş yatırıma gelince akan sular durabiliyor. Fakat yatırım maliyetleri teknolojilerin sunduğu yararların yanında görmezden gelinebilecek düzeyde. Bulut Bilişim firmalar daha fazla esneklik, daha düşük maliyet, daha fazla ölçeklenebilirlik, kullanım kolaylığı, artırılmış güvenlik ve felaketten kurtarma gibi yüksek avantajlar sağlıyor. Tüm bu avantajlar küçük ve büyük şirketler için de geçerli.
Hemen belirtelim Bulut Bilişim hizmetlerini önümüzdeki günlerde kullanmamayı düşünüyorsanız büyük bir yanılgı içerisindesiniz. Geleneksel altyapı sistemleri bir süre sonra esneklik açısından size yeterli gelmeyecek ve farklı arayışlar içerisine gireceksiniz. Fazla araştırma yapmanız gerek yok kullanacağınız yeni teknoloji Bulut Bilişim olacak.
Bu ve bunun gibi sebeplerden dolayı şirketlerin iş birimlerine bakmaksızın CIO’ların Bulut Bilişim konusunda planlama yapması şart. Eğer Bulut Bilişim hizmetlerini şirket içerisinde yapılandırmayacaksanız ekstra bir eleman yatırımı yapılmasına da gerek yok. Bulut sağlayıcılar sizin için yatırım yapmış durumda ve bu yatırımı belli bir ücret karşılığında kullanabiliyorsunuz.

Akıllı CIO’lar çeviklik ve maliyet yapısı konusunda büyük avantaj sunan Bulut Bilişim hizmetlerini tüm iş birimlerine sunmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Bulut Bilişim sadece CIO’ların kendi başına yürüteceği bir faaliyet değildir. Bu kavramı tüm departmanlar benimsemeli ve yeni nesil hizmet kullanımı konusunda açık görüşlü olmalıdır. Departmanlar bilgi işlem departmanının işini zorlaştırmaktansa kolaylaştırma yolunu seçmeli ve yeniliklere açık olmalıdır. Bunun için düzenli olarak eğitimler yapılmalı ve yeni nesil teknolojilerin tanıtımı çalışanlara yapılmalıdır. Bu sayede çalışanların gelecek teknolojiler konusunda bilgisi olacak ve karşısına çıktığında zorlanmadan kullanmaya devam edecektir.

CIO’lar yapacakları yatırımların geri dönüşümü iyi hesaplamalı ve CEO’larına doğru aksettirmelidir. Gelecekte kar edilecek bir yapıyı hangi patron istemez. Ayrıca bu yatırımların ek bir işgücü gerektirmediği hatta kullanılan iş gücünü dahi azalttığı ortaya koyulmalı ve alınacak hizmetten doğacak sorunlarda servis sağlayıcısının sorumlu olduğu unutulmamalıdır.

İsterseniz şimdi gelin Bulut Bilişim hizmetlerinin şirketleri sağladığı faydalara yakından bakalım.Bulut Bilişim

Bulut Bilişim Maliyetlerinizi Düşürecek

Peki Bulut Bilişim neden gerekli? Böyle bir sorunun cevabını işin içine girince kolayca anlayabiliyorsunuz. Yeni başlayanlar için Bulut Bilişim teknolojilerini kullanmak pahalı gibi gözükse de uzun vadede işlerin hiç de böyle olmadığını görürsünüz. Önemli olan bir plan yapmak ve plana sağdık kalmaktır. Şöyle bir düşünün şirketinizi 10 adet sunucuya ihtiyacı var. Bu sunucuların konfigürasyonu da 3.0 GHz işlemci, 4 GB bellek ve 500 GB sabit disk. Normalde bu konfigürasyonun kat kat daha fazlası olması gerekir fakat biz minimumu hesaplayalım. Sistemleri kurdunuz ve kullanımda yalnızca yüzde 10’luk bir performans kullandığınızı fark ettiniz. Büyük bir verimsizlikle karşı karşıyasınız ve maliyet açısından olumsuz yönde etkilendiniz. Bir sunucu bedelini 2000 Euro olarak hesaplarsak bunların sadece satın alma maliyetleri olarak 20.000 Euro’nun cebinizden çıktığını düşünün. Bunlara işletme maliyetleri de eklendiğinde maliyetin daha da arttığını bilmelisiniz. Sanallaştırmanın bu gibi zorlukların üstesinden geldiğini biliyoruz. Belki 10 Sunucu yerini bir iki tane alıp sanallaştırma ile bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Ancak sanallaştırma bu sürecin ilk aşamasıdır. Bir sonraki adım Bulut Bilişim teknolojilerine sahip veri merkezlerine geçmektir.
Tabii ki CIO’ların ası işi muhasebe değildir. CIO olarak en efektif çözümü bulmak ve çalıştırmak gerekir. Bulut Bilişim hizmetleri de efektif çözümler konusunda biçilmiş bir kaftan. Sadece kullandığın kadar öde mantığıyla bile maliyet kalemlerinde yarı yarıya azalma görülebilir. İşleri basitleştirmek de mali açıdan şirketinize avantajlar sunacaktır.

Çeviklik

Tüm şirketler müşterilerine sundukları hizmetleri kolaylaştırmak için yeni yollar arıyor. Duyarlı ve esnek bir altyapı konusunda herkes hemfikir fakat bunu becerebilen firmalar rakiplerine göre bir adım öne çıkıyor. Altyapı için ofis, yazılım, donanım ve insan yatırımı şart. Bu yatırımları tamamlamanız da şirketinizin herhangi bir durum karşısında çevik bir şekilde hareket edebileceği anlamına gelmiyor. İşte bu gibi durumlarda çözüm olarak Bulut Bilişim teknolojilerinin kullanılması şart.

Örneğin, şirket organizasyonları içerisinde Bulut bilişim teknolojilerine sahip hizmet alımı yapıldı. Eğer bu sistemi kurmak isteseydiniz haftalarda sürecek bir altyapı çalışması yapmanız gerekiyordu. Bulut için ise sadece bir anlaşma yapmanız yeterli ardından istediğini yapıyı kullanmanız mümkün. BU ve bunun gibi hızlı altyapı kullanımı ve ekstra yükler için Bulut Bilişim servisleri vazgeçilmez çözümler sunuyorlar. Eğer satın aldığınız servisi beğenmezseniz hemen değiştirmeniz ve başka servis sağlayıcıya geçmeniz de mümkün.

Tüm kanıtlar Bulut hareketinin ekonominin yeniden yapılanmasına ön ayak olacağını gösteriyor. IDC analistleri tarafından bu yılın Mart ayında yapılan bir çalışmada 2015 yılında Buluta bağlı olarak 14 milyon yeni işin yaratılacağı tahmin ediliyor. Bu yılki Bulut gelirinin ise 1.1 tirilyon dolar olacağı diğer tahminler arasında yer alıyor.

Esneklik

Şirketler için esneklik göz alındığında hibrid bulut yapılarının büyüme için en iyi örnek teşkil ettiği söylenebilir. Gartner’ın araştırmasına göre büyük şirketlerin çoğu Bulut Bilişim konusunda hibrid yapıyı benimsemiş durumda. Analist firmalarda bu yapının özellikle büyük şirketler için daha olumlu sonuçlar sunduğunu söylüyor. Bunun yanı sıra birçok BT organizasyonu gibi uygulama geliştirme ve test gibi kritik olmayan BT hizmetleri için genel bulut benimseniyor. Hizmet olarak SaaS ve web, CRM analizi gibi bütünsel iç uygulamaları değiştirmek ve mobil taraftaki hizmetlerin sağlanması içinde yine genel bulut kullanılabiliyor.

Bunların yanı sıra özel Bulut sistemleri de yine tercih edilenler arasında yerini almış durumda. Özel Bulut sistemlerindeki sorunlardan biri ise kapasite. Eğer yüksek kapasite ihtiyacı duyduğunuz bir uygulama ile çalışacaksanız şirketinizin size sunduğu özel Bulut sistemi yetersiz kalabiliyor. Tabii ki özel Bulut maliyetlerinin diğerlerine göre daha fazla olduğunu da belirtmeliyiz.

Tüm bunların ışığında Hibrid çözümlerin şirketlere daha fazla esneklik kazandırdığı söylenebilir. Tabii ki bu konuda hüküm vermemize gerek yok. Şirketler tarafından yapılan taleplere baktığımızda da bu sonucun ortaya çıktığını görüyoruz. Bununla birlikte şirket içerisindeki talep artmaya devam etse bile servis sağlayıcılar üzerinden artırım yapılabiliyor ve istenildiğinde de bu kapasiteler düşürülebiliyor.
Bulut Bilişim sayesinde şirketler kapasite sınırlaması olmadan daha esnek ve maksimum verimlilik ile hızlı süreçler içerisinde çalışabiliyorlar. Bir anlamda Bulut şirketlere iş fırsatlarına göre değişikliklerde hızlı yanıt yeteneği sunar.
Çalışanlar her yerden akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve Tablet PC’ler ile veri ve hizmetlere erişmek istiyor. Bulut’ta ite tam bu konuda devreye giriyor ve yatırım maliyetlerini düşürerek bu tarz işleri bir hizmet olarak satın almanızı sağlıyor. Bu sayede istenilen hizmete mobil veya sabit olarak erişmeniz mümkün oluyor.

Büyük Veri

Büyük Veri günümüzün en popüler konularından bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Büyük şirketler kendi veritabanları üzerinde analiz yapmak için büyük yatırımlar yapıyorlar. Bu konu her zaman sancılı olmuştur. Özellikle geçmiş veriler üzerine yapılan analizler zaman alır ve kaynaklarınızı zorlar. Bu konuda analitik yeteneğiniz ne kadar iyi ise rakiplerinize göre avantaj sağlarsınız. Bulut sayesinde verileriniz depolayabilirsiniz ve analiz için yüksek işlem güçlerine çıkabilirsiniz. Aynı zamanda iş zekası konusunda çeşitli hizmetler de almanız mümkün. Bulut üzerinden birçok işlem yapılabilir ve bunların hepsi şirketinizin yararına olacaktır.

Son olarak önemli bir noktaya daha dikkatinizi çekmek istiyorum. Veri uzmanları şimdiye kadar Bulut Bilişim teknolojileri konusunda hep çekimser kaldılar. Büyük depolama ve analitik firmalarının Bulut Bilişim teknolojilerini kullanmasıyla birlikte onlar da bu teknoloji üzerinden yararlanmanın karlı olacağını düşünüyor ve gelecekte bu tarz kullanımlar fazlasıyla artacak.

Yazılım Geliştirmek

Bulut teknolojileri üzerinden yazılım geliştirmeniz de mümkün. Bu sayede yüksek miktarlarda sistem gereksinimini belli süreler dahilinde Bulut Bilişim hizmeti sunan servis sağlayıcılardan satın alabiliyorsunuz. Bunu en iyi yapan firmalardan biri Salesforce. Sunulan platform üzerinden yaklaşık 4 kat daha hızlı yazılım geliştirmeniz mümkün. Geliştirdiğiniz yazılımı da veritabanları ve diğer platformalara uyumluluğu konusunda da test edebiliyorsunuz. Bu test süreci de normal geliştiricilerin yaptığı işlemlere göre çok hızlı olması sevindirici. Geliştiriciler Salesforce sayesinde zaman alan işleri kısa süreler dahilinde gerçekleştirebiliyor.

Kendi standart mimarisi ile Bulut, geleneksel ortamlarla karşılaştırıldığında çok daha hızlı olması ile öne çıkıyor. Bulut ile, sanal makineler, dağıtılan yüklü ve yeni bir yazılım sürümü test ihtiyacı her zaman fiziksel makinelere göre çok daha hızlı gerçekleştirebiliyorlar.

Ayrıca, büyük şirketlerin yazılım geliştirme ekiplerine büyük test ve geliştirme ortamları gerekiyor. Bu konuda da Bulut Bilişim hizmetleri yardıma koşuyor ve sistemlerin satın almadan kiralanması konusunda yardımcı oluyor. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu tarz çözümlerin kat kat artması bekleniyor. Özellikle test konusunda servis sunan bu işe odaklanmış firmaların değeri günden güne artacak.

Kolay Yükseltilebilirlik

Bir PC veya sunucuyu korumak oldukça zor bir iştir. Sürekli karşınıza çıkan güvenlik yamaları ve güncellemeler tahmin ettiğinizden fazla zaman alır. Buna birde BT departmanının destek verdiği kişileri hesaba katarsanız işin ne kadar kapsamlı olduğunun farkına varabilirsiniz. Son yapılan araştırmalara göre 30 gün içerisinde 18 gün güncelleme veya yama çıkıyor. Hal böyle olunca bir süre sonra bu işlemleri gerçekleştirmek için ayrı bir birim yapılandırmanız gerekiyor. Şirket ne kadar büyükse o kadar çok para ve o kadar çok zaman harcanıyor. Yapılan anketlerde de CIO’ların bu şekilde harcanan zamandan şikayetçi oldukları ortaya çıkıyor.

Bulut Bilişim teknolojileri sayesinde yama veya güncelleme sorunu ortadan kalkıyor. Bu işlemleri sizin için servis sağlayıcını gerçekleştiriyor ve bu sayede sahip olduğunu zamanı daha verimli işler için kullanabiliyorsunuz. Bulut Bilişim teknolojisinin kullanımıyla CIO’lar iş geliştirme için daha fazla zaman ayırdıklarının altını çiziyorlar.

Yeşil Boyut

Şirketlerin kurumsal sosyal sorumlulukları çerçevesinde Bulut Bilişim teknolojileri iş hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olabilir ve aynı zamanda Bulut teknolojilerinin bir de yeşil yönü vardır. Bulut sağlayıcıları şirketlere geleneksel BT yaklaşımına karşın yeşil bir alternatif sunarlar. Özellikle büyük ölçekli firmaların bu konuda diğer firmalar göre daha hassas olması gerekiyor. Daha az donanım daha az güç gereksinimi anlamına geliyor ve bu sayede israfın ve fazla tüketimin de önüne geçilmiş oluyor. Buna ek olarak daha az altyapı sigortalama maliyetlerini de düşürüyor ve tasarruf sağlıyor. Aynı zamanda yer tasarrufu sağladığını da unutmamanızda fayda var. Bulut Bilişim ve iyi bir planlama ile şirketler yüksek oranlarda kar edebildiği gibi sosyal sorumluluk açısından da yüksek hassasiyetle hareket edebiliyorlar.

Üstün Güvenlik

Bulut Bilişim’in ana dezavantajlarından biri güvenlik meselesidir. Birçok CIO aynı görüşte ve karşılığında alınan riskin Bulut mimarisine göçü zorlaştırdığı biliniyor. Bu durumun özellikle büyük şirketler için endişe verici olduğunu söyleyebiliriz. Küçük ve orta ölçekli işletmeler ise bu konuda fazla endişe taşımıyorlar. Bunların yanı sıra idarelerin belirlediği düzenlemeler var ve bazı sektörlerde (bankacılık, finans, akaryakıt gibi) kısıtlamalar yüzünden Bulut Bilişim teknolojisine geçiş engelleniyor.

Firmalar bu endişeler konusunda haklılar fakat bu endişeler Bulut Bilişim teknolojilerine özel değil. Tehlikenin boyutu firmaların normal sistemleri karşında karşılaştıkları sorunlardan farklı değil. Bu konuda ekstra bir endişe duymaya gerek yok. Bulut servisi sunan firmaların güvenlik konusunda sertifikasyon eksiklerinin olmadığı hatta ekstra güvenlik özellikleri sunduğunu da söylemeliyiz.

Ayrıca Bulut Bilişim hizmetleri sürekli izlendiği için ekstra bir katman güvenlik özelliğine de sahip olmuş oluyorsunuz. Bir şey yanlış giderse veya herhangi bir düzensiz aktivite olursa servis sağlayıcı size hemen haber veriyor ve bu sayede sistemin güvenliği sağlama alınmış oluyor. Bu sayede verilerinizin sizin veya sunucu üzerinde kaynaklanan bir hatadan dolayı ele geçirilmesi de çok zor bir ihtimal olarak karşımıza çıkıyor.
Bulut platformlarının yüksek ölçeklenebilir görevleri, bilgisayar donanımı, ağ donanımları, yazılım uygulamaları ve işletim sistemleri açısından standardizasyon sunuyor. Bu standardizasyon da güvenlik açsından istenilen bir özellik ve herhangi bir sorunda tespit yeteneğinizi arttırıyor. Bu güvenli yapı sayesinde ekstra kontrollü bir ortama sahip olmuş oluyorsunuz. Ayrıca, yeni sistemlerin uygulanmasında otomasyon yüksek derecede olduğu için kilit bir güvenlik yaması eksikliği yaşamdan yolunuza devam edebiliyorsunuz.
Bulut servis sağlayıcılar sayesinde şirket içinden gelebilecek tehditlere karşı da savunmada oluyorsunuz. Tek bir kişinin ayrıcalıklara sahip olması şirket personelinizin hepsinin olmasından daha iyidir.
Daha Kolay Yönetim

Bir dijital panel sayesinde hemen hemen her şeyi hızlı bir şekilde görebilir, sorunları tespit edebilir ve önlemleri kolaylıkla alabilirsiniz. Bu durum CIO’ların işlerini fazlasıyla kolaylaştırıyor.

Büyük şirketler uzun yıllar boyunca kendi sistemleri kurdu. Fakat sistemlerin yönetimi konusunda bir standart sağlanamadı. Bulut Bilişim teknolojileri sayesinde eksik olan bu standart yönetim özellikleri artık kullanılabilir. Bu durum özellikle iş kritik uygulamalarda şirketlerin fazlasıyla işine yarıyor. Artık zaman her şey ve sorun olduğunda bunu en kısa sürede tespit edip onarmak BT çalışanlarının birincil görevi.

Daha Fazla İş

Şirketler iş esnekliği için giderek artan bir bedel ödüyor. Büyük bir veri kaybı şirketi batırabilecek durumlara sokabilir. Giderek artan iş esneklik stratejileri Bulut Bilişim teknolojileriyle birlikte yerini buluyor ve risk yönetimi açısından yeni bir araç haline geliyor.

Bulut Bilişim şirketlerin altyapı konusundaki yatırımlarına maliyet açısından yardımcı oluyor. Sistem, uygulamaların ve verilerinizi kullanımını kolaylaştırdığı gibi, iş esnekliği artırıyor, felaket kurtarmanın yanı sıra akıcı bir ağ yapısına sahip olmanıza olanak sağlıyor. Bunların yanı sıra depolama, yük dengeleme, veritabanı ve önbelleğe alma gibi konularda da Bulut Bilişim hizmetlerini kullanabiliyorsunuz. Ölçeklendirilebilir sistemler dahiline kolay yönetim panelleri birleştirilince işler daha da basitleşiyor ve şirketlerin BT departmanları gerçek işleri olan iş geliştirme konusuna odaklanabiliyor. Ölçeklendirmenin yatay yapılabilmesi de firmalara farklı bir esneklik daha sunuyor.

Bulut Bilişim teknolojileri organizasyonlar içerisindeki hemen hemen her şeyi değiştiriyor. Bu değişimin olumlu olduğunu söylememizde fayda var. Bilinenin aksine Bulut Bilişim hizmetleri sadece KOBI’ler için değil. Büyük şirketlere de fazlasıyla fayda sağlıyor. Modern kurumsal bir şirket yapısına sahipseniz Bulut Bilişim teknolojileri sayesinde rakiplerinizle zorlu rekabette bir adım öne çıkabilirsiniz.