Hizmet Süresiyle Orantılı Ücret Dönemi Başladı

İnternet ve telefon abonelerinin, yararlandıkları hizmetin süresi ve miktarıyla orantılı ücret ödemesiyle ilgili düzenleme yürürlüğe girdi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK), internet ve telefon abonelerinin yararlandıkları hizmetin süresi ve miktarıyla orantılı ücret ödemesiyle ilgili düzenlemesi yürürlüğe girdi.

Abonelik sözleşmelerine ve sözleşmelere bağlı süresi devam eden taahhütnamelere, şirketlerinin internet sayfaları üzerinden erişilebilme imkânı da başlatıldı.

BTK’nın, fatura dönemi içinde tüketicilerin aldığı hizmetlerin tamamından yararlandırılmış gibi ücretlendirilmelerine yönelik şikâyetler üzerine düzenleme yapmıştı. Yürürlüğe giren düzlenmeye göre, aboneler kullanmadıkları hizmetler için ücret ödemeyecek. Ücretler, yararlanılan hizmetin süresi ve miktarıyla orantılı hesaplanacak.

Ücretler, hizmetten faydalanılan gün sayısı, kullanılan dakika ve veriyle orantılı olarak belirlenecek. Kıst ücret adı verilen uygulama, faturalı aboneliklerdeki ses, kısa mesaj ve veri hizmetleri için geçerli olacak. Abonelik tesisi, abonelik feshi/numara taşıma, aboneliğin dondurulması, abonelik devri, nakil gibi durumlarda kıst ücret uygulanacak. İşletmeciler, kıst ücret uygulamasına ilişkin hesaplamayı, sadece süre bazlı olarak ya da abone tarafından gerçekleştirilen kullanım miktarı ve kullanım süresini göz önünde bulundurarak yapabilecek.

1 Temmuz 2014 Öncesi Sözleşmeler Elektronik Ortama Aktarılacak

Kurulun, tüketicilere abonesi bulundukları işletmecilerinin internet siteleri üzerinden imzaladıkları abonelik sözleşmelerine ve taahhütnamelere erişebilme imkânı getirdiği düzenleme de başladı.

Düzenleme çerçevesinde işletmecilerce, 1 Temmuz 2014’ten önce imzalanan abonelik sözleşmeleri ve sözleşmelere bağlı süresi devam eden taahhütnameler elektronik ortama aktarılacak. İşletmeciler, bu tarihten sonra imzalanan abonelik sözleşmelerinin ve sözleşmelere bağlı taahhütnamelerin bir suretinin elektronik ortama aktarılması işlemini ise 3 ay içinde tamamlayacak.Laughing young guy enjoying a conversation over the cellphone

BTK Başkanı Tayfun Acarer

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan BTK Başkanı Tayfun Acarer de, sabit ve mobil telefon ile internet abonesi milyonlarca vatandaşın, sunulan hizmetten yararlandıkları süre ve miktar kadar ücret ödeyeceğini belirtti. BTK Başkanı Tayfun Acarer, yazılı açıklamasında, vatandaşların elektronik haberleşme sektöründe abonelik tesisi, numara taşıma, aboneliğini feshetmek istemeleri durumunda mağduriyet yaşadıklarını hatırlatarak, “Vatandaşlarımız abonelik tesisi, numara taşıma, aboneliğini feshetmek istemeleri gibi durumlarda almış oldukları hizmetlerin tamamından yararlandırılmış gibi ücret ödemek zorunda kalıyordu. Aboneliğini sona erdirmek veya numarasını taşımak isteyen bir tüketici 1 gün veya 1 hafta hizmet almış olsa bile 1 aylık hizmet almış gibi fatura ödemek zorunda kalıyordu. Bu durum haklı olarak tüketicilerimizin mağduriyetine ve çok sayıda şikâyetine konu olmaktadır” ifadesini kullandı.

Aboneler Kullandıkları Kadar Ödeyecek

Tüketicileri mağdur eden bu uygulamaya 1 Nisan’dan itibaren son verildiğini belirten Acarer, yeni düzenlemeye göre abonelerin yararlanmadıkları bir hizmetin bedelini ödemek zorunda kalmayacaklarını bildirdi. BTK’nın hazırladığı, Elektronik Haberleşme Sektöründe Kıst Ücrete İlişkin Uygulama Esasları’na ilişkin düzenlemenin ayrıntıları hakkında bilgi veren Acarer şunları kaydetti:

“Kıst ücreti uygulaması getiriyoruz. Kıst ücreti, hizmetten faydalanılan gün sayısı, kullanılan dakika, veri ile orantılı olarak hesaplanan tahakkuka esas ücreti ifade etmektedir. Artık aboneler kullandıkları gün sayısı, kullanılan dakika ve veri ile orantılı olarak hesaplanan fatura ödeyecek. Kullanmadıkları telefon ve internetin faturasını ödeyerek mağdur olmayacak. Kıst ücret uygulamasının, hizmetin sunumunu takiben ücretin tüketiciden tahsil edildiği aboneliklerdeki yani faturalı temel elektronik haberleşme hizmetleri ses, SMS ve veri için geçerli olacak. Abonelik tesisi, abonelik feshi, numara taşıma, aboneliğin dondurulması, abonelik devri, nakil gibi durumlarda kıst ücret uygulanacaktır.”

Hizmet Süresi_3_600

 

TÜSODER Başkanı:Elektronik Haberleşmede Taksimetre Uygulaması”

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Başkanı Aydın Ağaoğlu ise, “BTK tarafından yapılan yeni düzenlemeyle, aboneliğini fesih eden ya da numarasını başka operatöre taşıyan tüketicilerin hesabına bir aylık paket ücreti yansıtılmayacak” açıklamasında bulundu.

TÜSODER Başkanı Ağaoğlu, numarasını taşıyan ya da aboneliğini sonlandıran abonelerden gelen şikâyetler ve tüketicinin örgütlerinin talebi üzerine BTK’nın Elektronik Haberleşme Sektöründe Kıst Ücrete İlişkin Uygulama Esasları’na ilişkin düzenleme yaptığını söyledi. Bu düzenlemenin 1 Nisan’dan itibaren geçerli olduğunu ifade eden Ağaoğlu, şöyle konuştu:

“Yapılan düzenlemeye göre aboneliğini fesih eden ya da numarasını başka operatöre taşıyan tüketicilerin hesabına bir aylık paket ücreti yansıtılmayacak. Bilindiği gibi aboneliğin feshi ve numara taşıma taleplerinin gerçekleşmesi fatura kesim tarihleriyle aynı güne denk gelmiyor. Bu durumda tüketiciye bazen bir gün bazen de birkaç gün için hiç kullanmadığı halde bir aylık tam ücret yansıtılıyordu. Yeni düzenlemeyle kıst ücret uygulaması hayata geçti. Cep telefonu ve internet servis sağlayıcıları yani elektronik haberleşme sektöründe hizmet sunan tüm işletmeler, tüketicilerin aboneliğini sonlandırma veya numara taşıma talebinden sonra çıkaracakları faturalara sadece feshin ya da taşımanın gerçekleştiği güne kadar geçen ücret yansıtabilecekler.”

Bu uygulamanın büyük bir mağduriyeti önlediğini ve tüketicileri sevindirdiğini belirten Ağaoğlu, “Elektronik haberleşmede taksimetre uygulaması’ olarak nitelendirilebilecek düzenlemeyle tüketiciler, kullanmadıkları hizmetin parasını ödemek zorunda kalmayacak. Örneğin, aylık paket ücreti 60 lira olan tüketicinin fesih ya da numara taşıma talebi, hesap kesim tarihinden 3 gün sonra gerçekleştirilmişse, 3 günlük bedele tekabül eden 6 liralık ücret faturalandırılabilecek. Bu uygulama, kullanılan dakika, SMS ve veri için de hesaplanacak ve faturalara kullanılamayan kısımlar için ücret yansıtılmayacak” dedi.

Tüketici İstenmeyen Kısa Mesajlardan Kurtulamayacak

Bu arada TÜSODER Hukuk Komisyonu Üyesi Rıdvan Yıldız da, kısa mesajlarla ilgili önemli yaptırım getirecek kanunda bazı boşluklar bulunduğunu öne sürerek, “Vatandaşlar istenmeyen kısa mesajlardan kurtulamayacak” dedi. Yıldız, son zamanlarda “05” ile başlayan ve bireysel gibi görünen statik telefon numaralarından cep telefonlarına reklam mesajları gelmeye başladığını söyledi. İstenmeyen kısa mesajlarla ilgili çalışma yapıldığını anımsatan Yıldız, “Elektronik ticaretle ilgili yürürlüğe girecek kanundaki para cezalarının kimler tarafından gönderildiğinin tespiti güç, kısa mesajlara uygulanması zor. GSM firmalarının da bu mesajları engellemeleri mümkün değildir” görüşünü savundu.