İş Yerlerinin Yüzde 11’inde E-Ticaret Uygulaması Bulunuyor

MasterCard tarafından Yöntem Araştırma ve Danışmanlık’a yaptırılan “MasterIndex Ekonominin Nabzı” araştırması, iş yeri sahiplerinin e-ticaret yaklaşımını belirledi.

 Araştırma kapsamında, Türkiye’nin kentsel nüfusunu temsil eden 12 ilde, 1 ile 50 kişi arasında eleman çalıştıran iş yerlerine yönelik olarak gerçekleştirilen araştırma için çeşitli sektörlerden toplam 200 iş yeri sahibi ya da üst düzey yöneticisi ile görüşüldü.

Yapılan görüşmelerde, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yüzde 11’inin e-ticaret yaptığı yüzde 6’sının ise, e-ticaretin ne olduğunu bilmediği ortaya çıktı. Ülke ekonomisinin gelişimi açısından e-ticaretin önemli bir rol oynadığını söyleyen MasterCard Güney Doğu Avrupa Genel Müdürü Mete Güney “Yaptığımız araştırmaya göre, iş dünyasında internet penetrasyonu yüzde 90, web sitesine sahip firmaların oranı da yüzde 80. Internete erişim ve kullanım oranlarına baktığımızda yüzde 11’lik e-ticaret uygulaması bizlere önümüzde kat edilecek daha çok yol olduğunu gösteriyor.” dedi.

MasterCard

İş yerlerinin ileri dönem e-ticaret beklentileri de Mete Güney’in görüşlerini destekler nitelikte. Henüz e-ticaret uygulaması yapmayan şirketlerin yüzde 12’si önümüzdeki dönemde mutlaka e-ticarete geçmeyi planlıyor, yüzde 19’u ise geçme ihtimali olduğunu belirtiyor.

İş yerlerinin yanı sıra, Türkiye’de yetişkin nüfusun 54 milyon olmasına ve 42 milyonunun internet erişimi olmasına rağmen, e-ticaret yapanların sayısı 10 milyonda, online işlem yapanların sayısı yüzde 15’te kalıyor.

İşletmelerin Toplam Cirosunun Yüzde 12’si E-Ticaretten

MasterIndex Ekonominin Nabzı Araştırması’na göre, işletmelerin toplam cirosunun yüzde 12’si e-ticaret uygulamalarından geliyor. İş yerleri, e-ticaret uygulaması sayesinde dünyanın her yerinde ürün ve hizmetlerini duyurabildiklerini, yeni ve global pazarlara girebildiklerini, 24 saat hizmet verip, satış yapabildiklerini, tüketicileriyle doğrudan iletişim kurabildiklerini, zaman ve mekan bağımsızlığı kazandıklarını ve ticari işlemlerinin maliyetinin düştüğünü belirtiyorlar.

E-Ticaretin Perakendedeki Payı Yüzde 1’den Az

Türkiye’nin e-ticaret alanında büyük potansiyel sahibi olduğunu söyleyen Mete Güney, “Türkiye’de perakende tüketimlerinde e-ticaretin payı yüzde birden az. Bu oran İngiltere’de yüzde 9.6, ABD’de yüzde 6.5, Brezilya’da yüzde 3.2, Rusya’da yüzde 2.1. Rakamlar e-ticaret alanında, ülkemizde gidecek daha çok yolumuz olduğunu gösteriyor.

Tabi Türkiye’de hane başına düşen bilgisayar sayısının, internete erişebilen hane sayısının, bireysel internet kullanım oranının diğer ülkelere oranla düşük olması, e-ticaretin gelişimine engel teşkil ediyor” dedi. Güney sözlerine şöyle devam etti “MasterCard olarak e-ticaretin önünün açılması ve potansiyelin ortaya çıkması için çalışmalar yapıyoruz. Geliştirilen yeni ürünlerimizle, tüketiciler artık internete bağlanabilen her cihaz üzerinden, evde, sokakta, mağazada, diledikleri her yerden alışveriş yapabilecekler.”

Türkiye Sahteciliğin En Düşük Olduğu Ülkelerden Biri

E-ticaretin gerektiği kadar gelişememesinin bir diğer nedeninin de tüketicilerin finansal / kişisel bilgilerinin paylaşılması yönündeki endişesi olduğunu belirten Güney, “Gerek bankalar, gerekse de bizler, sahteciliğin önüne geçilmesi ve tüketici haklarının her şekilde korunması adına bir çok önlem geliştirdik” dedi.

Online alışverişin güvenli olmadığı algısının hiç online alışveriş yapmayan kesimde yüzde 84’e çıkarken, online alışveriş yapanlar arasında yüzde 9’a düştüğünün de altını çizen Mete Güney “E-ticareti deneyimleyen tüketiciler güvenlik çekincelerinin gereksiz olduğunu görüyorlar” dedi.