TOBB E-ticaret Meclisi’nden kredi kartları kararı ile ilgili açıklama

GittiGidiyor Genel Müdürü ve TOBB E-ticaret Meclisi Başkanı Öget Kantarcı, BDDK’nın kredi kartları kararı na yönelik yeni düzenlemesiyle ilgili açıklama yaptı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) E-Ticaret Sektör Meclisi olarak BDDK’nın kredi kartları kararı yeni düzenlemesine ilişkin fikirlerini ilgili mercilere daha önce sunduklarını ve değerlendirmelerini paylaşmaya da devam ettiklerini belirten Kantarcı açıklamasının devamında şunları söyledi:

“Halihazırda kullanımda olan ve yeni verilecek tüm kredi kartlarının internetten alışverişe açık olmasına kart sahibinin talebine bağlı olma zorunluluğu getiren 16 Şubat tarihli karar, 6 aylık geçiş döneminin ardından uygulamaya geçecek. Bu geçiş döneminin, durumun tüketiciye izahı ve izinlerin toplanması açısından olumlu katkı sağlayacağını değerlendiriyoruz. Zaten, anladığımız kadarıyla kurum da bu yöndeki görüşlere paralel biçimde gerekli altyapı çalışmaları için bankalara bir süre tanıdı. Bununla birlikte, kart kullanıcılarından internetten alışverişe devam edebilmeleri için kanıtlanabilir talep alınması şartının uygulamada e-ticaret sektörünü olumsuz etkileyebileceğini öngörüyoruz.

Oget_Kantarci_gorseli_1

Bankaların tüm kredi kartı kullanıcılarını bilgilendirerek internetten alışverişte kart kullanımına devam etmek isteyenlerden gerekli izinleri belirlenen süre içerisinde toplayabilmesi kritik önem taşıyor.

Süreç içerisinde düzenlemeden haberdar olmaması nedeniyle bankasına talep bildiremeyen tüketiciler, kartla internetten alışverişe devam edemeyeceği için onlar açısından da dönemsel mağduriyet oluşabileceğini değerlendiriyoruz. Bizim bu konudaki önerimiz, bu tarz mağduriyetlerin önlenmesi adına, şu ana kadar e-ticaret işlemlerinde en az iki defa kullanılmış kredi kartlarının bu onay zorunluluğundan muaf tutulmasıdır ki bu, süreci hem hızlandıracak hem de kolaylaştıracaktır.

Tabii ki bu süreçte e-ticaret sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin de geçiş döneminde kullanıcıları bilgilendirmesi ve bu anlamda bankalara destek olması gerekli.

Ödemelerin yüzde 90’ı aşan bir oranda kredi kartıyla gerçekleştiği e-ticaret sektörüne doğrudan etki edecek bu gibi düzenlemelerde, elektronik ticaretin son yıllarda Türkiye’nin en hızlı büyüyen sektörleri arasında olduğu da dikkate alınmalı.

TÜBİSAD, ETİD, BKM, Euromonitor ve IDC gibi kaynaklara baktığımızda Türkiye’de e-ticaret pazarının son 2 yılda ortalama %27 seviyelerinde büyüdüğünü, tatil, seyahat ve online bahisleri de içeren toplam e-ticaret hacminin 2015 yılında yaklaşık 25 milyar TL düzeyine geldiğini görüyoruz. 2016 rakamları henüz net olarak açıklanmadı ancak büyüme trendi devam etti. 2016’da da %25 bandında bir büyümeyle e-ticaret hacminin 30 milyar TL’nin üzerinde bir seviyeye geldiğini tahmin ediyoruz. İnternetten alışverişte tüketicinin karşısına çıkacak bariyerlerin perakende firmaları ve KOBİ’lerin bu kanaldaki potansiyelden faydalanmasının da önünü kesebileceğini düşünüyoruz.

Diğer yandan, vatandaşların dolandırıcılar tarafından zarara uğratılmasına engel olabilmek e-ticaret sektörü açısından da son derece önemli bir nokta. Tüketici güvenini artırmak için ise kredi kartı kullanım tercihlerini sınırlamaktan öte, kart sahiplerinin dolandırıcılık faaliyetlerine ilişkin bilinçlendirilmesini sağlayacak önlemler alınması ve e-ticaret sektörünün gelişmesini destekleyecek düzenlemeler yapılmasının da büyük önem taşıdığına inanıyoruz.”

Media Markt’ın mağaza yatırımları devam ediyor