Nesnelerin İnterneti Tüm BT düzenini değiştirecek

Internet of Things cloud icon vector illustration.

Son yıllarda nereye bakarsak bakalım karşımıza Nesnelerin İnterneti (IoT)  kavramı çıkıyor. Bu yeni teknolojilerin işimize ve hayatımıza katacakları konusunda her kafadan bir ses çıksa da, asıl olan yaşamımızı kolaylaştıracak teknolojilere adaptasyonun hızlandırılması. Peki, tüm bunlar nasıl olacak?

Nesnelerin İnterneti (IoT); sensörler, mobil cihazlar, makineler ve taşıtlar gibi her türlü akıllı cihazı veya içinde akıllı cihaz barındıran her şeyi birbirine ve buluta bağlar. IoT verisinin analizi her şeyden önce kurumlara büyük fırsatlar tanıyan bir gelişmedir. Bu analizler sonucu daha hızlı karar alabilir, iş süreçlerini iyileştirebilir, yeni uygulamalar hatta yeni iş modelleri geliştirebilirler. Bu açıdan baktığımızda IoT, enerji, sağlık, ulaşım, perakendecilik, otelcilik, imalat ve finans hizmetleri başta olmak üzere tüm sektörleri etkilemektedir.

Tüketiciler için IoT, evinizdeki radyatörleri okyanus ötesinden bile ayarlayabileceğiniz anlamına gelir. Kurumlar için IoT ise, hem yeni müşteri ve yeni iş ortaklarıyla iletişime geçebileceğiniz, hem de inanılmaz hacimde veri toplayıp saklayabileceğiniz ve analiz edebileceğiniz fırsatlar sağlar.

Öte yandan, yeni ürün ve hizmetlerle sektöre dahil olan startup’lardan tutun da, tüm altyapı ve bilgisini tamamen yeni pazarlara açılmak için kullanan köklü kuruluşları düşündüğünüzde artık rekabetin her yerden geldiğini görebilirsiniz. Bu yarışta önde olmak için rekabetteki değişiklikler karşısında reaktif olamazsınız. Proaktif olmak zorundasınız.

IoT ile sensor verileri, teknoloji kullanan cihazlar, internet üzerinde çalışan cihazlar, RFID etiketler ve akıllı cihazlar gibi tüm cihazlar birbiriyle IP üzerinden iletişime geçiyor olacak. Bu da sizin muazzam miktarda bilgi toplayacak olmanız demektir.

Peki IoT aracılığıyla toplanan bilgi neden bu kadar önemli?

Kurumların bu yeni teknolojileri, özellikle de Nesnelerin İnternetini benimseyip adapte olmaları şart ama BT departmanları da bir yandan kurumlarını, bu verileri toplayabileceklerine ve gerçekten de anlamlı bir şekilde kullanabileceklerine ikna etmek zorundalar.

Verilerin tek başına bir anlamı yoktur ama birbiriyle ilişkilendirilmiş verilerden yola çıkıp kurumsal bir çözüme gitmek, paha biçilmez bir değere sahiptir. Bu nedenle kurumlar IoT aracılığıyla toplanan verileri nasıl yöneteceğine karar vermelidir. Buna müşteri deneyimini iyileştirme, uç noktalardaki davranış modellerini anlama, ürün güvenilirliğini ve performansını belirlemenin yanı sıra Ar-Ge’ye girdi sağlama ve gerçek zamanlı operasyonel veri toplama da dahildir.

Dünya genelinde kurumlar Nesnelerin İnterneti nin getirdiği faydaları artık anlamaya başladılar. IoT kavramı birbirine bağlı ve akıllı olmanın çok daha ötesinde bir kavram. Nesnelerin internetinin getirdiği faydalar arasında:

  • Üretkenliğin ve etkinliğin artması
  • Müşteri deneyiminin zenginleşmesi
  • Hızlı karar alma
  • Süreç otomasyonu
  • Rekabette farklılaşmak

gibi konular öncelikle sayılabilir.

Red Hat’in IoT’de odaklandığı konular arasında cihazlar, akıllı ağ geçitleri ve veri merkezleri/bulutlarından oluşan mimari için  istikrarlı bir yazılım seti sunmak yer alıyor. Bu mimari, kurumsal IoT’nin, veri merkezlerinin işlevselliğini uçtaki cihazlara taşıyabilmesi açısından önemlidir. Bu mimari üzerinde Red Hat:

  • Hibrit bulut platformlarındaki veri merkezlerinde, IoT dahil birçok iş yükünü yönetme konusunda liderdir,
  • Bilgisayarlar ve ağ geçitleri için kapsamlı bir yazılım seti sağlar; yerel cihaz yönetimini gerçekleştirir, cihazlar ve veri merkezleri arasında aracılılık ederek gerçek zamanlı veri analizi sunar,
  • Red Hat Enterprise Linux işletim sistemi ile alt yapıyı ve Red Hat JBoss sayesinde müşteriler ile bağlantı sağlar ve mobil uygulama platformu sunar.

Kurumsal IoT’nin geleceği sizin kontrolünüz altında. Alacağınız hizmetin güvenli, sağlam ve esnek olup olmayacağına siz karar vereceksiniz.. Öte yandan başlangıçta düşük bir maliyetle veya geniş bir kapsamla başlamak, tedarikçiye bağımlılık veya mevcut güvenlik açıkları gibi konular da seçimlerinizde hesaba katmanız gereken konular. O nedenle önerim şu: Dikkatli bir seçim yapın!

Haluk Tekin
Red Hat Türkiye Genel MüdürüNesnelerin İnterneti