NetApp ONTAP 9, hibrit buluta ve yeni nesil veri merkezlerine geçişi basitleştiriyor

NetApp, basitlik ve esnekliği güçlü özellikler ve verimlilik ile bir araya getiren kurumsal veri yönetimi yazılımının yeni sürümü NetApp ONTAP 9 işletim sistemini duyurdu.

ONTAP 9 yazılımı ile işletmeler, geleneksel ve yeni teknolojileri en iyi şekilde entegre edip flaş, bulut ve yazılım tanımlı mimarileri kullanarak kurum içi ve bulut sistemlerinde Data Fabric mimarisinin temelini kurabiliyor.

Yeni işletim sistemi ile açıklamada bulunan NetApp’ın Ürün, Çözüm ve Hizmet Pazarlamasından Sorumlu Başkan Yardımcısı Lee Caswell, “Flaşın ve bulutun kapasitesini sistemlerine dâhil etmekte zorlanan müşteriler, ONTAP 9’un bu teknolojileri az bir BT kaynağı ile kolayca kurulmasına imkân tanıyan güçlü bir yazılım olduğunu görecektir. ONTAP 9; flaşın maliyetini düşüren, maliyet avantajlı yazılım kullanım modeli sunan ve disk, flaş, bulut kaynakları genelinde veri yönetimine standardizasyon getiren gerçek anlamda ekonomik bir değer sunar. ONTAP 9 ile inovasyonlarımızı ticari değere dönüştürmek isteyen iş ortaklarımıza ve müşterilerimize yardımcı oluyoruz.” dedi.NetApp ONTAP 9

Flaş için optimize edildi

ONTAP 9, ortaya koyduğu kapasite ve gelişmiş performans ile flaş için optimize edildi. NetApp açıklamasında ayrıca müşterilerine 15TB SDD sunan ilk all-flash ürün sağlayıcısı olduğunu da belirtirken bu kapasitenin bugünkü en büyük hard-disk sürücülerden yüzde 50 daha fazla olduğunu vurguladı. NetApp ayrıca endüstrinin 4:1 oranında verimlilik kazanımı sağlayan endüstrinin ilk ve tek programı olan FlashAdvantage 3-4-5 programını da açıkladı. Bu program müşterilerin flaşa geçişini basitleştirirken uygun maliyet ve düşük risk sunuyor.

Yeni inline veri yoğunlaştırma özelliği daha fazla veriyi daha küçük alana sığdırarak flaşın maliyetini geleneksel sıkıştırmanın ve tekilleştirmenin ötesine taşıyor. Bu özellik sayesinde verimlilik artırılırken NetApp all-flash sistemleri hard-disk tabanlı sistemlere kıyasla oldukça uygun maliyetli hale geliyor.

Araştırma şirketi IDC’nin araştırma direktörü Eric Burgener yaptığı açıklamada, “Flaş teknolojisinde gigabayt başına düşen dolar miktarı düştükçe, işletmelerin flaşa geçişi de hızlanıyor. NetApp’ın endüstride bir ilk olan 15TB flaş sürücüsü, ONTAP 9’da yer alan yeni depolama verimliliği teknolojisi ile bir araya gelerek flaş için optimize edilmiş, yoğun ve karışık iş yüklerine uygun, kurumsal sınıf depolama platformlarının fiyatını daha da aşağıya çekiyor.” dedi.

Datalink Baş Mimarı Jason Anderson ise açıklamasında şunları söyledi: “Kurumsal müşterilerimizin daha fazla performans, ölçeklenebilirlik ve elverişlilik elde edebilmesi için flaş kullanmalarına yardımcı oluyoruz. ONTAP 9, 15TB SSD’ler ve FlashAdvantage 3-4-5 programının gelişi ile müşterilerimiz; daha fazla basitlik, esneklik ve maliyet tasarrufu elde edecek ve BT’nin ticari değerini artıracak sağlam temeller atacak.”

Flaş, disk ve bulut genelinde basitlik, esneklik ve güvenlik

ONTAP 9 yazılımını kullananlar, ihtiyaçlarını karşılamak için üç seçeneğe sahip. ONTAP 9 kurum içi kullanımı hedef alırken ONTAP Cloud (önceki ismi ile NetApp Cloud ONTAP®) bulut sistemlerinde kurumsal seviyede veri yönetimini sunuyor. Yeni ONTAP Select ise sadece yazılım tabanlı veri çözümü sunuyor.

ONTAP 9’un sağladığı faydalar içerisinde:

  • Basitlik—Kurulum ve yönetim kolaylığı ile ONTAP 9, kritik iş yükleri için 10 dakika içerisinde kurulup kullanılabilir hale getirilebiliyor. Gelişmiş izleme sistemi ile de performans, kapasite ve veri koruması tüm BT ortamında tam anlamlı ile yönetiliyor.
  • Esneklik—ONTAP 9 yazılımı iş yükü konsolidasyonu için ideal bir platformdur. Bu platform, NetApp mühendisliği ile kurulan sistemler, birleşik altyapılar, üçüncü parti ürünler,  bitişik bulut sistemler ve bulut dışında; genel amaçlar için kullanılan sunucu donanımlarının kurulumunda yazılım tanımlı depolama (SDS) gibi yaygın veri hizmetleri sunar.
  • Güvenlik—Müşteriler sunucu hatalarına karşı 100 kat daha fazla güvenlik elde ederken yeni üçlü-parite (triple-parity) RAID koruması ile sağlam veri saklama politikaları uyguluyor, depolama şifrelemeyi ve uyumluluğu genişletiyor.

CERN’in BT bölümünde Veritabanı Depolama Hizmetleri Yöneticisi Miroslav Potocky yaptığı açıklamada, “CERN veritabanı grubu, dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısı Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nı ve maddenin temel bileşenlerini inceleyen deneyleri desteklemek için 2007 yılından bu yana NetApp ürünlerini kullanıyor. NetApp’ın kümelenmiş FAS sistemlerini kullanmaya başladığımızdan bu yana veritabanlarımız için ölçeklenebilirlik, stabilite, yüksek performans sunan ortamlara kavuştuk. Bu veritabanı ortamlarının bazılarının iş yükü saniyede 1 milyon değişime kadar çıkıyor.  ONTAP ile çalışan NetApp altyapısını kullanarak oldukça yoğun iş yüküne maruz kalan depolama sistemlerimiz için bir çözüm elde edebiliyor ve CERN’in maddeyi daha iyi anlamayı amaçlayan araştırma programını destekleyebiliyoruz.” dedi.

Petrol şirketi Mansfield Oil’in Altyapı ve Hizmet Yönetimi Direktörü Mansfield Oil ise şunları söyledi: “NetApp teknolojisi, genellikle değişken olan enerji sektöründe bize hız ve çeviklik katılıyor. NetApp, rekabette avantaj için altyapımızda yaptığımız devrimsel değişikliklerde bize yardımcı oluyor, teknolojimizi ticari stratejimize uygun hale getiriyor, riskli bölgeleri iyileştirmememizi sağlıyor.  NetApp ONTAP yazılımına geçtiğimizden bu yana hizmet kesintimiz sıfıra indi. Müşterilerimize her zaman hizmet sunabiliyoruz.”