Türkiye’deki İşletmeler Bir Yılda Ortalama 10 milyar TL Kaybetti

Türkiye, veri koruma konusunda ülkeler sıralamasında en son sıralarda yer alıyor. Türkiye’deki işletmeler yılda, veri kaybından dolayı yaklaşık 6 milyar TL, kaybolan veriye tekrardan ulaşabilme süresinde yaşanan aksamalardan dolayı ise, 3,75 milyar TL değerinde zarara uğradı. 

Dünyanın lider teknoloji şirketlerinden EMC, veri koruma konusunda Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 24 ülke genelinde gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Türkiye’de, veri kaybı ve veriye tekrardan erişebilme süresindeki aksaklıklar, işletmelere ortalama yılda 10 milyar TL’ye mal oldu. Bu zararın %60’ı veri kaybı, %40’ı ise veriye tekrardan erişebilme süresindeki kayıp olarak belirlendi. Dünya genelinde ise işletmelerin zararı, 1,7 trilyon dolar. Türkiye, veri koruma konusunda pazar olgunluğu sıralamasında 24 ülke arasında 23. sırada yer aldı; listenin başında ise Çin, Hong Kong ve Hollanda yer alıyor. 

EMC sponsorluğunda, Vanson Bourne tarafından gerçekleştirilen Global Veri Koruma Endeksi’ne göre, dünya genelinde 2012’den bu yana veri kayıpları %400 artarken, son 12 ay içerisinde Türkiye’deki şirketlerin %75’i veri kaybı ve kaybolan veriye erişebilme süresinde aksama yaşadı. Buna rağmen araştırmada, işletmelerin %50’sinin veri yedekleme yapmadığı ve kaybolan veriye ancak ortalama 32 saat sonra yeniden erişebildikleri ortaya çıktı.  

EMC-India

 Veri kaybında en çok sorun yaşayan sektörler: kamu, enerji ve BT

Araştırma sonuçlarına göre, herhangi bir vaka sırasında kaybolan veri miktarı her geçen gün artıyor:

  • Araştırmaya katılan işletmelerin %75’i, son on iki ay içinde veri kaybı ya da veriye erişebilme süresinde beklenmedik bir aksaklık yaşamış.
  • Sorun yaşayan sektörler arasında %88 ile kamu birinci, %87 ile enerji sektörü ikinci olurken, BT sektörü ise, %80 ile 3. sırada yer aldı.
  • Aksaklıkların ticari sonuçları çalışan verimliliği kaybı (%51), gelir kaybı (%41) ve ürün-hizmet geliştirmede gecikmeler (%39) olarak sıralandı.

 Veri korumada şirketler kendine güvensiz, enerji sektörü bilinçli

Birçok şirket veri koruma konusunda karşılaştıkları zorlukları aşmak için birden çok BT ürün ve çözüm tedarikçisinden yararlanmayı seçiyor. Ancak, bu tür bir çoklu çözüm yaklaşımı riskleri de artırabiliyor. Veri koruma çözümlerini iki ya da üç tedarikçi firmadan temin eden işletmeler veri koruma stratejilerini tek bir tedarikçi üzerinden uygulayan işletmelere göre üç kat daha fazla veri kaybetti. 

  • Ortalama bir şirket BT’ye yılda 168 milyon TL bütçe ayırıyor, veri korumanın bu bütçede yeri ise 11,5 milyon TL.
  • Şirketlerin %85’i, veri kurtarmada kendine güvenmiyor.
  • Katılımcıların %66’sı, veri korumanın işletmelerinin başarısında çok kilit bir rol oynadığına inanıyor. Bu oran veri korumaya en fazla yatırımı yapan enerji sektöründe %92, perakende de ise %24.

 Her  9 işletmeden biri, verilerini bilgisayar veya mobil cihazlarında saklıyor.

 Araştırmaya göre, veri koruma için Türkiye’deki işletmelerin çoğu, işletme içerisinde yer alan fiziksel sunucuları tercih ediyor (%35). Açık bulut çözümlerini kullananlar %19; özel bulut çözümlerini kullananlar ise %8’lerde yer alıyor. İşletmelerin %9’u ise, halen verilerini bilgisayarlarında ve mobil cihazlarında saklıyor.

 İşletmelerin %49’u büyük veri, %46’sı mobil cihazlar, %31’i ise karma bulut uygulamalarındaki verilerini koruma konusunda zorlandıklarını ifade ediyor. Gelişmiş veri koruma teknolojilerinin benimsenmesi ve kullanılması aksaklıkların ortaya çıkma ihtimalini önemli düzeyde azaltıyor.

Finans Sektörünün Tercihi Turkcell Superonline