Yeni Trendler Görücüye Çıktı: Cebit 2014

IT profesyonellerin en büyük fuarı olan Cebit, geçtiğimiz günlerde yeni teknoloji trendlerini gözler önüne serdi. Datability, Big Data, Cloud ve veri güvenliği bu yılın en sıçak konuları arasında yer aldı.

 Cebit uzun yıllardır dünyanın en büyük bilişim fuarlarından biri olarak anılıyordu. Hatırlayanlar bilir. Cebit fuarı, binlerce yeni ürün, es son teknolojiler ve dünyada ilk kes sergilenen ürünlere ev sahibi yapıyordu. AMIGA 1000 ilk kes Hannover’de ortaya çıkmıştı. Microsoft, tüm dünyaya buradan Windows 95’i tanıtmıştı, Mp3 oynatıcıları ilk bu fuarda görmüştük, hatta Nokia’nin ilk telefonları burada sergilenmişti.

cebit-2014-big-data

IFA, CES, MWC ve Computex gibi fuarların açılması ve oldukça fazla rağbet görmesi ile birlikte Cebit’e olan ilgi yavaş yavaş kayboldu. Durum böyle olunca Cebit yönetimi, bir zamanlar dünyanın en büyük bilişim fuarlarından bir olan Cebit fuarını kökten değiştirme kararı aldı. Cebit bundan sonra sadece IT profesyonellere yer verecek. Fuarda son kullanıcı bulunmayacak ve ziyareziyaretçilerçok kurumsal çözümler görecek.

Btgünlüğü ekibi olarak böyle bir fuarda elbette olmamız gerekiyordu. Yaklaşık 5 günlük fuar turumuz ile birlikte bu senenin sıcak başlıklarını sizler için topladık.

Fakat önce Cebit fuarının ne kadar değiştiğini ve ziyraretci sayısını ve katılan firmalardan biraz bahsedelim.

Cebit 2014 Ne kadar İlgi Gördü

Cebit almanyanın Hannover şehrinde gerçekleşti. Daha önceki deneyimlerimize dayanarak, şehrin bu sene çok kalabalık olmadığını söylemeliyiz. Önceki yıllarda trenlere tıka bası dolu iken, bu sene bu manzara ile karşılaşmadık. Akşamları yemek yemek için Restauront’larda yer olmazken bu sefer öyle bir sıkıntı çekmedik. Belli ki bu seneki Cebit fuarı Hannover şehrini olumsuz etkiledi.

GERMANY-HANOVER-CEBIT

Fakat Cebit yönetimine baktığımızda gayet memnun bir izlenim aldığımız söylemeliyiz. Öyl ki Cebit’in küllerinden yeniden doğduğu bile söyleniyor. Bu olayı araştırdığımızda, gelen ziyareticlerin daha az olduğu, %90’ın ise IT profesyonellerinden oluştuğu bilgisini aldık. Son kullanıcıları pek istemeyen yönetim bilet fiyatlarını arttırdı. Fuara girmek için 16 yaş sınırı konuldu. Bununla birlikte Cebit yönetiminin bu değişikliği fuara katılan firmaların sayısını ciddi anlamda arttırdı. Gezilecek alan düşürüldü. Bu olurken de, önceki yıllara göre daha çok ziyaretçi stantlara çekildi.

Toplam ziyaret sayısı ise inanılmaz derecede düştü.  Önceki yıllarda 1 milyondan fazla ziyaretçiye kapılarını açan Cebit fuarı bu sene 210 000 ziyaretci ile tarihinin en düşük sayısına ulaştı. Cebit 2013 ile kıyaslandığında %25’lik bir gerileme yaşandı. Üstelik birçok bilet bedava dağıtılmasına rağmen.

Yinede Cebit yönetimi oldukça memnun. Çünkü söylenenlere göre bu Fuarın kalitesi artmış ve katılan firmalar milyarlar mertebesinde iş anlaşmaları imzalamışlar.

Big DATA, Datability

Cebit’in bu seneki Partner ülkesi İngiltere idi. Bu ülkenin seçilmesinin sebebi ise İngiltere IT pazarının inanılmaz derecede büyükmesi ve ülkenin akıllı şebeke ağlarına ciddi yatırım yapması. Birçok işletme bu pazarda yer almak istiyor ve İnglizler’de özellikle son yıllarda yeni teknolojilere fazlasıyla ilgi gösteriyorlar. Bu işin ekonomik yanı.  İngiltere’nin partner ülke olarak seçilmesinin diğer bir nedeni ise, son aylarda oldukça fazla konuşulması. Hatırlayanlar bilir. İngiltere veri toplama programı Tempora, Edward Snowden’in ortaya çıkması ve İngliz gizli servisi GCHQ ve Amerikan NSA ile ilgili gizli belgelerin yaması ile birlikte herkesin gözü bu ülkedeydi. Durum böyle olunca Cebit yönetimi bu olayı bir fırsat olarak değerlendirdi ve veri güvenliği ile ilgili büyük bir konferans ayarladı.

Fakat Cebit’in ana konusu veri güvenliği değildi. Bu seneki ana konu Datability oldu. Cebit yönetimi önceki yıllarda olduğu gibi (Webciety ve Shareconomy), iki kelimeyi tek bir kelime olarak birleştirdi. Datability, Big Data (büyük veri) trendinden dolayı “DATA” ve ability ( sustainability ve responsibility ) kelimelerinden oluşuyor. Yani burada demek istenilen, büyük veriyi etkili ve güvenli yönetmek.

13048137393_c215dcedcf_o

Toplam 6 konunun üzerinde kurulu olan Cebit 2014’ün ikinci konusu elbette Big Data oldu. Buna çok şaşırmamak lazım. Çünkü dünyanın dijitalleşme sürecinde veri dağları oluşuyor. Her bir birey hergün bir veri izi bırakıyor. İster adımınızı ölçen telefon olsun isterse de İnternet alışverişlerinde en çok ilgi gördüğünüz ürünlerin kayıt altında tutulması veya evdeki enerji tüketimi ya da banka hesabınızdaki para akışı. Günümüzde herşey dijital olarak kayıt ediliyor.

Bit’ler Byte’lar tarihe karıştı. Günümüzde Dijital veriler bir havuzda değil, okyanuzlarda toplanıyorlar. Durum böyle olunca bu inanılmaz verileri yönetmek yeni bir Pazar oluşturduğunu söylemeliyiz. Big Data, birçok IT işletmelerinde temelleri değiştirecek. Akıllı veri analizi ve güçlü veri koruma. Büyük işletmeler bu ihtiyacı önceden gördüler ve yatırımlarına başladılar. Verileri bir yerde toplamak tek başına bir çözüm değil. Esas önemli olan, 100 Terrabyte’lık verileri gerçek zamanda işleme sokmak. 2003 yılında 5 Exabyte’lık (5 Milyar Gigabyte) veriyi işlemek için 1000 sene gerekiyorken, 2011 yılında bu işlem 2 gün, 2013 yılında ise 10 dakika gibi kısa bir sürede yapılabildi.

Büyük veri sayesinde, küçük girişimcilerin sayısı arttı.  Gerçek zamanlı veri analizleri sayesinde herkesin işi kolaylaştı.

Bu verilerin analizi ve değerlendirilmesi, IT pazarının yeni büyüyen alanlarından biri oldu. Akıllı bina yönetimi, trafiği rahatlatacak üst seviye sinyalizasyon, sağlık alanında yenilikler ve daha etkin araştırmaları çnümüzdeki dönemlerde çok daha fazla göreceğiz.

CeBIT 2014 Technology Trade Fair

 

Elbette, böyle bir veri akışında güvenliği elden bırakmak olmaz. Dolaysıyla Cebit’in üçüncü konusu veri güvenliği. Hele ki NSA skandalı patlak verdikten sonra özellikle işletmeler bu konuya çok daha fazla değinmiş durumdalar. Durum böyle olunca da, fuara katılan firmaların en yeni ürünlerini sergilemesi de gayet normaldı. Yapılan konferanslarda da Eugene Kaspersky gibi çeşitli güvenlik uzmanları da çağrıldı.

Yeni ürünler demişken, yeni firmalardan da bahsetmeden edemeyeceğiz. Günümüzde moda olan ve Melek yatırımcı arayan adı sanı duyulmamış firmalara da yer veren Cebit, onları özel bir alanda topladı. Code_n adı altında toplanan bu küçük girişimciler (300 adet) oldukça fazla ilgi gördüler. Dünyanın birçok girişimcilerini toplandığı bu alanda, yeni fikirler ve iş modellerini görmenin yanı sıra çeşitli yatırımcılarla iş bağlantılarının da yapıldığına şahit olduk.

Profesyonel alanda herkese hitap etmeye çalışan Cebit fuarı, endüstriyel IT çözümlerini de unutmadı. Dijital gelişim ile birlikte endüstriyel IT ürünlerinde de birçok yenilik görücüye çıktı. Yeni teknolojiler, yeni nesil sensörler ve neslerin İnterneti (İnternet of things) ile birlikte iş süreçlerinin daha mobil ve esnek olabilmeleri için kişiselleştirilmişendüstriyel ürünler de sergilendi. Bu esasında oldukça önemli bir konu. Çünkü Alman hükümeti, geleceğin projelerinde arasında, dördüncü nesil sanayii devrimini duyurdu.

Cebi 2014’ün son konu başlığı geçen ay Barcelona’da grçekleşen Mobile World Congress’in ana konusu ile aynı. Mobil Internet adı altında, forumlar, Workshop’lar, konferanslar ve elbetteki mobil uygulamalar tanıtıldı. Özellikle geliştiriciler bu alanda inanılmaz ilgi gösterdiler. Öyle ki bazı sunumlarda akıllı saat’ler nasıl Hack edildiği anlatılırken, bazı Workshop’larda da Google’ın gözlüğü Glass için uygulamalar geliştirildi.

Veri Güvenliğinde Büyük Önem Kazandı

NSA skandalı insanları şüpheli yaptı. Birçok kişi, telefon konuşmalarını güvenli hale getirmek istiyor. Dolaysıyla telefonları koruyan daha doğrusu dinlenmeyi sağlamayan çözümler peşindeler. Cebit’de bu tür bir çözüm tanıtıldı. Secusmart adlı çözüm, özel bir teknik sayesinde telefon konuşmaları dinlenemez hale getiriyor.  Merkel telefon olarak da adlandırılan bu telefon, neredeyse tüm Alman bakanları tarafından kullanılıyor. Secusmart, esasında bir Blackberry akıllı telefon. Bu telefonu özel kılan şey ise telefonun içinde bulunan özel bellek kartı sayesinde konuşmaları şifreleyebilmesi. Bu da telefon görüşmelerini dinlenemez hale gtiriyor. Elbette karşı tarafın da bu karta sahip olması gerekiyor.

dsc_06092

Edward Snowden’in itirafları ve NSA’nin alman başbakanı dahil dinlenmesi veri güvenliği konusunu tekrar gündeme getirdi. Öyle ki Snowden’dan önce telefon görüşmeleri güvenli sayılıyordu. Snowden sayesinde casusluk faaliyetlerinin iletişim ağının içinde olduğu anlaşıldı.

Secusmart aynı zamanda ev telefonları da güvenli hale gtirebiliyor. Her iki tarafta kullanılan kartlar sayesinde özel bir veri iletim tüneli açılıyor. Bu sayede de normal telefon hatları da güvenli hale geliyor.

İlginin çok fazla olmasınından dolayı Secusmart şimdi de bir yazılım çözümü üzerinde çalışıyor. Vodafone’un ilgisini çeken bu yazılım sayesinde çok daha güvenli konuşmalar yapılabilecek.

Geleceğin Pasaportları

Pasaport çıkarmak için resmi dairelerde saatlerce beklemek tarihe karışacak. Bununla birlikte de havalanında pasaport kuyruklarını da özleyeceğiz. Yeni nesil pasaportlar (eGate) hayatımızı çok kolaylaştıracaklar. Yeni yöntim ile kişisel verilerilerinizi girdikten sonra, parmak izinizi okutuyorsunuz ve biyometrik bir resim çektirip yolluyorsunuz. Kısa süre sonra Pasaportunuz hazır oluyor. Bu işlemi devlet dairesinin sağladığı terminallerde yaptığınızda çok daha kısa bir sürede pasaportunuza kavuşuyorsunuz.

egate

Ne yazık ki gerçek hayatta bu bu kadar kolay değil. Çünkü yeni pasaportlar lazer işleme ve özel kaplamalarla kaplanıyorlar. Bunun için de özel bir yazıcıya ihtiyaç duyuluyor. Yinede bu işlemi kısaltma için çeşitli çözümler üzerinden çalışılıyor. Öyle ki oluşturulan bir iPad uygulaması sayesinde pasaport kontrolü otomatik olarak yapılıyor.

Gelecekte, pasaport kontrolü 18 saniye’de yapılacak. Yeni nesil pasaport tarayıcıya konulduktan sonra, terminaldeki kamera aynı anda fotoğrafınızı çekip pasaporttaki fotoğraf ile karşılaştıracak. Oluşturulan veriler aynı zamanda iç işleri ile paylaşılacak. Herhangi bir sorun olmadığında da kapılar açılacak. Aksi bir durumda ise sessiz bir alarm çalıştırılacak ve gümrük polisi anında müdahale edecek.

Cebit’de Öne Çıkan Ürünler

Enyport: Cebit’de ilgi çeken bir teknoloji, telefon uygulaması ile evde bulunan tüm elektrik-elektronik cihazlarının yönetilmesi oldu. Farunhofer enstitüsünün bir çalışması olan Enyport ev otomasyonunu farklı bir boyuta taşıyor. Bu teknolojiye göre akıllı telefona yüklenen bir yazılım sayesinde ev ağına bağlanıp İnternet’e girebilen tüm cihazlar tek bir kaynaktan kontrol edilebiliyor. Nüfüs cüzdanında bulunan bir sensör yardımıyla cep telefonuna dokunmak yeterli. Uygulama güvenlik taramaları yaptıktan sonra evde bulunan tüm cihazlarının uzaktan yönetilmesine izin veriyor. Uygulama aynı zamanda cihazlar hakkında ne kadar güç tüketildiği gibi bilgiler de veriyor. Enyport, kötü niyetli kişilere karşı Firewall teknolojisi ile donatıldı.

US-

Blackphone: Güvenli telefon konuşmaları yapabilen Blackphone, veri hırsızlığını önemli ölçüde engelliyor. Özel bir Android sürümüne sahip olan bu ürün, konuşmaları, Video’lu görüşmeleri, SMS ve verilerin paylaşımında ciddi bir koruma sağlıyor. 4.7 inç ekrana sahip olan bu telefon, dört çekirdekli işlemci, 2 GByte bellek, 8 MP kamera ve 4G gibi teknolojilerle donatıldı.  Haziran ayında satışta olacak olan bu ürün yaklaşık 630 Dolar’dan alıcı bekleyecek.

Ultimaker 2 3D-Yazıcı: Igo3D, bu sene oldukça performanslı bir yazıcıyı görücüye çıkardı. Ultimaker 2 adlı 3 boyutlu yazıcı, en çok yüksek kaliteli baskı kalitesi ile ilgi gördü. Öyle ki yurt dışında yapılan testlerde 3D yazıcılar arasında kendisini sıyırıp tepeye yerleşti. Igo3D, fuarda aynı zamanda Ultimaker Original, çift renk baskılı Builder Dual Extruder ve 3D objeleri tarayabilen David-SL tarayıcısını da sergiledi.

hitachi_he6

HGST Ultrastar He6: HGST’nin yeni ürünü dünyanın ilk 6 TByte kapasiteli 3.5 inç sabit diski. 7 adet manyetik plakaya sahip olan bu ürün dakikada 7200 döngü hızı ile çalışıyor. Üründeki bir yenilik diskin mekaniğininiiçin oksiyen yerine çok daha az bir sürtünme katsayısı (havaya göre 1/7 oranı) olan Helyum ile doldurulmuş olması. Ultrastar He6, 6GB/sn SATA III arabirimi ve 64 MByte bellek ile donatılmış.

Fujitsu Stylistic Q704: Fujitsu Q704, Fujitsu’nun bu fuarda tanıttığı en önemli ürünü. İş çevreleri için geliştirilen bu Tablet sistemi 12.5 inç ekran (1920×1080), 4. Nesil Core i7 (Haswell, ULV) işlemci, 256 GByte SSD, 8 GByte bellek ve Windows 8.1 işletim sistemine sahip. Fujitsu Q704, buna ek olarak klavye Docking Port girişi, 3G/LTE SIM kart girişi ve USB yuvalarıne yer vermiş. Bir masaüstü sistemi kadar güçlü olan bu Tablet PC, birçok isteği rahatlıkla yerine getiriyor.

Knox-App: Samsung Galaxy S5 ile geçen ay oldukça sükse yaptı. 5.1 inç ekran, dört çekirdekli işlemci, 16 MP kamera ve suya dayanıklı kasaya sahip olan Galaxy S5, en çok Knox yazılımı ile ön plana çıktı. Blackberry’ye cevap niteliğinde olan bu uygulama iş hayatını özel hayatından ayırıyor. Telefon iş moduna geçtiğinde, farklı bir arayüz ve belli başlı uygulamalar çalışıyor. İş verilerine ulaşmak için özel bir tanımlama uygulaması çalışıyor. Bu uygulama Mobile-Device-Management (MDM) yönetmenliğine uygun olması onu güvenli hale kılıyor. Tüm bunlara ek olarak sadec iş uygulamaların bulunduğu bir uygulama marketi de oluşturulmuş.

BlackBerry-Z3

Blackberry Z3: Blackberry geçtiğimiz yıl Z10 adlı ürün ile yeni işletim sistemi Blackberry10’u tanıtmıştı. Bu işletim sisteminin en büyük avantajı iş ve özel hayatını ayırmasıydı. İşletmeler, çalışanlarına Blackberry telefonlar alıp iş uygulamalarını ve maillerini güvenli bir şekilde ayarlıyorlardı. Blackberry Z3 bu alanda çok farklı değil. Ayırıcı özelliği ise Z10’a gör çok daha ucuz (Yurt dışında 150 Euro) olması. Dolaysıyla daha geniş bir kitleyi hedeflemesi. 5 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip olan Z3, 5 MP kamera, 1.2 GHz dört çekirdekli işlemci ile donatıldı.

fujitsu

Samsung Galaxy Note Pro 12.2 ve SignDoc Mobile: SignDoc Mobile, Samsung Galaxy Note Pro 12.2 ile birlikte tanıtılan bir dijital imza uygulaması. Burada Samsung kullanılmasının nedeni, sahip olduğu 12.2 inç ekranı (2560×1600) sayesinde A4 kağıt boyutunda olması. S-Pen yardımı ile dökümanları anında imzalayabiliyorsunuz. Galaxy Note Pro 12.2, dört çekirdekli işlemcisi (2.3 GHz), 64 GByte bellek ve 9500mAh’lik pil ile güçlü ve uzun bir kullanım sunuyor.

 Lenovo IdeaPad Yoga 2 Pro: Hem tablet hem de dizüstü sistemi. Microsoft’un standında bu yeni nesil ürünler oldukça fazla ilgi gördüler. En çok ilgi gören cihaz da kuşkusuz Lenovo IdeaPad Yoga 2 Pro oldu. 13.3 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip olan bu dizüstü sistemi 3200×1800 piksel çözünürlüğüne ulaşıyor. Ekranı 360 derece dönebiliyor ve 15 mm inceliği ile fark yaratıyor. Intel Haswell işlemcisine sahip olan bu ürün, 8 GByte  bellek, 512 GByte SSD, Bluetooth 4.0, WLAN-n, HDMI ve USB 3.0 gibi donanım birleşenlerine sahip.  

 

Lenovo-Idea-Pad-Yoga-2-Pro

TP-Link TL-WPA4230P KIT: WPA4230P, WLAN teknolojisine sahip olan ve elektrik hattını kullanan bir Powerlşine adaptör kiti. İki adet üründen oluşan bu kit, elektrik hattından saniyede 500 MBit veri taşıyabiliyor. Ürfün aynı zamanda 802.11n teknolojisi yardımı ile bu verileri saniyede 300 MBit ile kablosuz olarak da aktarabiliyor. Ürünün diğer bir özelliği Wi-Fi Clone tuşu sayesinde kablosuz ağı otomatik olarak kurabilmesi.  SSID ve kablosuz Router’in şifresini otomatik olarak alabilen TP-Link, saniyeler içinde yeni ağ kurulumunu tamamlıyor.

 

FreeSculpt 3D-Pen Drucker-Stift für Freihand-3D-Zeichnungen FX1-free

Freesculpt Pen FX-1 Free: Her ne kadar bir kaleme benzese de o esasında bir 3D yazıcı. Pearl FX-1 Free, esasında bir silikon tabancası gibi çalışıyor. İçini PLA veya ABS baskı malzemeleri ile doldurup, havada çizmye başlıyorsunuz. Sicak sentetik madde kalemden akıyor ve hava ile temasa geçtiğinde anında donuyor. Pearl FX-1 Free, iki farklı mod destekliyor. Bunlardan ilki hızlı baskı için taslak modu. Diğeri de detaylı baskı modu.

Linksys WRT1900AC: Linksys, büyük başarı elde ettiği WRT serisini yeniledi. WRT1900AC, 802.11ac teknolojisini destekleyen, dört antenli ve çift çekirdekli ARM işlemcisi ile oldukça yüksek bir performans sunuyor. Bu ürün 5 GHz bandında (IEEE 802.11ac) saniyede 1.3 GBit’lik bir veri iltim hızına ulaşıyor. 2.4 GHz bandında bu değer 600 MBit/sn. Gigabit Wan Port’unun yanı sıra, dört dört adet Gigabit LAN, USB 3.0, USB 2.0 ve eSATA girişleri de unutulmamış.

Siber Suçlular Beklenmeyen Yerden Vuruyor