Başarılı bir dijital işletme olmak için neler yapmalı? Neler yapmamalı?

Teknoloji artık hayatın her yerinde ve her ne alanda çalışıyorsanız çalışın teknolojiye ihtiyacınız var. Peki, dijital işletme olmak ve müşterilerinize daha az efor ile daha iyi hizmetler sunmak ister misiniz? Bir şirketin dijitalleşme sürecindeki aşamalarını sizler için araştırdık.

Birçok şirket için yeni ufuklar açan dijital işletme kavramı, aynı zamanda doğru adımlara ihtiyaç duyan bir yolculuk niteliği taşıyor. Firmaların yerel rekabetten küresel pazara uzanan yolculuğu dijital dönüşümle başlıyor. Günümüzde kurumsal kaynak planlama (ERP), müşteri ilişkileri yönetimi (CRM), büyük veri kullanımı ve analizi, nesnelerin interneti (IoT) gibi kavram ve uygulamalar genellikle bulut üzerine inşa edilmekte. Bunun mantıklı ve geçerli bir sebebi var: Dünya ekonomisi ve rekabet artık çok daha hızlı değişiyor ve bu hıza ayak uydurmanın en kolay ve uygun maliyetli yolu bulut bilişim platformları. Bulutun zaman ve mekân bağımsız bir şekilde erişilebilir olması onun gerçek bir fiyat/performans teknolojisi olmasını sağlıyor.

Yapılan pek çok dijital dönüşüm araştırması bunları doğrular nitelikle sonuçlar ortaya koyuyor. Eğer dijital bir şirkete dönüşmek istiyorsanız öncelikle kendi içyapınızı doğru bir şekilde analiz etmelisiniz.

Dijital Dönüşüm. hızla gelişen bilgi ve iletişim teknolojilerinin sunduğu imkanlar ve değişen toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda, organizasyonların daha etkin, verimli hizmet vermek ve faydalanıcı memnuniyeti sağlamak üzere insan, iş süreçleri ve teknoloji unsurlarında gerçekleştirdiği bütüncül dönüşümdür. Bu bağlamda her firma kendi yapısına uygun, özel bir rota belirlemeli. Tabii ki her süreci kendiniz başarmanız mümkün değil ve bir iş ortağı ile çalışmalısınız. Bu iş ortağı küçük firmalarda bir e-posta sağlayıcı olabileceği gibi büyük firmalarda ise tam ve kapsamlı çözümler sunan şirketler olabilir. Dijital dönüşüm yolculuğuna çıkarken yapmanız gerekenleri sizler için sıraladık.

Dijital dönüşümü doğru anlamalısınız

Her firmanın teknoloji ihtiyacı farklıdır. Bu ihtiyaçları sıralarken öncelikle; yaptığınız işi nasıl bir basamak daha ileriye taşırsınız ve müşterilerinize daha iyi nasıl hizmet verirsiniz gibi soruları kendinize sormalısınız. Ardından yol haritanızı belirlemek için biraz kafa patlatmanız gerekiyor. Şimdiye kadar yapmış olduğunuz BT yatırımlarına uygun ve size gelecek sağlayacak yatırımlara yönelmelisiniz. Eğer tüm altyapınızı tamamen değiştirmek istiyorsanız bu konuda iyice düşünmenizde fayda var. Çünkü maliyet açısından şirketinizin durumunu da ele almalısınız.

Teknoloji artık hayatın her yerinde ve her ne alanda çalışıyorsanız çalışın teknolojiye ihtiyacınız var. Peki, dijital işletme olmak ve müşterilerinize daha az efor ile daha iyi hizmetler sunmak ister misiniz? Bir şirketin dijitalleşme sürecindeki aşamalarını sizler için araştırdık.

İş ortağı seçerken dikkatli olun

Her şeyi kendin yapmanız mümkün değil. Konu teknoloji olunca yapacağınız yatırımların risklerini minimum seviyede tutmak için iyi bir iş ortağı seçmenizde fayda var. Şirketiniz her ne büyüklükte olursa olsun bu tarz bir yaklaşım ile riski dağıtmış oluyorsunuz. Mesela büyük bir bilgi işlem departmanına sahip bir şirketsiniz ve yapılan herşeyin sizin BT çalışanlarınız tarafından yapılmasını istiyorsunuz. Cihazları ve uygulamaları kendi BT departmanınıza uygulatmak büyük bir riski de beraberinde getiriyor. Bunun yerine sadece işi o olan çözüm ortaları ile çalışırsanız hem size destek konusunda yardımcı olurlar hem de herhangi bir sorunda ani müdahale imkanı sunarlar. Bu sayede kritik süreçlerinizi risk altında bırakmamış olursunuz.

Mobil platformlara uyumluluk

Son birkaç yıldır teknoloji deyince aklımıza mobil dünya gelir oldu. Bunun başlıca sebeplerinden bir tanesi yanımızdan ayırmadığımız akıllı telefonlar. Artık birçok tüketici bilgisayar almaktansa akıllı telefonlarını kullanmayı tercih ediyor. Hal böyle olunca akıllı telefonlar teknolojinin merkezi oluyorlar. Siz de şirketinizin teknoloji açısından yenilikleri takip etmesini istiyorsanız mobil dünyayı hiçe saymamalısınız. Tüketicilerin en çok kullandığı elektronik cihazlar olan mobil cihazlara yönelik uygulama ve çözümler geliştirmenizde fayda var.

Siber güvenliği göz ardı etmeyin

Her ne yapıyorsanız yapın güvenliğini de düşünmenizde fayda var. Siber dünya da saldırıların nereden geleceğini tahmin etmek güç. Bu sebepten yaptığınız yatırımları en iyi şekilde korumalısınız. Bu bir şirket depolama alanı veya bir bulut altyapısı olabilir. Her ikisinin de aynı derecede korumaya sahip olması şart. Güvenlik açısından kendinize iyi partnerler seçmenizde fayda var. Sonuçta elinizdeki cihaz, uygulama ve verileriniz sizin işinizi oluşturan ana kaynaklar ve bunları her şeyden çok korumalısınız.

Veri analizleri doğru değerlendirin

Veri son dönemin en popüler konularından biri olsa da bizim için her zaman değeri olan bir şeydi. Son dönemde bu kadar değerli olmasının sebebi ise veri üzerinden elde edilen değerin artması. Artık sahip olduğunuz verileri işleyerek yaptığınız şeyi bir değil birden fazla adım ileri taşıyabilirsiniz. Modern, veri temelli dünyada artık çok daha fazla veriye sahipsiniz. Bu verileri yalnızca depolanması gereken bir bilgi olarak değil, işinize değer katmanızı sağlayan bir katma değer olarak algılayın. Etkin veri analitiği çözümleri yeni ürün ve hizmetler geliştirmenizi kolaylaştırırken müşterilerinizi daha iyi tanımanızı da sağlar. Şunu unutmamanızda fayda var,  ‘Her proje akılda başlar’.

Dijital dönüşümde değişen yalnızca teknolojik altyapınız değildir. Şirket içi çalışanlarınızın da bu yeni sürece ayak uydurması gerekir. Seçeceğiniz iş ortağınızdan kapsamlı bir dokümantasyon ve eğitim hizmeti vermesini isteyin.

Modern, veri temelli dünyada artık çok daha fazla veriye sahipsiniz. Bu verileri yalnızca depolanması gereken bir bilgi olarak değil, işinize değer katmanızı sağlayan bir katma değer olarak algılayın. Etkin veri analitiği çözümleri yeni ürün ve hizmetler geliştirmenizi kolaylaştırırken müşterilerinizi daha iyi tanımanızı da sağlar.

Dijital işletme olmanın önündeki engeller

Dell Technologies tarafından gerçekleştirilen dünya genelindeki araştırmaya göre, geleceğe dair fikir ayrılıklarıyla insan-makine iş ortaklığında yeni bir çağa adım atıyoruz. Çoğu işletme, başarılı bir dijital işletme olarak çalışmanın önündeki yaygın engellerin üstesinden gelmek için yeterince hızlı hareket etmediği gibi yeterince kapsamlı da çalışmıyor. Buna rağmen işletmelerin büyük çoğunluğu karşılaştıkları zorluklara rağmen beş yıl içinde dönüşüm konusunda başarılı olacağını düşünüyor.

Muazzam bir değişim çağına adım attığımızı şu günlerde her ne kadar iş liderleri geleceğe dair birbirleriyle çatışan görüşler savunsa da hepsi dönüşümün gerçekleşmesi gerektiği konusunda hemfikir. Söylenen birçok şeyi düşününce önemli bir ana geldiğimizi görmemiz gerekiyor. İşletmeler ya zorluklara göğüs gerip BT iş güçleri ile güvenliklerini dönüştürerek gelecekte belirleyici bir rol oynayacak ya da geride kalacaklar.

İşletmelerin büyük kısmı değişime ayak uyduramıyor

Çoğu işletme, başarılı bir dijital işletme olarak çalışmanın önündeki yaygın engellerin üstesinden gelmek için yeterince hızlı hareket etmediği gibi yeterince kapsamlı da çalışmıyor. İşletmelerin yalnızca yüzde 27‘si diğerlerine öncülük ettiğine ve yaptığı her işte dijital teknolojiden faydalandığına inanıyor. Yüzde kırk ikisi gelecek on yıl içinde rekabet edip edemeyeceğini bilmiyor ve işletmelerin büyük bir kısmı (yüzde 57) değişimin hızına ayak uydurmakta zorlanıyor.

2030 yılında ve sonrasında başarılı bir dijital işletme olmanın önündeki başlıca engeller şu şekilde sıralanıyor:

Dijital vizyon ve strateji eksikliği: Yüzde 61
İş gücü hazırlığı eksikliği: Yüzde 61
Teknolojik kısıtlamalar: Yüzde 51
Zaman ve para ile ilgili kısıtlamalar: Yüzde 37
Yasa ve düzenlemeler: Yüzde 20

Dönüşüm ihtiyacı doğrultusunda bir arada

Liderler, geleceğe dair fikirlerinde ve değişim önündeki engellerle nasıl yüzleştikleri konusunda birbirlerinden ayrılabilir ancak dönüşüm ihtiyacı doğrultusunda birleşirler. Aslında işletmelerin büyük çoğunluğu karşılaştıkları zorluklara rağmen beş yıl içinde dönüşüm konusunda başarılı olacağını düşünüyor.

Beş yıl içinde büyük olasılıkla elde edilecek başarılar arasında ise şunlar bulunuyor:

Etkili siber güvenlik savunmalarını kullanma: Yüzde 94
Hizmet olarak ürün teklifi sunma: Yüzde 90
Yazılım tanımlı bir işletmeye yapılacak geçişi tamamlama: Yüzde 89
AR-GE çalışmalarının kuruluşu ileri götürmesi: Yüzde 85
Sanal gerçeklikle (VR) hiper bağlı müşteri deneyimleri sunma: Yüzde 80
Müşteri taleplerini önceden karşılamak için yapay zekadan faydalanma: Yüzde 81

Teknoloji artık hayatın her yerinde ve her ne alanda çalışıyorsanız çalışın teknolojiye ihtiyacınız var. Peki, dijital işletme olmak ve müşterilerinize daha az efor ile daha iyi hizmetler sunmak ister misiniz? Bir şirketin dijitalleşme sürecindeki aşamalarını sizler için araştırdık.