Sanal Gerçeklik Nereden Nereye Geldi!

Önümüzdeki birkaç ay içinde, sanal gerçeklik gözlükleri dünyanın gündemine oturacak. Facebook’un 2 milyar dolara satın aldığı Oculus Rift’in kısa süre sonra sürpriz yaparak piyasaya sürülmesi bekleniyor. Hatta Facebook basına davetiyleri bile gönderdi.

Sonbahar aylarında ise Steam/Valve’ın HTC ile iş birliği yaparak geliştirdiği HTC Revive gözlüklerinin satışa sunulması bekleniyor. Ayrıca Samsung, Galaxy S5 ve S6 ile kullanılabilen sanal gerçeklik gözlüklerini tanıttı. Google Android telefonlarla kullanılan karton gözlükleri CardBoard’ı çoktan satışa sundu. Google’ın Glass modeli de tekrar piyasaya çıkmaya hazırlanıyor. Sony, PS4 için bir gözlük hazırlarken, Apple’ın da gizli gizli gözlük geliştirdiği tahmin ediliyor. Microsoft’un Hololens gözlükleri başlı başına bir devrim yaratacak gibi görünüyor.

İşte dünya bu yeni dijital/sanal gözlük devrimine hazırlanıyor. Peki ama insanoğlu sanal gerçekliği yeni mi keşfediyor? Hayır! İşte geçmişte denenmiş ama başarılı olamamış sanal gerçeklik projeleri…Teknolojice-PS4Morpheus-2

TV gözlüğü

1963’te ortaya çıkan bu proje, TV yayınlarının bir gözlük üzerinden seyredilmesini sağlıyordu. Bu TV gözlüğü sayesinde kaç kişinin gözü bozulmuştur, emin değiliz zira ürünün çok satmadığı açık. Ancak yine de 1963 yılında bu kadar küçük ekranlı TV alıcıları üretmenin mümkün olduğunu görüyoruz. Fiyatı ise küçük bir servet boyutunda olan gözlük TV’nin 30-40 yıl erken piyasaya çıkmış bir ürün olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Steroskopik Televizyon

1963 yılında ortaya çıkan gözlük telefon sizi şaşırttıysa buna daha çok şaşıracaksınız. 1957 yılında patenti alınan steroskopik televizyon, ikinci dünya savaşının hemen sonrasında bilim insanlarının sanal gerçeklik konusuna odaklandığının ispatı olarak karşımızda duruyor.

NASA’nın VIVED VR Gözlüğü

NASA’nın Astronotlarını eğitmek için kullandığı sanal gerçeklik gözlüğü VIVED VR, 1985 yılının teknolojisi. İçinde 2.5 inçlik ekran bulunan sanal kask sayesinde astronotlar kendilerini uzaydaymış ve zor görevleri yerine getiriyormuş gibi hissediyorlardı. Ancak bu gözlük, ticari bir ürün olarak ev tüketicilerine ulaştırılamayacak kadar pahalıydı.Virtual-Reality-PIC

Eyephone

Eyephone isimli bu sanal gerçeklik gözlükleri, 1984 yılında kurulan VPL Research tarafından geliştirildi. Bir de sanal eldiven yardımıyla kullanılan gözlük sayesinde iki kişi karşılıklı sanal dünyada oyunlar oynayabiliyordu. Ancak gözlüğün fiyatının 100 bin dolar olması gibi küçük bir problemi yenemeyen şirketin hayatı çok uzun sürmedi. Gözlük de birkaç süper zengin ailenin şımarık çocuklarının kısa süren hevesine malzeme olup unutuldu.

SEGA VR

Sega’nın 1993 yılında CES fuarında duyuruduğu ve satışa sunduğu bu gözlükler ilk aşamada büyük ilgi çekti ancak SEGA kısa süre projeyi durdurdu. Sebebi ise ilginçti. Gözlük çok gerçekçi görüntüler veriyordu ve oyun oynayan oyuncular oda içinde hareket ederken sağa sola çarpıp kendini yaralıyordu.

Müzik dinlemek için sanal gerçeklik gözlüğü

Müzisyen Thomas Dolby ve Intel’in ortak projesi olan bu gözlüklerin amacı, konserleri sanal olarak yaşatabilmekti. Kullanıcı gözlüğü taktığında, yüksek kaliteli ses eşliğinde kendini konser salonu içindeymiş gibi hissediyordu. Gözlük Intel’in 286 işlemcisi ile çalışıyordu.

Virtual Boy

Nintendo 1995 yılında piyasaya çıkan Virtual Boy ile sanal gerçeklik pazarından ekmek yemeyi umuyordu ama cihazın yüksek fiyatı ve düşük kaliteli ekranı kullanıcıları çok cezbetmedi ve Virtual Boy doğmadan ölmüş oldu.vr_on_game

Oculus Rift

Oyunların içine sizi dahil etmeyi amaçlayan sanal gerçeklik cihazlarından birisi olan Oculus Rift’in hakkında birçok söylenti var. Oculus Rift, Windows’a Ozel Geliyor! Uzun zamandır testleri devam ederek geliştirilen sanal gerçeklik cihazı şimdilik yalnızca Windows platformuna özel olarak çıkartılacak. Yetkili isimlerden olan Atman Binstock, Oculus Rift’in şimdilik Linux ve Mac platformlarında durdurulma sebebini Windows’a yoğunlaşarak daha iyi bir sanal deneyim elde etmek istemeleri olarak açıklıyor. Oyunculara yeni deneyimler vadeden sanal gerçeklik cihazı özellikle korku oyunlarında ayrı bir heyecan yaşatacak gibi görünüyor. 2016 yılının ilk çeyreğinde son kullanıcı sürümünün çıkması planlanan sanal gerçeklik cihazının en büyük rakibi ise Sony’nin Playstation 4’e özel olarak geliştirdiği bir diğer sanal gerçeklik cihazı olan Project Morpheus olacak.

Project Morpheus

CES 2013’ün en çok konuşulan cihazları arasında yer alan Oculus Rift’in gördüğü yoğun ilgi sonrası bir anda yükselişe geçen sanal gerçeklik cihazları, teknoloji devlerinin gelecek planlarında önemli rol oynamaya devam ediyorlar. Oculus Rift sonrası sanal gerçeklik alanına yönelen firmaların başında ise Japon teknoloji devi Sony geliyor. Kendi sanal gerçeklik cihazı Project Morpheus‘u geçtiğimiz yıl resmi olarak duyuran Sony, PlayStation 4 kullanıcılarına çok daha gelişmiş bir oyun deneyimi yaşatması beklenen cihazını bir an önce kullanıcıların beğenisine sunmak için sıkı bir çalışma yürütüyor.

Project Morpheus’un ne zaman piyasaya sürüleceği şimdiye kadar belirsizliğini korumuş olsa da, Japon basınında son günlerde yer alan haberler cihazın ne zaman piyasaya sürüleceğiyle ilgili ilk detayların gün yüzüne çıkmasını sağladı. Firmaya yakın kaynaklar tarafından paylaşılan bilgilere göre Project Morpheus’u rakip sanal gerçeklik cihazlarından önce piyasaya sürmek isteyen Sony, yeni cihazını en geç 2016 yılının Haziran ayında piyasaya sürmüş olacak.

Öte yandan sanal gerçeklik cihazına eşlik edecek yeni oyunlar üzerinde bir süredir çalışan ve hatta bu tür oyunlar geliştirmesi için İngiltere’de yeni bir stüdyo kuran Sony‘nin sanal gerçeklik cihazlarına yönelik olarak hazırlanan ilk oyununu, önümüzdeki ay düzenlenecek olan E3 2015 kapsamında resmi olarak tanıtması bekleniyor.