Verileri kurtarmak için çıkacak maliyet yeni yılınızı mahvetmesin

Yapılan bir araştırmaya göre, tüketicilerin %83’ü yılbaşı dönemi alışverişini internet üzerinden yapmayı planlıyor. Hane başına harcamanın da 2016’ya göre 228 ABD doları daha fazla olması bekleniyor. Ancak, Türkiye’nin de içinde yer aldığı araştırmaya göre, internet bağlantılı cihazları daha sık kullanmamızdan faydalanmak isteyen siber suçluların çaldığı veya zarar verdiği verileri kurtarmak, yılbaşı alışverişi masrafınıza 1567 ABD doları gibi çok büyük bir miktar ekleyebilir.

Kampanyalardan faydalanmak için internet bağlantılı cihazlarımızı kullanmak artık normal hale geldi. Ancak bu cihazlara olan bağlılığımız, onları maddi kazanç sağlamak isteyen siber suçlular için çok değerli birer hedef haline getiriyor. Belirli bir ödeme yapılana kadar kullanıcıların verilerine erişmesini engelleyen fidye yazılımı saldırılarından, e-posta kimlik bilgilerini ve banka hesap detaylarını yasadışı pazarlarda en yüksek teklifi yapana satmaya kadar, birçok farklı risk altındaki cihazlar siber suçlular için zengin birer gelir kaynağı.

Cihazların kendilerinin de çok değerli olması, bu yollarla saldırıya uğrayanlar için daha da sıkıntı verici oluyor. Örneğin, anılarımızı sakladığımız dizüstü bilgisayarlar ve akıllı telefonlar arkadaşlarımıza ve ailemize yeni yıl dilekleri göndermek için kolaylık sağlıyor. Bu cihazlarda sakladığımız verilerin %23’ü, kaybolduğunda yerine yenisi konulamayacak türde verilerden oluşuyor. Yerine yenileri konulabilecek veriler söz konusu olduğunda ise bunun maliyeti kullanıcı başına ortalama 1567 ABD doları oluyor.

Siber tehditler

Yapılan araştırma, verilerin karşı karşıya kaldığı risklere ve tehlikelere rağmen kullanıcıların sadece %56’sının verilerini yedeklediğini ve %34’ünün ise internet üzerinden yedekleme yapmaktan kaçındığını ortaya koydu. Bu da, en kötü durum yaşandığı takdirde birçok kullanıcının tatil döneminde verilerine ulaşamayabileceği anlamına geliyor. Bu istenmeyen maliyet ve sıkıntılı durumdan kaçınmanın çok kolay bir yolu var. Verileri düzenli olarak yedeklemek ve gelişmiş güvenlik önlemleri almak, verilerin güvende ve kurtarılabilir olmasını sağlayarak kullanıcıların yıl boyu rahat etmesini sağlıyor.

Değerli verilerinizi korumak, bu verileri ne zaman, nerede, ne sıklıkla, hangi cihazda kullanıyor olursanız olun çok büyük önem taşıyor. Bunu yalnızca birkaç basit adımda gerçekleştirmeniz mümkün:

  • Hazırlıksız yakalanmayın – Cihazınızda mutlaka bir internet güvenlik çözümü olduğundan emin olun. Bu çözümü özellikle internet üzerinden alışveriş yaparken veya bir şey satın almak için herkese açık Wi-Fi ağlarını kullanırken etkinleştirin. Gelişmiş güvenlik çözümleri ağ saldırılarını engeller, yazılımdaki açıkları kapatır ve sistem süreçlerini zararlı aktivitelere karşı tarar. Böylece kişisel bilgilerinizin yok edilmesini, değiştirilmesini veya çalınmasını engeller.
  • İyi niyetli internet kullanıcılarına güvenin – Yalnızca, adreslerinin başında https bulunan güvenilir sitelerden ve hizmetlerden alışveriş yapın. Bu sitelerde veri işlemleri şifrelenmiştir. İnternette veya daha önce adını duymadığınız bir satıcıdan gelen e-postada yer alan bir teklif gerçek olamayacak kadar iyiyse, muhtemelen gerçek değildir. En uygun kampanyayı ararken dikkati elden bırakmayın.
  • Hep hatırlayın – Değerli anılarınızı şifrelenmiş yedeklerde saklayın. Bu sayede bu dosyalara parolayla sadece siz erişebilirsiniz. Cihazınız kaybolduğunda, çalındığında veya zararlı yazılımdan etkilendiğinde bile verileriniz güvende kalır. Böyleve veriler tatil dönemlerinin dışında da sizinle olur.
  • Sınır yok – Değerli verilerinizin çok sayıda kopyasını oluşturun. Bu kopyalardan en az biri güvenilir bir bulut hizmetinde dursun. En kötü durum yaşandığında bile bu şekilde verilerinize istediğiniz yerden her an ulaşabilirsiniz.
  • Güçlü kalın – Sahip olduğunuz tüm hesaplar ve hizmetlerde güçlü ve güvenilir parolalar kullanmanız önemlidir. Aynı parolayı farklı hesaplar için kullanmayın. Cihazınıza izinsiz girildiğinde tüm hesaplarınız bu nedenle ele geçirilebilir.