2022 Elektrikli Otomobil Yılı Olacak! İşte Heyecan Uyandıran Yeni Modeller!

Elektrikli otomobillere geçiş

Pek çok otomobil firması, elektrikli otomobil üretim süreçlerini hızlandırmış durumda ve önümüzdeki birkaç sene içinde tamamen elektrikli ürünlere geçiş yapılması gündemde. BMW’den tutun da Mercedes’e, aklınıza gelebilecek pek çok üreticinin bu yönde çalışmaları var.

BMW, performansa yönelik geliştirdiği yeni elektrikli otomobili iX M60 ‘i görücüye çıkardı. Bünyesinde elektrikli motor ve 610 fren beygir gücü gibi detaylar barındıran otomobil, tek şarj ile 280 mil mesafeye kadar yol kat edebilecek. 0’dan 60mph hıza yalnızca 3.6 saniyede çıkabileceği belirtilen otomobil, 111.5kWh kapasiteli bir bataryaya sahip olacak. Bu, Tesla ve Mercedes-Benz gibi üreticilerin pek çok güçlü modeliyle kıyaslandığında daha yüksek bir değer anlamını taşıyor.

Peki şarj süreleri nasıl? Arabayı 50kW şarj sunan 25-amp sisteme takarsanız %10’dan %80’e 97 dakikada çıkabilecek. 100kW güç için 250-amp şar sistemine takarsanız, bu süre 49 dakikaya düşecek. Eğer hızlı şarj için 250kW sisteme takarsanız, bu kez bu süre 35 dakikaya düşecek.

BMW, 2030 yılına kadar toplam araç satışlarının %50’lik dilimini elektrikli otomobillerden elde etmeyi hedefliyor.

2022 Elektrikli Otomobil Yılı Olacak! İşte Heyecan Uyandıran Yeni Modeller!

Mercedes-Benz, elektrikli otomobil tarafında en güncel konsept ürünü Vision EQXX ‘i görücüye çıkardı. Dış tasarımıyla dikkatleri üzerine toplayan otomobil, şarj konusuyla da iddialı. Zira ürünün tek şarj ile 648 mil yol alabileceği ifade ediliyor. Yani az evvel bahsettiğimiz BMW modelinin 2.5 katı daha fazla kapasitesi var diyebiliriz.

Sportif tasarımıyla diğer pek çok elektrikli otomobilden ayrılan bu model, muhtemelen Porsche Taycan, Audi E-tron GT ve Tesla Roadster gibi modellerle rekabet edebilecek bir modelin temelini oluşturacak.

Bu arabanın, yapılan simülasyonlar sonucunda, 100 kilometrede 10 kWh şarj tüketeceği tahmin ediliyor. Bir de örnekleme yapan Mercedes, bu değer ile 3 saat boyunca saç kurutma makinesi kullanırken harcanan enerjinin aynı olduğunu belirtiyor. Bu gerçekten bir otomobil için etkileyici bir değer.

Tabii rakiplerinin yaptığı gibi Mercedes de hızla elektrikli araç üretimine yoğunlaşmış durumda.

2022 Elektrikli Otomobil Yılı Olacak! İşte Heyecan Uyandıran Yeni Modeller!

Stellantis tarafından satın alınan ikonik Amerikan markası Chrysler de birkaç yıl içinde tamamen elektrikli otomobil üretimine geçiş yapmayı planlıyor ve bu kapsamda, CES 2022’de yeni konsept elektrikli otomobili olan Airflow SUV’u görücüye çıkardı. Tesla Model Y ve Ford Mustang Mach-E gibi modellerle benzerlikler gösteren araç, her aksta bir tane olmak üzere 150w değerde iki motorlar geliyor. Ayrıca arabanın tek şarj ile teorik olarak 350-400 mil mesafe gidebileceği belirtiliyor.

Airflow, aynı zamanda STLA AutoDrive gelişmiş sürücü asistanına da sahip. 3. seviye otonom sürüş kabiliyetleri sayesinde, bazı zamanlar direksiyon direkt olarak bilgisayara devredilebilecek. Tabii bu tip çalışmaları yapan farklı firmalar da var ve an itibarıyla çok da kullanışlı olmadığı söyleniyor.

Bu arada, otomobilin akıllı cihazlara destek vereceğini, akıllı bir işletim sistemiyle geleceğini ve kullanıcılara özel olarak düzenlenebilir arayüz gibi detaylara sahip olacağını da söyleyelim.

2022 Elektrikli Otomobil Yılı Olacak! İşte Heyecan Uyandıran Yeni Modeller!

Japon teknoloji firması Sony, bu İlkbahar ayları itibarıyla elektrikli otomobil şirketini faaliyete geçiriyor. Firma, CES 2022 kapsamında yeni elektrikli otomobil teknolojileri hakkında da bilgiler verdi.

Bu otomobilin hem eğlence hem de ulaşım amaçlı, aynı zamanda konfor ve güveni sağlayabilecek bir araç olacağı belirtiliyor. Eğlenceden kasıt nedir derseniz, araçta 5G bağlantı teknolojisi olacak ve bu sayede bulut üzerinden kolay bağlantı sağlanabilecek. Ayrıca yolcular için özelleştirilebilir içerikler olacak, ki bu tarafta henüz pek detay verilmedi.

Güvenlik tarafından söz edecek olursak, Sony’nin bu elektrikli otomobili için iç ve dışarda olmak üzere toplamda 40 sensör kullanacağı belirtiliyor. Firmanın zaten son yıllarda pek çok Avrupa ülkesinde test sürüşleri yaptığı da biliniyor.

2022 Elektrikli Otomobil Yılı Olacak! İşte Heyecan Uyandıran Yeni Modeller!

İlgili haberler

>> Nvidia, Uygun Fiyatlı Ekran Kartı Modeli RTX 3050 ‘i Duyurdu!