Çin menşeli teknoloji şirketi Vivo, büyük oynamaya devam ediyor. Şirket, kamera tarafında uzmanlığı ile bilinen Zeiss ile ortaklık kurarak güçlü kameralara sahip pek çok telefon hazırladı. İşte bunlara bir yenisi daha eklendi. Orta seviyede konumlandırabileceğimiz ve portre fotoğraf çekim performansıyla da adından söz ettirecek olan Vivo V50.
Vivo V50, 50MP değerde ve OIS, yani optik görüntü sabitleme sistemine sahip ana kamerası bulunan çoklu kamera sistemiyle geliyor. İster geniş açılı çekimler yapın, ister portre çekimler gerçekleştirin. Kamera ışığı tabii ki olmazsa olmaz. Peki Aurara ışığına ne dersiniz? Evet, bu tip detayları kolay kolay göremiyoruz. Vivo V50’deki bu özellik sayesinde ışık seviyesini özelleştirebiliyor ve daha yumuşak detaylara sahip sonuçlar elde edebiliyorsunuz.
DSLR seviyesinde stabilizasyon gerçekleştirebildiği belirtilen, daha doğal renkler sunmayı hedefleyen kamera sistemi, sizi genellikle memnun edecektir diye düşünüyoruz.
Kamera arayüzü, farklı modlar arasında kolaylıkla gezinmenize imkan sunan yapıda ve aradıklarınızı kolaylıkla bulabiliyorsunuz.
Gerek sabit çekimlerde, gerekse de hareketli çekimlerde tatmin edici sonuçlar elde edebiliyorsunuz. Bazen gün batımını, bazen deniz dalgalarını, bazen de kedi ve köpek gibi sevimli ve çok hareketli dostlarınızı fotoğraflamak isteyebilirsiniz. Vivo V50, bir nevi cebinizdeki gelişmiş mobil kamera çözümü sıfatıyla yol alıyor.
Ön tarafa geldiğimizde de bizi 50MP değerde selfie kamera karşılıyor. Gayet iddialı, tatmin edici fotoğraflar çekebilen bir kamera bu ve aurara ışığı burada da karşılıyor bizi. Bu sayede daha yumuşak ışık detayıyla selfie’ler çekebiliyorsunuz. Tabii çeşitli filtre ve makyaj detayları da mevcut.
Peki ya kameralarda yapay zekâ unsurunu kullanabiliyor muyuz? Öyle ya, son dönemde satışa sunulan pek çok telefonda yapay zekâ destekli fotoğraf düzenleme özellikleri var. Cevabımız, evet. Yapay zeka ile düzenleme özelliklerini kullanarak daha net detaylar elde edebilir, fotoğrafta istemediğiniz unsurları akıllı silgi ile ortadan kaldırabilirsiniz.
vivo V50 5G’nin tasarım detayları
Ürünü elinize aldığınızda, inceliğini kısa sürede fark edeceğinizi düşünüyoruz. 7,39mm kalınlık değeri ve 189 gram ağırlığı var. Bu, incelediğimiz titanyum gri renkli model için geçerli.
Bir de mavi renk seçeneği var. O da 7,67mm kalınlıkta ve 199 gram ağırlıkta. Mavi renk seçeneği, özellikle ışık altında bakıldığında yıldızlarla dolu bir uzay boşluğunu anımsatıyor. Farklılık arayan kullanıcılar için bunu önerebiliriz. İncelik ve hafiflik ön planda ise, öyleyse siyah rengi önerebiliriz.
Tabii şu önemli detayı da vermeliyiz. Titanyum gri modelin arka yüzeyinde plastik malzeme kullanılırken mavi renkli modelin arka yüzey kaplaması ise cam.
Vivo V50, şık olduğu kadar dayanıklı da. IP69 suya ve toza karşı dayanıklı bir yapısı var. Ürünü beraberinde gelen şeffaf kılıfla kullanmanızı da öneriyoruz.
Akıcı detaylar sunan büyük bir ekran
Telefonumuzun 6.77 inç değerde, büyük bir ekranı var. Ufak dokunuşlarla kolaylıkla yol alabildiğiniz, yanlardan hafif kavisli tasarımıyla dikkat çeken bir ekran. Ekranımız, genelde iki elde kullanıma uygun yapıda hazırlanmış ve Amoled teknolojisi üzerine inşa edilmiş. P3 geniş renk gamını destekleyen ekran, aynı zamanda120Hz tazeleme değerlerinde çalışabiliyor. Özellikle 120Hz, iyi grafiklere sahip oyunların ve yüksek çözünürlüklü videoların akıcı detaylarla sunulması tarafında cidden önemli. Tabii 90 ya da 120Hz tazeleme değerini aktifleştirmek, pil tüketimini de hızlandıracaktır. Bunu da unutmamanızda yarar var.
Bu arada, ekranın 2392 × 1080 çözünürlük sunduğunu ve bölgesel olarak en yüksek 4500nit değerde parlaklık sunabildiğini de belirtelim. İç mekân deneyimlerinde gayet güçlü olan ekran, dış mekân deneyimlerinde, özellikle güneş altındaki kullanımlarda da tatmin edici belirginlik sunabiliyor.
Unutmadan, ekrana yedirilmiş parmak izi okuyucu sensörden de bahsetmeliyiz. Pek çok videomuzda bahsettiğimiz gibi, dijital dünyanızın güvenliği için parmak izi okuyucu sensörler önemli görevler üstleniyor. Vivo V50’nin parmak izi okuyucu sensörü de sorunsuz çalışıyor.
Vivo V50, gücünü Qualcomm’un Snapdragon 7 Gen3 işlemcisinden alıyor.
Vivo V50, gücünü Qualcomm’un Snapdragon 7 Gen3 işlemcisinden alıyor. 4nm olarak üretilen bu işlemciye 12GB LPDDR4X RAM ve 256GB dahili depolama eşlik ediyor. İhtiyaçlarınız doğrultusunda isterseniz RAM genişletme özelliğini de kullanabilirsiniz. Burada da boş disk alanınızdan yararlanılarak ek 12GB’a varan destek sunulabiliyor.
Android 15 işletim sistemine sahip olan telefon, kullanımı kolay bir arayüzle geliyor ve güncel deneyimlerin önünü açıyor. Hem güvenlik hem de güncellik tarafında Vivo’nun ileriye dönük desteklerinin de sürmesi bekleniyor.
Cihaz, sosyal medya uygulamaları ve streaming platformları için oldukça iyi performanslar sunuyor. Bir yandan Instagram ve TikTok gibi platformlarda, çektiğiniz fotoğraf ve videoları paylaşabilir; bir yandan da Netflix ve Disney+ gibi platformlarda favori dizi ve filmlerinizi yüksek görüntü kalitesiyle izleyebilirsiniz.
Tabii konu bir mobil telefon ve bu telefonun gücü olduğunda, mobil oyun çalıştırma performansı da en çok merak edilen konular arasındadır.
Cihazda, Call of Duty Mobile gibi iyi grafiklere sahip rekabetçi FPS oyununu deneyimledik. Oyun, akıcı görsel detaylar eşliğinde keyifli deneyimler elde etmenizi sağlıyor.
Deneyimlerimiz esnasında aşırı ısınma, kasma ve donma gibi can sıkıcı detaylarla karşılaşmadığımızı da söylemeliyiz.
Vivo V50’nin önemli özelliklerinden iki tanesini de pil kapasitesi ve hızlı şarj özelliği oluşturuyor.
6.5 inç üzeri ekranlı telefonlarda 5000mAh ve civarı pil değerlerini görmeye alışığız. Peki ya 6000mAh pil değerine ne dersiniz? Evet, bu, tek şarj ile daha fazla kullanım imkânı demek.
Ürün, tek şarj ile gündelik kullanımda 1 günü rahatlıkla geride bırakmanızı, yine kullanım alışkanlıklarınız doğrultusunda ikinci günde de yol alabilmenizi sağlıyor. Tabii ekran parlaklık düzeyini %70-80 civarında tutar, 60Hz tazeleme değerini aktifleştirir ve oyunlardan da uzak durursanız. Şarja ihtiyacınız olduğunda ise fazla vakit harcamadan istediğinizi alabiliyorsunuz.
90w hızlı şarj değerinden söz edebiliriz ve cihazın beraberinde gelen hızlı şarj adaptörüyle kısa sürede ihtiyaçlarınızı giderebiliyorsunuz. Örneğin, cihazınız %1 şarj seviyesindeyken 10 dakika şarj edebilir ve bunun sonucunda da 6 saate varan konuşma süresi elde edebilirsiniz.
Son sözlere gelirken…
Vivo V50, bünyesinde Bluetooth 5.4 ve NFC gibi kablosuz bağlantı teknolojilerini de barındırıyor. Kablosuz kulaklıklarınızı saniyeler içinde eşleştirebilir, NFC sayesinde de bankacılık işlemlerinizi halledebilirsiniz örneğin.
Toparlamak gerekirse Vivo V50, özellikle ZEISS ortaklığıyla hazırlanan kameralarıyla ön plana çıkıyor. Bunun yanında, Amoled ekranı ve hızlı şarj destekli 6000mAh pili de gerçekten dikkat çekici. Eğer yeni bir Android telefon arıyor ve mobil fotoğrafçılığa önem veriyorsanız, bu ürünü de göz önünde bulundurabilirsiniz.
–