Migros, Sunucu Sanallaştırma Sistemleri İçin SimpliVity’i Tercih Etti

Soldan sağa: Eser Esen - SimpliVity Bölge Satış Müdürü, Ömer Lütfi Karagöz - Migros Ağ, İletişim ve Bilgi Güvenliği Grup Müdürü, İsmail Hakkı Özler - Migros BT Altyapı Çözüm Sorumlusu, Cenk Kulaçoğlu - Simplivity Çözüm Mimarı, Murat Zobu - Migros BT Altyapı ve İletişim Sistemleri Müdürü.

Migros, Türkiye’deki en büyük gelenekselden hyper-converged sistemlere geçiş projesini SimpliVity ile başarılı bir şekilde gerçekleştirdi.

Türkiye’de modern perakende sektörünün öncüsü Migros, 60 yılın üzerindeki deneyimiyle; kurulduğu günden itibaren müşteri beklentilerine odaklanmış durumda. On binlerce çeşit malın hareket ettiği, 3000 üzerinde tedarikçi ile çalışan, 25.000`den fazla personelin çalıştığı, 1500 üzerinde mağazaya sahip ve hızla büyüyen, geçen yıl 500.000 üzerinde kasa işlemi gerçekleşen, şu anda yaklaşık 9 milyon aktif sadakat kartı (Money Club) kullanıcısı olan devasa bir yapıya sahip Migros, bilgi teknolojilerine verdiği önem ve yaptığı yatırımlar ile de sektörde her zaman bir adım önde olma stratejisiyle yoluna devam ediyor.

Devasa yapı ve ilişki ağına sahip Migros gibi firmaların sürdürülebilir düzen ve kurumsal bir işleyiş oluşturmadan yönetilmesi çok zor. Kıyasıya rekabetin yaşandığı perakende sektöründe çevik ve hızla büyüyebilmek için BT stratejisinin iş ihtiyaçlarına paralel olması gerekli.

Teknoloji Hızla Değişiyor ve İş İhtiyaçları da Buna Paralel Olarak Farklılaşıyor

Migros’un 1500’den fazla mağazası var, bu mağazaların hepsi yedekli iletim ortamlarıyla birbirine bağlı. Uydu sistemlerinden tutun da, GSM sistemleri, radyolink, fiber gibi teknolojilerin kullanıldığı 100 binin üzerinde IP cihazın bağlı olduğu devasa bir ağ. Bu cihazlar üzerinden yılda 450 milyonun üzerinde kasa işlemi ve 200 milyona yakın pos işlemi gerçekleştiriliyor. Kurumsal kapalı kablosuz ağa bağlanan cihaz sayısı 10 binin üzerinde, tüm mağaza ve depo uygulamaları merkezileştirilen sistemlere aynı anda 8000 civarı kullanıcı bağlanıyor. Ayrıca Migros Türkiye’de perakende sektöründe en fazla online kampanya yürüten firması.

Yüksek Performanslı Sunucu Sanallaştırma

Geleneksel altyapıya sahip olan firmanın büyük rekabet ortamında bir adım ileriye gitmesini sağlamak için harekete geçen BT departmanı Hyper-converged teknolojileri ile sahip olunan sunucu sanallaştırma işlemlerini daha basit ve daha performanslı hale getirebileceği kararını verdi. Bu konuda detaylı araştırmalar yapıp bir çok firma ile görüşen BT departmanı maliyet ve performans artışının yanı sıra uçtan uca felaket kurtarma çözümünü de beraberinde getirmesi sebebiyle SimpliVity çözümünü tercih etti.

SimpliVity cihazlarının kurulum ve devreye alınma safhası sorunsuz ve hızlı bir şekilde tamamlayan Migros gerçekleştirdiği proje ile geleneksel mimariye sahip çok sayıda eski sunucusunu boşa çıkartarak başka fiziksel sunucu ihtiyaçları için kurumun kullanıma sunuldu. Firmanın sahip olduğu sunucu sanallaştırma servisi eski sistemlere göre çok daha az enerji tüketiyor ve geleneksel mimaride çalışan sanallaştırma platformuna göre enerji tüketiminde yaklaşık yüzde 70 tasarruf sağlıyor.

Migros, SimpliVity ile gerçekleştirdiği bu proje ile iş kritik sistemler için felaket kurtarma senaryosunu da otomotize etti ve geliştirdi. Bu sayede servis veya uygulama bazında çok hızlı şekilde iş sürekliliği sağlandı. Eski sistemlerde bulunan atıl kapasite dönemi sona erdi. Yeni mimari ile yatay büyüme stratejisini hayata geçiren Migros büyük bir maliyet avantajı da yakalamış durumda.

Saatlerden Saniyelere Geçiş

Migros’un eski geleneksel sistemleriyle 1 TB’lık yeni bir sunucunun yedeğinin alınması 6 saate yakın sürerken şimdilerde SimpliVity sistemlerini kullanarak bu işlemleri saniyeler mertebesinde gerçekleştirebiliyor.

migros

Ömer Lütfi Karagöz
Migros Ağ, İletişim ve Bilgi Güvenliği Grup Müdürü

“Mevcut sunucu ve uygulama sanallaştırma platformumuzu sahip olduğumuz geleneksel altyapı mimarisi ile büyütmek çok zordu. Hyper-converged teknolojileri ile sanallaştırma işlemlerimizi daha basit ve daha performanslı hale getirebileceğimizin farkına vardık. Migros’un tüm sunucu sanallaştırma platformunu düşündüğümüzde; bu sistemleri tam kapasite ile yürütmek için, sunucuları, yedeklemeyi, farklı şekillerdeki ağ bağlantılarını, depolama sistemlerini. Ve buna benzer birçok yapıyı ayrı ayrı yönetirken şu anda tek bir arayüz ile hızlı. Ve basit bir şekilde tüm işlemleri gerçekleştirebiliyoruz. Operasyonel süreçlerimiz çok basit hale geldiğinden insan kaynağı eforumuz da azaldı.

Artık geleneksel mimariye yatırım yapmıyoruz ve önümüzdeki dönemde gerçekleştireceğimiz yatırımlarımızı da dönüşüm projemiz çerçevesinde. Yeni teknolojilere ayak uydurarak gerçekleştirecek ve bu alanda Türkiye’nin öncü firması olmaya devam edeceğiz.”