Ek gümrük vergisi Apple – Samsung rekabetini olumsuz etkileyecek

Ek gümrük vergisi, Apple, Samsung

Apple CEO’su Tim Cook, ABD Başkanı Trump ile bir araya gelerek Çin’den ithal edilen ürünlere uygulanacak yüzde 10’luk ek vergileri görüştü. Cook, Trump’a yeni gümrük tarifelerin Apple ile Samsung arasındaki rekabette eşitsizlik yaratacağını söyledi. Trump ise toplantı sonrasındaki açıklamasında “Tim Cook’un görüşleri ikna edici, bunu düşünüyorum” dedi.

ABD’nin Çin’den ithal edilen 300 milyar dolarlık ürünlere getireceği yüzde 10 gümrük vergisi, ABD’li şirketleri de olumsuz etkileyecek. Bu şirketlerin başında da Apple geliyor. Apple CEO’su Tim Cook, bu konuyu görüşmek üzere ikinci kez ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya geldi. ABD’nin uygulayacağı ek vergi tarifesinin Apple’ın rekabet gücüne büyük darbe vuracağını belirten Tim Cook, bu durumun Samsung ile arasında “eşit olmayan” rekabet oluşturacağını söyledi.

Uluslararası ajansların haberlerine göre Trump, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada “Tim Cook’un görüşleri ikna edici. Bunu düşünüyorum” dedi. Trump, “Tim Cook ile iyi bir toplantı yaptım. Tim Cook’a çok saygım var ve Tim benimle gümrük tarifeleri hakkında konuştu” yorumunu yaptı.

Apple tarifeleri de yüzde 10 artacak 

ABD, 1 Eylül’den itibaren 300 milyar dolar tutarında Çin ürünlerine gümrük tarifelerini yüzde 10 oranında artıracak. 1 Eylül’den itibaren Çin’de üretilen saatleri, AirPods ve diğer parçaların ithalat tarifeleri yüzde 10 artmış olacak.

AirPod, Apple Watch ve HomePod da dahil olmak üzere; şirketin bazı ürünleri 1 Eylül’de yapılacak olan vergilere tabi olacak. Söz konusu artıştan Samsung etkilenmeyecek çünkü Samsung, ABD’ye Güney Kore ve Vietnam’daki fabrikalarında üretilen ürünleri ithal ediyor.

İnternette eksiksiz güvenlik için HomeCare