Microsoft Windows 10 için tarihi karar verdi! Edge devri resmen başladı!

Microsoft Edge indirim kuponlarına erişim

Microsoft, Windows 10’un internet tarayıcısı için nihai kararını verdi. Edge devri artık resmen başladı diyebiliriz.

İnternet tarayıcısı savaşında Internet Explorer’da ısrar eden Microsoft, bunun bedelini çok ağır ödemişti. Windows 10 ile Edge tarayıcısını kullanıma sunan Microsoft, yine umduğunu bulamamıştı. Google Chrome’u bir yana bırakın Opera ve Firefox gibi isimlerin de gerisinde kalan Microsoft, son çare olarak Chromium tabanına geçmeyi seçmişti.

Microsoft’un Windows 10X için yeni planları var!

Bildiğiniz gibi Google’ın Chrome’un tabanı olan Chromium ücretsiz olarak sunuluyor. Firmalar bunları alıp diledikleri gibi özelleştirebiliyor. Güvenlik yamaları Google tarafından sağlandığı için güvenlik için de firmaların çok fazla çaba sarfetmesine gerek kalmayan Chromium, Microsoft’un aradığı kan olmuştu.

Chromium tabanlı Edge

Geçtiğimiz aylarda yayınlanan Chromium tabanlı Edge’in kullanımı kısa sürede yaygınlaşmıştı. Windows 10 ve macOS’in yanı sıra iOS ve Android’e de gelen Chromium tabanlı Edge’in bugün Windows 10’un varsayılan tarayıcısı olacağı açıklandı.

edge

Microsoft’un önümüzdeki haftalarda yayınlayacağı Windows 10 Mayıs güncellemesi ile standart Edge’e veda edilecek ve varsayılan tarayıcı Chromium tabanlı Edge tarayıcısı olacak. Bu atılım Microsoft için büyük önem taşıyor. Tarayıcı savaşları bir yana Windows 10’un güvenliği bu sayede üst seviyeye çıkarılacak.

iOS 13.5 indir ve iPadOS 13.5 indirilebilir! Final Sürümden Önceki en Kararlı iOS Sürümü

Bildiğiniz gibi günümüzde hala tarayıcılarda yer alan güvenlik açıklarından dolayı işletim sistemlerine zararlı yazılım bulaşabiliyor. Chromium tabanlı tarayıcının varsayılan tarayıcı olmasının ardından güvenlik hem Google hem de Microsoft tarafından sağlanacak.

Ayrıca Chromium tabanlı olmasından dolayı Google Chrome’un web mağazasında yer alan eklentilerin büyük bir bölümü Edge ‘le uyumlu olacak. Böylelikle Edge’i kullananlar Google Chrome’daki tüm popüler eklentileri stabil ve hızlı bir şekilde kullanabilecek.

Mayıs ayı güncellemesi ile Windows 10’daki güvenlik açıklarını da kapatacak olan Microsoft’un varsayılan tarayıcı otomatik olarak değiştirmesi bekleniyor. Bu yüzden eğer Chrome, Firefox veya Opera gibi tarayıcıları varsayılan tarayıcı yaptıysanız güncellemeden sonra tekrardan ayarlamanız gerekecek.

Güncelleme geldiğinde Başlangıç düğmesini seçip Ayarlar > Güncelleştirme ve Güvenlik > Windows Update bölümünden son sürümü indirip yükleyebilirsiniz. Son olarak güvenliğiniz için son çıkan güncellemeleri yüklemenizi şiddetle tavsiye ettiğimizi belirtelim.