AB’den Dijital Pazar Düzenlemesi

Avrupa Birliği’nin en büyük projelerinden biri görücüye çıktı; Brüksel dijital alanda yeni bir iç pazar oluşturuyor.

AB Komisyonu’nun dijital ekonomiden sorumlu komiseri Günther Oettinger, Avrupa Birliği’nde yeni dijital bir iç pazar oluşturulmasını amaçlayan projeyi kamuoyuna sundu.

Projenin amacı, gelecekte Avrupa’da internet hizmetlerinin uluslararası bağlantılarını kaybetmemesi. Online alışverişlerde tüketici hakları, telif hakları ve kişisel verilerin korunmasına ilişkin düzenlemeleri kapsayan proje, sanayi amaçlı modern teknolojilerin kullanımına da yenilikler getiriyor.

Kapsamı oldukça geniş olan yeni dijital pazar, kullanıcıların her yerde istediği içeriğe ulaşmasına olanak sağlayacak.

Komisyon gelecekte yaratıcı içeriklerin telif haklarını da koruyarak kullanıcının olanaklarını da genişletmek istiyor

Yeniliklerden biri ‘geoblocking’ (coğrafi engelleme) uygulamasına sınırlama getirilmesi olacak. Kullanıcıların yurtdışında internet üzerinden istediği televizyon programına ulaşmasına ‘geoblocking’ adlı sistem engel oluyordu. Proje yürürlüğe girdiğinde Komisyon, ‘haksız gerekçelere dayanan geoblocking’ uygulamasına son verecek.

Kullanıcı çoğu zaman parasını ödeyerek satın aldığı filmi ya da başka bir programı yurtdışına gittiğinde telif hakları sorunu nedeniyle izleyemiyor. Bu konuda Avrupa Birliği ülkelerinde ortak bir düzenleme yok, ancak Komisyon gelecekte yaratıcı içeriklerin telif haklarını da koruyarak kullanıcının olanaklarını da genişletmek istiyor.European Commissioner for Digital Single Market presser

AB e-ticaret için sektör genelinde inceleme başlattı

Öte yandan AB ülkeleri arasında e-ticaretin önündeki engelleri kaldırmayı hedefleyen ‘Dijital Ortak Pazar Stratejisi’ni açıklayan Avrupa Komisyonu, e-ticaret uygulamalarıyla ilgili sektör genelinde bir inceleme başlattı. Şu anda Avrupalı tüketicilerin yalnızca yüzde 15’i bir başka AB ülkesinden online olarak ürün satın alıyor ve küçük şirketlerin yalnızca yüzde 7’si bir başka AB ülkesine satış yapıyor.

Avrupa Komisyonu’nun Dijital Ortak Pazardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Andrus Ansip, online hizmetlerde AB içinde sınırların ortadan kaldırılmasına yönelik teklifler içeren Dijital Ortak Pazar Stratejisi’ni açıkladı. Strateji çerçevesinde online platformların arama sistemleri, ücretlendirme politikaları, ellerindeki verileri nasıl kullandıkları ve diğer şirketlerle ne tür ilişkiler içinde oldukları incelenecek. Başkan Yardımcısı Ansip, toplantının ardından yaptığı açıklamada, “Online ortamda bizi engelleyen bütün parmaklık ve duvarlardan kurtulalım. Yenilikçi şirketler kendi ülkelerinin pazarında kilitli kalmamalı, AB çapında büyümelerine destek olunmalıdır” dedi. AB vatandaşlarının yalnızca yüzde 15’inin başka bir AB ülkesinden internet üzerinden alışveriş yapıyor olmasının yalnızca ‘kısmen’ kültür ve dil farklılığına bağlı olduğunu belirten Komisyon, bu işlemlerdeki teslimat maliyetlerinin yüksekliğine ve yasal engellere işaret etti.

Bazı büyük sitelerin, müşterilerini aynı ürünü diğer AB ülkelerine göre daha yüksek fiyattan satan yerel sitelere yönlendirdiğine işaret eden Komisyon; ‘coğrafi engelleme’ olarak bilinen, müşterilerin bir ürünü internet üzerinden yalnızca bulundukları ülkede geçerli olan fiyattan satın almasına izin verilen uygulamaya son vermeyi hedefliyor. Komisyon aynı zamanda sözleşme şartlarını uyuma kavuşturmayı ve teslim maliyetlerini düşürmeyi planlıyor.

AB, dijital ekonomide Google, Facebook ve Twitter gibi şirketlerin oynadığı rolü de inceleyerek, bu hizmetlerin insanları başka sitelere yönlendirme biçimlerini daha şeffaf hale getirmeyi ve yasa dışı içeriklerin kaldırılmasının hızlandırılmasını istiyor.

Ansip: “Bugün söz konusu olan bir kaybet-kaybet durumudur. İnsanlar para ödemeye hazır, ancak parayı biz kabul etmiyoruz”

Veri koruma alanında iyileşme sağlamayı hedefleyen Komisyon, bulut bilişim ve büyük veri sistemlerinden daha iyi faydalanılmasını da bir öncelik olarak belirliyor. Avrupa’nın 4G teknolojisinde frekans yetersizliği sebebiyle geride kaldığına işaret eden Komisyon, mobil iletişimde kullanılan frekanslara yönelik olarak AB çapında uygulanacak bir politika geliştirilmesi gerektiğini savunuyor. Üye ülkeler ise kendilerine büyük gelir sağlayan bu frekanslar üzerindeki kontrolünü devretmek istemiyor.

Ansip, stratejinin kabul edilmesi için zorlu bir mücadele vermeleri gerekeceğini söyledi. Stratejide en çok tartışma yaratacak konulardan biri de, üye ülkeler arasında büyük farklılıklar gösteren telif hakkı ve marka düzenlemeleri arasında uyumun sağlanması olacak. Ansip, “Bugün söz konusu olan bir kaybet-kaybet durumudur. İnsanlar para ödemeye hazır, ancak parayı biz kabul etmiyoruz. Bir kazan-kazan durumu yaratmak istiyoruz” dedi.

AB Dijital Pazar_4_600

 

Stratejide aynı zamanda Avrupa’da telif hakları ve telekomünikasyon mevzuatında reform, sınır ötesi ürün teslimatlarının önündeki engellerin kaldırılması ve Avrupalı online şirketlerin ABD’li muadilleriyle rekabet edebilmesini sağlayacak bazı girişimler de yer alıyor.

Geçtiğimiz aylarda ABD’li internet devi Google hakkında yasal işlem başlatan Komisyon aynı zamanda, e-ticarete ilişkin bir soruşturma da başlattı. Google ile ilgili davadan farklı olarak bu yeni soruşturmada henüz bir ceza kesilmesi gündemde olmamakla birlikte, soruşturmanın sonucuna göre sektörde yeni düzenlemelere gidilmesi veya bazı şirketler hakkında yasal süreç başlatılması söz konusu olabilir. Avrupa Komisyonu’nun dijital ekonomiden sorumlu üyesi Günther Oettinger, vatandaşların yeni dijital hizmetler ve ürünlerin potansiyelinden tam olarak faydalanabilmesini sağlamak gibi bir görevleri olduğunu söyledi.

AB, Google’ı rekabet ihlaliyle suçladı

Bu arada Google’ın online alışveriş hizmetinin rekabet ihlallerine yol açtığını söyleyerek yasal işlem başlatan Avrupa Komisyonu, şirkete ait Android işletim sistemiyle ilgili ayrı bir soruşturma daha açtı. Sürecin sonunda ABD’li internet devine, milyarlarca dolar para cezası kesilmesi gündeme gelebilir.

Avrupa Komisyonu, Google hakkında beş yıldır sürdürdüğü soruşturmanın sonuçlarını açıkladı. AB Rekabet Komiseri Margrethe Vestager, “Şirketin, kendi mukayeseli alışveriş hizmetine, AB rekabet kurallarını ihlal ederek haksız bir avantaj sağladığından endişe ediyorum. Eğer soruşturma bizim endişelerimizi doğrularsa, Google’ın bunun hukuki sonuçlarıyla yüzleşmesi ve Avrupa’da iş yapma biçimini değiştirmesi gerekecektir dedi.

AB’de rekabet alanında geniş yetkileri bulunan Avrupa Komisyonu, şirketlere yıllık satışlarının yüzde 10’una kadar ceza kesebiliyor. Bu da Google için 6 milyar doların üzerinde bir para demek. Komisyon’un, bir şirketin pazardaki baskın konumunu istismar ettiği sonucuna varması halinde, faaliyetlerinde köklü değişiklikler talep etme yetkisi de bulunuyor.

AB yürütme organı aynı zamanda, Google’ın akıllı telefonlar ve tabletler için geliştirdiği işletim sistemi Android hakkında da resmi soruşturma başlattı. Vestager, “Bu alandaki pazarların, herhangi bir şirket tarafından empoze edilen rekabet karşıtı kısıtlamalar olmadan gelişmesini sağlamak istiyorum” dedi.