Açık kaynak lisanslarındaki öngörülebilirlik oranını artırmaya yönelik 16 şirket daha katılıyor

Turkcell, Telko Bulutu, Red Hat Red Hat Enterprise Linux 8 Beta Red Hat Ansible Tower, hibrit bulut yönetimi, otomasyon Açık kaynak, Red Hat, Red Hat Küresel Müşteri Teknolojileri Raporu 2019 yayınlandı

Açık kaynak çözümlerinde dünya lideri Red Hat; Adobe, Alibaba, Amadeus, Ant Financial, Atlassian, Atos, AT&T, Bandwidth, Etsy, GitHub, Hitachi, NVIDIA, Oath, Renesas, Tencent ve Twitter ’ın GPL İşbirliği Taahhüdü’nü benimseyerek açık kaynak lisans uygulamasındaki acımasız taktiklerle mücadele etmek için başlatılan sektörel harekete katıldı. Bu taahhüdü veren 16 şirket liderleri toplulukların normları olan tarafsızlık; pragmatizm ve öngörülebilirlik gibi niteliklerinin açık kaynak lisans uyumundaki görünürlüğünü güçlendirecekler.

Açık kaynak çözümlerinde dünya lideri Red Hat; Adobe, Alibaba, Amadeus, Ant Financial, Atlassian, Atos, AT&T, Bandwidth, Etsy, GitHub, Hitachi, NVIDIA, Oath, Renesas, Tencent ve Twitter ’ın GPL İşbirliği Taahhüdü’nü benimseyerek açık kaynak lisans uygulamasındaki acımasız taktiklerle mücadele etmek için başlatılan sektörel harekete katıldı. Bu taahhüdü veren 16 şirket liderleri; toplulukların normları olan tarafsızlık, pragmatizm ve öngörülebilirlik gibi niteliklerinin açık kaynak lisans uyumundaki görünürlüğünü güçlendirecekler.

Bu duyuru, teknoloji sektöründe önceden gerçekleşen işbirliğini benimseme dalgasının devamı niteliğinde. İlk işbirliklerini Red Hat; Facebook, Google ve IBM Kasım 2017’de duyurmuştu. Bu listeye Mart 2018’de CA Technologies, Cisco, Hewlett Packard Enterprise, Microsoft, SAP ve SUSE katılırken, Temmuz 2018’de Amazon, Arm, Canonical, GitLab, Intel Corporation, Liferay, Linaro, MariaDB, NEC, Pivotal, Royal Philips, SAS, Toyota ve VMware olmak üzere 14 şirket daha işbirliğine katıldı. Bir ay sonra ise Ağustos 2018’de Open Invention Network’ün (OIN) sekiz kurucu üyesi Google; IBM, Red Hat, SUSE, Sony, NEC, Philips ve Toyota oy birliğiyle GPL İşbirliği Taahhüdü’nü benimsediklerini açıkladı. Bu açıklamayla 40 kurum daha GPL İşbirliği Taahhüdü’nü benimsedi.

Bu duyurudaki çeşitli teknoloji firmalarından oluşan 16 yeni şirket, GPL İşbirliği Taahhüdü’nün tüm dünyada oluşturduğu etkinin altını bir kere daha çiziyor. Taahhüdü destekleyenler arasında dört kıtayı temel alan ve küresel olarak faaliyet gösteren şirketler bulunurken, girişimin Asya-Pasifik Bölgesi’nde de önemli ölçüde yayıldığını gösteriyor. Taahhüdü destekleyenler kurumlar BT hizmetleri, yazılım geliştirme araçları ve platformları, sosyal ağ, fintek, yarı iletkenler, e-ticaret ve multimedya yazılımları gibi çeşitli sektörleri ve ticari alanları temsil ediyor.

GPL İşbirliği Taahüdü, lisanslarına son verme işlemlerine başlamadan önce şirket; bireysel geliştirici ve açık kaynak projeleri için lisans sahiplerine GPLv2 lisans ailesi altında lisanslanmış yazılımla uyumlu hatalarını düzeltme fırsatı sunma işlevi görüyor. GNU Genel Kamu Lisansı’nın (GPLv2) ve GNU Library Genel Kamu Lisansı’nın (LGPLv2) ikinci versiyonları ve GNU Kısıtlı Genel Kamu Lisansı’nın 2.1 versiyonunda; (LGPLv2.1) lisans iptali öncesinde “iyileştirme” periyotları gibi bir söylem bulunmuyor. GNU Genel Kamu Lisansı’nın üçüncü versiyonu (GPLv3); uyumlu olan hataları giderme fırsatını ekleyerek bu soruna değiniyor. GPL İşbirliği Taahhüdü’nü benimseyen firmalar; GPLv3’ün iyileştirme koşullarını mevcut ve ileriye dönük GPLv2 ve LGPLv2.x lisanslı kodlarına uyguluyor.

Blokzincir Türkiye Zirvesi gerçekleşti