Baidu’dan Avrupa’ya Otonom Taksi Çıkarması: İsviçre ve Türkiye İlk Duraklar

Otonom sürüş teknolojilerinde önemli bir oyuncu olan Çinli teknoloji devi Baidu, Apollo Go olarak bilinen robotaksi hizmetini Avrupa’ya taşıma hedefiyle İsviçre ve Türkiye pazarlarına girmeye hazırlanıyor.

Planlara yakın kaynaklara göre Baidu, İsviçre’de toplu taşıma otobüsleri işleten ve İsviçre Posta İdaresi’nin bir parçası olan PostAuto ile iş birliği görüşmeleri yürütüyor. Amaç, Apollo Go robotaksi hizmetini İsviçre’de başlatmak için ortak bir çalışma yürütmek. Bu planın bir parçası olarak Baidu’nun, önümüzdeki birkaç ay içinde İsviçre’de yerel bir şirket kurmayı hedeflediği belirtiliyor. Şirketin nihai amacı ise, bu yılın sonuna kadar otonom sürüş teknolojilerini İsviçre yollarında test etmeye başlamak. İsviçre’nin yanı sıra Baidu’nun, Apollo Go’yu başlatmak için odaklandığı bir diğer pazar da Türkiye.

Baidu, otonom sürüş teknolojileri dünyasına 2013 yılında adım atarak, bu çığır açan alanda öncü şirketlerden biri oldu. O zamandan bu yana Apollo Go hizmeti önemli ölçüde büyüdü ve şu anda Çin anakarasındaki ondan fazla şehirde aktif olarak kullanılıyor. Bu hizmetler, sürücülere araçlarının kendi kendine geldiği ve direksiyonda bir insan sürücü olmadan yolculuk edebildiği bir geleceğin ön izlemesini sunuyor.

Çin dışına açılmak, Baidu için mantıklı bir sonraki adım olarak görülüyor. Geçtiğimiz yılın Kasım ayında Hong Kong hükümeti, Apollo Go’ya özel pilot lisansları vererek şirketin otonom araçlarını şehrin belirli bölgelerinde test etmesine olanak sağladı. Daha yakın bir zamanda, bu ayın başlarında Baidu’nun Hong Kong birimine bu test alanlarını genişletme izni verildi, bu da teknolojilerinde kaydedilen ilerlemeyi ve artan güveni gösteriyor. Kaynaklar belirli araç türlerinden bahsetmese de, robotaksi gibi hizmetlerin gelecekte temiz ve verimli bir ulaşım çözümü sunmak amacıyla genellikle elektrikli araçları kullandığı biliniyor.

Baidu, otonom sürüş teknolojisinin sınırlarını zorlayan ve uluslararası pazarlara yönelen tek Çinli şirket değil. WeRide, Pony AI ve Momenta gibi daha küçük şirketler de robotaksi alanında aktif olarak çalışıyor ve uluslararası alanda genişleme planları yapıyor. Örneğin, Eylül 2024’te WeRide, robotaksi hizmetini Uber platformuna taşımak için Uber ile bir iş birliğine gitti. Bu ortaklık, şirketlerin Aralık 2024’te Abu Dabi’de robotaksi operasyonlarına başlamasına hızla yol açtı. Geçtiğimiz ay WeRide ve Uber, Dubai’yi de kapsayacak şekilde iş birliklerini genişlettiler.

Bu teknolojinin ne kadar hızlı ilerlediğini ve şirketler arasındaki iş birliklerini gösteren bir diğer örnek ise WeRide ve Uber’in bu ayın başlarında ortaklıklarını daha da genişletmesi oldu. Yeni anlaşmaları artık on beş ek şehirde robotaksi hizmetlerini kapsıyor. Geri kalmamak adına Pony AI ve Momenta da bu ayın başlarında Uber ile kendi stratejik ortaklıklarını duyurdu. Bu anlaşmalar, Pony AI ve Momenta’nın da robotaksilerini Uber platformuna getirmeyi planladığı anlamına geliyor ve şüphesiz elektrikli araçların ön planda olacağı otonom yolculuk çağırma pazarında rekabetçi ancak iş birlikçi bir küresel yarışın oluşmasına katkıda bulunuyor.

Baidu’nun İsviçre ve Türkiye’deki planlanan lansmanları, şirketi doğrudan bu küresel rekabete dahil ediyor. Yerel bir şirket kurmak ve testlere başlamak zaman ve çaba gerektirse de, Baidu’nun otonom sürüş alanındaki geçmişi ve Çin ile Hong Kong’daki operasyonel deneyimi, Avrupa pazarı konusunda ciddi olduklarını gösteriyor. İsviçre ve Türkiye’deki potansiyel başarı, Apollo Go’nun daha fazla şehre ve ülkeye yayılmasına zemin hazırlayacak ve potansiyel olarak insanların ulaşım ve elektrikli otomobillerin kentsel hareketlilikteki rolü hakkındaki düşüncelerini değiştirecek.

Hafif Tasarım, Yüksek Performanslı Huawei FreeBuds 6 Tanıtıldı