Bankalar Kara Parayla Mücadeleyi SAS Teknolojisiyle Kazanacak!

Maliye Bakanlığı’nın son dönemde üzerinde durduğu ve geçtiğimiz günlerde Bakan Mehmet Şimşek’in dikkat çektiği suçtan elde edilen gelirlerin tespiti konusunda, SAS tüm dünyadaki tecrübelerini paylaşmak üzere Türkiye’nin önde gelen bankalarını bir araya getirdi.

Geçtiğimiz yirmi yıl içerisinde, paranın tüm dünyada özgür dolaşımının sağlanması ve ekonomilerin globalleşmesi, bankalar başta olmak üzere tüm finansal kuruluşlar için büyük avantajlar getirmesinin yanında farklı sorun ve tehditlerin ortaya çıkmasına neden oldu. Dünya genelinde varlık gösteren terörist gruplar ya da organize suç örgütlerinin finansal operasyonlarının denetim altına alınması ve önlenmesi büyük önem taşıyor.

Artan bu risk düzeyi FATCA (Yabancı Hesaplar Vergi Uyum Yasası) gibi yeni vergi girişimlerinin uygulanmasının yanı sıra yeni mali düzenlemelere gidilmesine de neden oluyor.   Artık tüm dünyada finans kuruluşları kara para aklama mücadelesi (Anti-Money Laundering) ve terörizmin finansmanının önlenmesi konusunda ciddi faaliyetler yürütmek zorunda. Son büyük para cezalarının da kanıtlandığı gibi kara para aklamayı tespitte başarısız olan kuruluşlar tüm dünyada cezalandırılmaya devam ediyor.

sas

Bu düzenleme ve para cezalarından da anlaşılacağı üzere AML her bir uyarının dikkate alındığı ve hacimsel yönetimin gerçekleştirildiği bir operasyonel rakamlar hususu olmaktan çıkmıştır. Bundan böyle gerçek risk tabanlı bir yaklaşım olarak ele alınmalıdır. O nedenle sahip olunan büyük miktarda veriyi analiz etmeyi ve bu veriden ülke regülasyonlarına ve bankanın ihtiyaçlarına uygun senaryolar çıkarmayı başarabilen güvenilir bir teknolojinin kullanılması büyük önem taşıyor. KPMG’nin Global Kara Para Aklamanın Önlenmesiyle ilgili 2014 Anketinde  katılımcıların %78’i AML eyleminde toplam yatırımlarında artışlar olduğunu belirtmiş, %74’ü ise gelecek üç yıl içerisinde AML yatırımında daha fazla artış olacağını öngörmüştür.

SAS Türkiye Genel Müdürü Hakan Erdemli, birçok banka için kilit sorunun bu yatırımın nereye yöneltileceği olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Bankalar giderek artan bir şekilde mevcut birinci nesil çözümlerinin eksik yönlerinin üstesinden gelmek amacıyla tasarlanmış yatırıma odaklanıyorlar.   Amaç, değişen regülasyona kolaylıkla uyum sağlamalarına yardımcı olacak, ‘false positive’ oranını düşürerek maliyetleri azaltacak ve daha etkin tespitle para aklamaya ve ilgili suçlara izin vermeyecek teknolojiye kavuşmak. Biz SAS olarak pazarın bu konudaki ihtiyacını ve regülasyonun gerekliliklerini tüm dünyada kendini kanıtlamış, esnek, ihtiyaca göre özel senaryolar üretebilen yeni nesil AML çözümümüzle adreslemeye kararlıyız.”

SAS Kara Para Aklamayla Mücadele(Anti-Money Laundering/AML) adı verilen çözüm; şüpheli eylem izleme, müşteri durum tespiti, izleme listesi filtreleme, muhabir banka senaryoları ve eş grup kanunsuzluk tespiti dahil olmak üzere kara para aklama ile mücadele süreçlerindeki tüm adımları kapsayan baştan sonra bir çözüm sunuyor. SAS AML, daha kapsamlı koruma ve uyum taleplerini hızlı ve doğru bir şekilde karşılamak için konuya özel fikri mülkiyet, yüksek performanslı analitik ve modül tabanlı çözümleri de birleştirebilen bir yapıya sahip.

Antalya’ya 102 Milyon TL Yatırım