Çin’in hedefi 2030’da yapay zeka dünya liderliği

Yapay zeka iş hayatına nasıl yön verecek? Yeditepe Üniversitesi, yapay zeka çalışma grubu

Çin Hükümeti, yapay zeka (YZ) alanında on yılı az aşkın bir sürede dünya liderliği hedefini açıkladı. Bu doğrultuda, siyasal irade, otomatik araba ve diğer yenilikler alanında yatırım yapan Çin şirketlerinin çabalarını destekleyecek.  

Yöneticiler, Yapay Zeka konusunu Çin’i ekonomik olarak güçlü kılma politikasının bir anahtarı gibi görüyorlar. Bu yöndeki eğitim ve becerilerin geliştirilmesi politikasının 2026 yılına değin çarpıcı ilerlemeler kaydetmesi ve Çin’in 2030’da dünya liderliğini ilan etmesi bekleniyor.

Yapay Zeka, tıpkı yenilenebilir enerji, robot ve elektrikli otomobil gibi yükselen alanlardan biri. Çinli liderler tüm bu alanlarda erken davranıp uluslarını bir fabrika işçisi ve çiftçi toplumu olmaktan bir teknoloji öncüsü topluma dönüştürmek istiyorlar.

Aralarında çok tanınmış Tencent Ltd., Baidu Inc. ve Alibaba Grubu’nun da bulunduğu şirketler, şimdiden tüketici finansmanı, e-ticaret, otomatik araba ve benzer alanlarda yüksek paralar harcayarak YZ’yi geliştiriyorlar. İmalat sektöründe de robotlar ve otomasyon gittikçe daha yoğun olarak kullanılıp verimlilik artışı elde edilmeye çalışılıyor.

Perşembe günü yapılan resmi açıklamada mevzuat ve teşvikler konusunda bir değişime işaret edilmedi; ancak daha önce güneş enerjisi sektöründe ve diğer teknolojilerde araştırma ve satışta kolaylaştırma ve teşvik düzenlemeleri görülmüştü. Bildiride “Ülkemiz 2030 yılında, YZ kuramı, teknolojisi ve uygulaması alanında dünyada yönlendirici bir düzeye erişecek ve YZ konusunda inovasyon için dünyanın merkezi konumuna gelecektir” deniyor. Bu, Çin’i “inovasyonda önde gelen ülke sıralamasında” başa geçirecek ve onu “ekonomik bir güç” yapacaktır.

Veeam, erişilebilirlik pazarındaki yerini sağlamlaştırıyor