DAEŞ ’i Siber Dünyada Bitirmek İstiyoruz

Kaspersky Lab Cyber Security Weekend etkinliği çerçevesinde CYBERPOL Siber Terörle Mücadele Birimi Başkanı Shehab Najjar ile DAEŞ ve diğer terör örgütlerinin siber dünyadaki faaliyetleri hakkında konuştuk. Tüm detaylar söyleşimizde…

CYBERPOL organizasyonunu bizlere biraz anlattır mısınız? CYBERPOL Neler yapar?

CYBERPOL olarak uluslararası siber riskleri önleme ve bunlarla mücadele konusunda eğitim ve farkındalık yaratmayı amaçlayan bir kuruluşuz. Günümüz dünyasını dijital dünya olarak tanımlayabiliriz. Tabii ki dijital deyince hemen aklımıza tehditler ve saldırılar geliyor. Çünkü tüm dünyanın bağlandığı interneti kullanıyoruz ve tehditlerin ne zaman, nasıl ve nereden geleceği belli değil. CYBERPOL olarak siber güvenlik alanında çalışan yetkililer arasında iletişim sağlıyoruz. Bu sayede şirket içeride güvenlikten sorumlu kişiler yeni tehditlerden kısa sürede haber alabiliyorlar. Ayrıca yaptığımız araştırmaları paylaşarak gelecek güvenlik trendlerini açıklıyoruz. Bu sayede çalışanlar kurumları için risk yönetimini hızlı ve doğru bir şekilde yapılandırabiliyorlar. Bir anlamda güvenlik alanında çalışan kişilerin karşılaştıkları zorluklara daha geniş bir bakış açısı ile bakmasını ve bu alanda uluslararası iletişime yardımcı oluyoruz diyebilirim. Tabii ki güvenlik konusunda ülkelerin askeri makamları ve kamu kurumlarıyla da siber terör tehditleri konusunda çok yakından çalışıyoruz.

Siber terörden bahsettiniz bu konuda çalışmalarınız neler?

Bildiğiniz gibi şu anda orta doğuda DAEŞ adında bir terör örgütü bulunmakta. DAEŞ sadece eline silah alıp saldırılar yapan bir terör örgütü değil. Siber dünyada da faaliyetlerini sürdürüyor. CYBERPOL olarak META (Orta doğu, Türkiye, Afrika) bölgesinde DAEŞ’in siber faaliyetlerine odaklanmış durumdayız. 2017 yılının ocak ayında DAEŞ’i destekleyen 16 web sitesi tespit ettik ve bunları kapattırdık. Ayrıca DAEŞ propagandası yapan 4560 Facebook hesabı tespit ettik ve bunları kapattırdık. DAEŞ hakkında haberler yayınlayan ve destekleyici yazılar yazan 2426 Twitter hesabı tespit ettik ve kapattırdık. Bunların yanında şimdiye kadar 46 Youtube hesabının da DAEŞ propagandası yaptığını tesit ettik. Yine bu hesapları platform yöneticileriyle görüşerek kapattırdık. Şubat 2017 de ise yine DAEŞ propagandası yapan 9 web sitesi, 310 Facebook hesabı, 714 Twitter hesabı ve 9 Youtube kanalını kapattırdık. CYBERPOL olarak DAEŞ ve buna benzer terör örgütleriyle mücadelemiz sürüyor. Bu konuda elimizden geldiğince ülkelere yardım ederek terör tehditlerini yok etmeye çalışıyoruz.

Siber Dünyadaki tehditleri göz önünde bulundurursanız hangi ülkelerdeki faaliyetlerin arttığını görüyorsunuz?

Siber atak tehdit aktivitelerin sayısı tüm dünyada artmaya devam ediyor. Bu durumun kullanıcı oranıyla bağlantılı olduğunu söyleyebilirim. İnternet kullanıcı sayısı arttıkça tehdit sayıları da artmaya devam edecek. Son dönemde Türkiye, Singapur, Güney Afrika ve bazı Kuzey Afrika ülkelerinde aktivitelerin daha fazla yaşandığını görüyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız sürüyor ve düzenli olarak raporlar yayınlayarak ilgili kişileri bilgilendiriyoruz.

Siber tehditler en çok hangi sektörleri etkiliyor?

META bölgesini ele aldığımızda kamu tarafının siber tehditlere en fazla maruz kalan sektör olduğunu görüyoruz. Bunu elektronik ticaret ve müşteri hizmetleri sektörleri takip ediyor. Ama şunu belirtmemde fayda var; kamuya yapılan saldırılar diğer sektörlere göre açık ara önde.

daes siber tehdit