Facebook, Instagram ve Threads’de, Yapay Zeka Kullanılan İçerikler Anlaşılabilecek

Siz de şu sıralar yapay zekâ kullanarak çeşitli görsel içerikler hazırlamaktan hoşlananlar arasında mı yer alıyorsunuz? Evet, keyifli sonuçlar olabiliyor ama öte yandan yapay zekâyı kötü amaçları için kullananlar da var. İşte bu noktada da Meta şirketi, kendine ait platformlarda paylaşılacak yapay zekâ üretimi içeriklerin otomatik olarak etiketlenmesi için harekete geçiyor. İşte detaylar.

Meta, yapay zekâ kullanılarak oluşturulan içeriklerin kolaylıkla fark edilebilir olması için yeni adımlar atıyor. Şirket, ilk etapta Facebook, Instagram ve Threads’te paylaşılan yapay zekâ destekli fotoğrafları otomatik olarak etiketleyecek ve her birine “Imagined with AI” ibaresini yerleştirecek. Bu sayede “doğru bilgi” paylaşımının önemine dikkat çekiliyor. Zira yapay zekâ kullanılarak insanları kandırmaya yönelik, hatta toplumsal karmaşalara yol açabilecek hamleler de yapılabilir.

Facebook’ta yapay zeka üretimi içerikler paylaşırken dikkat edin. Sonra ceza yiyebilirsiniz!

Şirket, ilk etapta görselleri hedefine alıyor. Uzun vadede ise, yapay zekâ ile oluşturulan video ve ses dosyalarının fark edilebilmesi için aynı etiketleme yapılacak. “Peki neden şimdi yapılmıyor?” derseniz, sesli ve videolu içerikleri saptayabilmek daha karmaşık. Bunun için daha fazla çalışma yapılması gerekiyor.

Meta, an itibarıyla Google, OpenAI, Microsoft, Adobe, Midjourney ve Shutterstock kullanılarak hazırlanan görselleri algılayabiliyor. Yapılan testlerin şu an başarıyla devam ettiği bildiriliyor.

Video ve sesli dosyalar tarafında daha vakit var demiştik ya, burada da şimdilik şöyle bir çözüm düşünülüyor: Diyelim ki yapay zekâ ile bir ses ya da video oluşturdunuz. Bu içerikleri Facebook, Instagram ve Threads’e yüklerken “Bunu yapay zekâ ile yaptım.” açıklamasında da bulunmanız gerekecek. Eğer açıklama yapmazsanız ve bu içerikler günün birinde tespit edilirse, yaptırımlarla karşılaşabileceksiniz.

Facebook, Instagram ve Threads'de Yapay Zeka Kullanılan İçerikler Anlaşılabilecek

Mini not: Meta, aslında bu tip bir otomatik etiketleme yöntemini, fotoğraf ve videolarında yoğun filtre kullanımı gerçekleştirenlere de getirmeli. Öyle ya, çoğumuz artık sosyal medyada tanıştığımız kişilerle gerçek hayatta da tanışmak isteyebiliyoruz ve maalesef bazen ciddi hayal kırıklıklarıyla karşılaşıyoruz. Fotoğrafa bakınca farklı, gerçeğe bakınca farklı sonuçlarla karşılaşmak, deyim yerindeyse “kandırılmak” demek. Siz ne  dersiniz?

İlgili Haberler

>> WhatsApp Kanalları İğneleme Sabitleme Özelliği Geliyor