Fosil Yakıt Talebi Zirveye Ulaşıyor: Çin Önemli Bir Rol Oynuyor

Fosil yakıt talebi

Fosil yakıt talebi artıyor. Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol, fosil yakıt talebi ve Çin ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Birol, fosil yakıt talebinin zirveye ulaşacağını ve bu süreçte Çin’in kilit bir rol oynayacağını belirtti.

Son on yılda, küresel fosil yakıt tüketiminin önemli ölçüde artış gösterdiğini belirten Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol, bu artışın arkasındaki ana etkenin Çin olduğunu vurguladı. Çin’in son on yılda, küresel enerji sistemini değiştirdiğine dikkat çekti.

Fosil Yakıt Talebi Artıyor

Çin’in kendisinin de büyük bir değişim sürecinden geçtiğini ifade eden Birol, Çin ekonomisinin yavaşladığını, dengelendiğini ve yeniden yapılandığını söyledi. IEA, fosil yakıtlara olan küresel talebin 2030 yılına kadar zirveye ulaşacağını öngörüyor ve bu artışın en büyük itici gücünün yine Çin olacağını belirtiyor.

Fosil yakıt talebi

Önümüzdeki on yılın sonuna kadar petrol, kömür ve doğal gaz talebinin artış göstereceği analizlerle destekleniyor. Fosil yakıtların dünya enerji arzındaki payı, uzun bir süre boyunca yüzde 80 seviyelerinde sabit kaldıktan sonra ancak 2030 yılında yüzde 73’e düşeceği tahmin ediliyor.

IEA raporuna göre, son on yılda küresel enerji talebinde yaşanan artışın yüzde 50’sinden sorumlu olan Çin, enerji sektöründeki karbon emisyonlarının yüzde 85’ine katkı sağlamış durumda. Rapor, “2007 yılında Çin’in o dönemin Başbakanı, ‘Çin ekonomisindeki en büyük sorun, büyümenin istikrarsız, dengesiz, koordinasyonsuz ve sürdürülemez olması’ diyerek uyarmıştı.” ifadelerine de yer veriyor.

Fosil Yakıt Talebi Çin İle Orantılı

Bu dengelenme, Çin’in dünya genelindeki görünümü üzerinde büyük etkilere sahip olabilir. CNBC ile yapılan bir röportajda Birol, Çin ekonomisinin artık çelik ve çimento üretiminden uzaklaşarak, demiryolları ve altyapı gibi sektörlere olan bağımlılığını azalttığını belirterek “Hepsi gerilemekte.” dedi.

Çin’in fosil yakıt talebi, gelecek on yıl boyunca son on yıla göre önemli ölçüde azalacak gibi görünüyor. Bu görüşü sadece Birol değil, Facts Global Energy’nin başkanı Fereidun Fesharaki gibi diğer enerji uzmanları da paylaşıyor. Fesharaki, yakın zamanda düzenlenen bir enerji konferansında, Çin’in petrol talebinin üç ila beş yıl içinde zirveye ulaşacağını öngördü.

İlgili Haberler:

>> İngiltere Dev Güneş Enerjisi ve Depolama Projesi İle Enerji Dönüşümüne Öncülük Ediyor