GlobalFoundries 1.5 Milyar Dolar Yatırım Yapacak

Yarı iletken üretimindeki darboğaz üreticileri yatırım yapmaya zorluyor ve buna en yeni örnek GlobalFoundries oldu. Böylece firmalar yaşanan darboğazı rahatlatmak için gerekli adımları atmaya çalışıyor.

Çip üretiminde dev bir firma olan GlobalFoundries 1.5 milyar dolar civarında yatırım için kolları sıvadı. Bu yatırım sayesinde firma üretim hacmini artıracak. Üstelik bu yatırım, firmanın geçen sene yaptığı yatırımın iki katına yakın. Görünen o ki yetkililer bu talebin dönemlik değil sürekli olmasını bekliyor.

Şirketin Şef Finansal Yöneticisi David Reeder’a göre, gelecekteki yarı iletken arzı, artması beklenen talebi karşılamak için önden yapılan bir yatırım. Hatta yatırıma ayrılan paranın üçte birinin ön siparişlerden gelmesini beklediklerini açıkladı. Gelen bilgilere göre şirketin ABD New York fabrikasına yakın yeni bir tesis kurma planı var. Bunun yanında Almanya Dresden civarındaki fabrikanın da kapasitesi artacak. Sonuçta firmanın üretim hacmi 2021 yılında şimdiden %13 arttı. 2022’de ise firmanın bu artışı %20 seviyesine çekme planları var.

GlobalFoundries ile birlikte rakipleri de büyüme hedefinde

Haberlerimizde sık sık bahsettiğimiz gibi yarı iletken arzı büyük bir talebi karşılamak konusunda yetersiz durumda. Firmanın en büyük rakibi TSMC’nin de 2024’e kadar yapacağı tüm üretimini şimdiden sattığını söylemeliyiz. Eğer üretimler artmazsa yeni bir sipariş vermek isteyen firmaların siparişlerini en erken 2024’te teslim alabileceği ihtimali kulağa korkunç geliyor.

Bununla birlikte TSMC’nin ana fabrikalarından bazılarının Tayvan’daki su kıtlığı sebebiyle tehdit altında olduğunu da hatırlatmamız gerek. Yani üretimdeki tek tehlike talepteki patlama değil doğanın da verdiği ciddi bir alarm var. Yatırımların artmasını gözle bekleyen çip alıcıları olduğu kesin. Kısa sürede çözüme kavuşmasa da yakın gelecekte dünyanın çok daha fazla çip seçeneğine ulaşabileceği de açık.

Avrupa Birliği, 140 milyar Euro tutarında bir teşvik vaat eden Dijital Pusula planını devreye soktu. ABD Başkanı Biden ise yarı iletkenlerin tedarik zincirinde yaşanan sorunları çözmesi için bir kurul görevlendirdi. Dünya’nın genel anlamda TSMC’nin eline baktığı sektörde bu adımlar ümit veriyor.

Tüm bunlarla birlikte kripto para üretiminin geçmişe göre daha kârlı hale geldi. Bu durum da bu darboğaz döneminde hiç yardımcı olmuyor. Umuyoruz ki mümkün olan en kısa dönemde arz ve talep birbirini dengeler ve ihtiyacı olan herkes yarı iletkenlere daha ucuza ve bol biçimde ulaşabilir.

Diğer haberler:

>> Intel, DARPA Programı’nda Microsoft ile İşbirliği Yapacak

>> Apple AR gözlüğünde 15 kamera modülü bulanacak