Günümüzün beş inovasyon alanı

İleri görüşlü kuruluşlar, bulutun sunduğu sayısız iş inovasyon u fırsatlarından yararlanmaya başladı.

2017 yılında, bulut üzerinde inovasyon ‘doğan’ uygulamaların sayısı giderek artacağı ve yeni uygulamaların %35’i bulutun olanak sağladığı kesintisiz teslimattan yararlanacağı öngörülüyor. Burada özellikle Türkiye’ de son zamanlarda sayıca hızla artan oyun ve uygulama geliştirme şirketlerinin liderliği elden bırakmadığını görüyoruz. Sadece Türkiye’ de bugün 500’ün üstünde firmanın, Android ve IOS tabanlı uygulamalarını aktif olarak Bulut Platformların üzerinde geliştirdikleri ve hatta bu uygulamaların birçoğunu da bu platformlar üzerinden host ettiklerini görebiliyoruz. Böylelikle bu firmalar Sermaye tarafında %40’ a, çalışan maliyeti tarafında %32’ ye ve enerji maliyetleri tarafında da %78’ e varan tasarruflar sağlarken diğer yandan büyüme ve gelen yüklerini anlık olarak eşit ve daha esnek modelde dağıtabilme imkanına da sahip oluyorlar. Bu da bu tür firmaların piyasadaki rekabet güçlerini ciddi oranda artırmış oluyor.

Müşterilere küresel erişim sağlanması

Bulut aracılığıyla inovasyon müşterileri, iş ortaklarını ve diğer paydaşları bir araya getiriyor. Ayrıca, kaynaklarının sınırlı olması nedeniyle KOBİ’lerin çok çevik bir şekilde çalışması gerekiyor ve mali bildirimlerin, çalışma zaman çizelgelerinin, tekliflerin buluta yüklenmesi ekiplerin bu öğelere herhangi bir yerden erişmesine ve bu öğeleri ülkenin ya da dünyanın diğer ucundaki meslektaşları ve müşterileri ile paylaşmasına olanak sağlıyor.

Girişin önündeki engellerin yıkılması

Bulut teknolojileri, KOBİ’lerin pazarlara erişmek için gereksinim duydukları sermaye harcamalarını ve fiziksel altyapıyı önemli ölçüde azaltıyor. Ayrıca, kognitif bilişim gibi en son teknolojileri anında erişebilecekleri şekilde parmaklarının ucuna getiriyor. Önemli örneklerden biri, fiziksel bir alan yerine çevrimiçi ortamda gerçekleştirilen sanal etkinliklere veya fuarlara yönelik eğilimin giderek artması olabilir. Bir diğeri, hem perakendecilik sektöründe hem de tüketici davranışında pek çok yönden devrim yaratan ve yenilikçi fikirlere sahip daha küçük oyuncuların daha büyük rakiplerle eşit şartlarda rekabet edebilmesine olanak sağlayan çevrimiçi alışveriş… Aynı şekilde bu, teknolojiye erişimi de demokratik hale getiriyor. Artık kuruluşların kognitif bilişim gibi en son teknolojilere erişmek için çok büyük veri merkezlerine ya da çok yüksek miktarda sermayeye sahip olması gerekli değil. Bulut, bu teknolojileri herhangi bir yerdeki, herhangi bir kişinin parmaklarının ucuna getiriyor.

Yeni fikirlerin test edilmesi/denenmesi için işbirliğine dayalı yöntemler

Bulutun hem iletişimi hem de işbirliğini iyileştirme şekline ilişkin örneklerden biri, yeni uygulamaların kullanıma sunulmadan önce, kavram aşamasında paylaşılmasına ve test edilmesine olanak sağlayan DevOps yaklaşımı. DevOps, yazılım geliştiricilerin ne ürettiklerini müşterilerine gerçek zamanlı olarak göstermelerine ve uygulamalar ile hizmetleri hızla geliştirmek için zamanında geribildirim almalarına olanak sağlıyor. Bu şekilde, geliştirme sürecindeki darboğazları azaltma, müşterilerin gereksinimlerini daha hızlı bir şekilde karşılama, aynı zamanda yazılımların oluşturulma, test edilme ve yayınlanma sıklığını ve güvenilirliğini artırabiliyorlar. Şirketler, DevOps yaklaşımı aracılığıyla uygulamaların daha hızlı yayınlanmasına olanak sağlayarak rekabet güçlerini artırabiliyorlar. Aynı zamanda, herhangi bir sermaye gideri söz konusu olmadığından hataların marjinal maliyetlerini azaltabiliyorlar. Bu sayede bulut, kuruluşların deneylere yönelik çok daha fazla toleransa sahip olmasına olanak sağlıyor.inovasyon-2

Fikirlerin pazara daha hızlı sunulması

KOBİ’lerin bulut aracılığıyla toplayabildiği veriler, bu firmaların yeni fikirleri ve ürünleri pazara sunarken daha hızlı yanıt vermesine ve daha rekabetçi olmasına olanak sağlıyor. KOBİ’ler, müşteri gruplarına ilişkin öngörüleri dâhili paydaşlarla ve iş birimleriyle paylaşarak müşterilerinin gereksinimlerine ve tercihlerine ilişkin daha kapsamlı bir anlayış elde edebiliyor ve aynı zamanda ürünleri pazara daha hızlı ve çok daha hedefli bir biçimde sunabiliyorlar. Ayrıca, bulut üzerinden Twitter, hava durumu ya da diğer türdeki yapısal olmayan verileri de elde edebiliyorlar.

Uzun vadeli rekabet avantajı için öngörülerin açığa çıkarılması

Tüm sektörlerde rakiplere karşı avantaj elde edilmesi için bulut ve kognitif bilişim kullanılıyor. Örneğin, gelişmiş analitik ve kognitif, otomobil üreticilerinin sürücü ve araç verilerini tahmine dayalı araç bakımı için eyleme dönüştürülebilir öngörüler haline getirmesine yardımcı olurken, bankaların da daha iyi müşteri öngörüleri sayesinde çevrimiçi ve mobil bankacılık hizmetlerini hızlandırmasına yardımcı oluyor.