Kurumsal açık kaynak yazılımı, yazılım dünyasının geleceğini şekillendiriyor

Red Hat OpenStack Platform 15 Red Hat Modernleştirme ve Taşıma Çözümleri Red Hat, OpenShift Service Mesh Red Hat Enterprise Linux 8.1 Beta Red Hat Enterprise, Linux 8.1 Beta Red Hat, NVIDIA Kurumsal açık kaynak yazılımı, yazılım dünyası, Red Hat Red Hat Enterprise, Linux 8 Red Hat, Microsoft, açık kaynak, KEDA Red Hat, Google Cloud, hibrit bulut Red Hat logosu

Açık kaynak çözümlerinde dünya lideri Red Hat, teknoloji dünyasında gün geçtikçe etkisini artıran açık kaynak yazılımı, kurumlar tarafından nasıl karşılandığını belirlemek için Illuminas’ın hazırladığı ve 950 BT liderinin katıldığı Kurumsal Açık Kaynağın Durumu raporunun bulgularını paylaştı.

Özellikle açık kaynağın kurumlar için stratejik bir öneme sahip olup olmadığını ele alan araştırmaya göre; katılan BT liderlerinin yüzde 69’u açık kaynağın çok önemli olduğunu belirtirken; açık kaynağın hiç önemli olmadığını belirten BT liderleri ise yalnızca yüzde 1’lik kısmı oluşturuyor. BT liderinin yüzde 68’i de son 12 ay içerisinde açık kaynak kullanımını artırırken;  yüzde 59’u da yine son 12 ay içerisinde artırmayı planlıyor.

İnovasyonun itici gücü 

Güvenlik imkanları ve satış sonrası destek; kurumsal açık kaynağı tercih edecek firmalar için çok önemli. Aynı zamanda araştırmaya göre katılanların yüzde 29’u, kurumsal açık kaynağı tercih etmelerini sağlayan en önemli 3 sebep sorulduğunda, “en yeni inovasyonlara erişim” cevabını veriyor.

Gerçekleştirdikleri araştırmayla ilgili konuşan Haluk Tekin, şunları söyledi; “Açık kaynak çözümleri dünyadaki etkisini o kadar artırdı ki, günümüzde açık kaynak çözümlerini kullandığını bilmeyen tüketiciler, uçak bileti alırken, bir ATM makinesinden para çekerken veya bir arama yaparken yüksek ihtimalle açık kaynak çözümlerinden faydalanıyor. Katılımcıların verdiği cevaplar, açık kaynakla markalı yazılımlar arasındaki en temel farklardan birinin altını çiziyor.

Açık kaynak yazılımlar, sınırlı sayıdaki bir ekibin aksine, tüm ekosistemin gözetimi altında gelişiyor. Bu da açık kaynak yazılımlarını güvenli ve güvenilir kılıyor. Aynısı elbette birçok markalı yazılımlar için de söylenebilir ancak bireylerin ve kurumların bir arada, ortak bir amaç uğruna çalışmasını sağlaması, açık kaynağı eşsiz kılan bir özellik. Bugün yapay zeka, yazılım tanımlı altyapılar ve bulut yerel platformlar, açık kaynakla gelişen teknolojilerin yalnızca birkaçı. Bu da günümüzün yazılım dünyasında yaşanan inovasyonun büyük çoğunluğunun açık kaynakla gerçekleştiğinin altını çiziyor. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, ankete verilen olumlu cevapların yüksek bir yüzdede seyretmesi, BT dünyasının açık kaynağı kabullendiğini ve önümüzdeki yıllarda kullanımının çok daha artacağını gösteriyor.”

ESET ’e hız testinden altın ödül