Merkez Bankası Dijital Para Birimleri Bitcoin’den Popüler Olacak!

Kripto para düzenlemesi

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki Merkez bankası dijital para birimleri Bitcoin veya herhangi bir dijital para biriminden daha popüler olacak.

Merkez bankası dijital para birimi deyince aklınıza bir soru işareti gelebilir. Çünkü şu an için böyle bir para birimi yok. Fakat yakın gelecekte devletler kendi dijital para birimlerini çıkartacaklar ve bu para birimleri hali hazırda bulanan Bitcoin ve Ethereum gibi popüler para birimlerinden daha fazla ilgi görecek.

The Economist tarafından yapılan yeni bir araştırma, insanların giderek daha fazla dijital para ve dijital ödeme kullanmaya istekli oldukları sonucuna varıyor. Mevcut küresel salgının, daha fazla dijital ödeme kullanma ve nakitten kaçınma yönündeki açık tercihin belirgin olarak arttığını gösteriyor.

The Economist tarafından yapılan ve kısa süre önce sonuçları paylaşılan araştırmada, katılımcıların yüzde 64’ünün son 12 ay içinde satın almalarının yarısından fazlasında dijital ödeme kullandığı sonucuna varıldı. Dijital ödemeler, kripto para birimlerini, internet bankacılığını, PayPal ve WeChat Pay’ı içeriyor.

Araştırma yarısı gelişmiş ülkelerden, yarısı gelişmekte olan ülkelerden olan 3 bin 48 kişi ile gerçekleştirilmiş. Katılımcıların yüzde 61’i 18 ile 38 yaşları arasında.

Dijital ödemeler ivme kazanıyor, nakit terk ediliyor

Araştırma, katılımcıların yüzde 80’inden fazlasının günlük işlemlerde dijital ödemeleri kullanmak istediğini ortaya koydu. Öte yandan, sadece yüzde 4’ü sadece nakit kullanmayı tercih edeceklerini söyledi.Yapılan araştırmalar gösteriyor ki Merkez bankası dijital para birimleri Bitcoin veya herhangi bir dijital para biriminden daha popüler...

Ankette gözlenen bir eğilim de, gelişmekte olan ülkelerin kripto para birimlerine daha açık olduklarıydı. Bu durum gelişmiş ekonomilerde yüzde 19, gelişmekte olan ekonomilerde yüzde 41 olarak karşımıza çıkıyor.

Katılımcıların yaklaşık yüzde 34’ü dijital parayı öncelikle çevrimiçi satın alma ve ödemeler için kullanıyor. Katılımcıların önemli bir kısmı da kısa ve uzun vadeli yatırım amaçlı kullanım yapıyor.

Daha önce Ipsos MORI / OMFIF tarafından hazırlanan bir başka raporda, gelişmekte olan ekonomilerin dijital parayı ileri ekonomilerden daha fazla tercih ettiği benzer bir eğilim görmüştük. Diğer bir gözlem de tüketicilerin merkez bankalarına diğer finansal kurumlardan daha fazla güvendiğiydi.

Merkez Bankası Dijital Para Birimleri Dijitalleşmenin Önünü Açacak

Ekonomist, katılımcıların yüzde 54’ünün devletlerin tercihlerinin dijital paraya güveni arttırdığını söylüyor. Öte yandan, yüzde 38’i belirli bir kurum tarafından desteklenmeyen kripto para birimlerinin güvenilir olmadığını söylüyor. Bu eğilim, merkez bankası dijital para birimlerinin şu anda Bitcoin’den daha popüler olabileceğini gösteriyor.

Son olarak, dijital para birimlerinin ve Merkez bankası dijital para çıkarma konusundaki eğilimlerin önünde büyük engeller bulunmakta. Katılımcıların yüzde 61’i dijital ödeme konusundaki en büyük endişelerinin gizlilik olduğunu belirtiyor. Katılımcıların yüzde 44’ü dijital para birimlerinin benimsenmesinin önündeki en büyük engelin dijital para birimlerinin kullanımının iyi anlaşılmaması olduğunu düşünüyor. 3 kişiden 1’i (% 32) güvensiz teknolojilere olan ilgisizliğini belirtiyor.