Meta’nın 2025 yılına dair yapay zeka yatırımları, ticaret savaşları, artan küresel rekabet ve temel bileşen maliyetlerindeki artışlar nedeniyle tahmin edilenden çok daha pahalıya mal olabilir.
Meta 2025’in ilk çeyrek mali raporu sonrasında açıklama yapan CFO Susan Li, Meta’nın önümüzdeki yıl için 64 ila 72 milyar dolar arasında sermaye harcaması öngördüğünü belirtti. Bu rakam, Ocak ayında duyurulan 60 ila 65 milyar dolarlık tahminin oldukça üzerinde.
Susan Li, harcamalardaki artışın büyük ölçüde “küresel tedarik zincirlerinde artan maliyetlerden” kaynaklandığını ve özellikle donanım tedarikçilerinin fiyatları artırmasının Meta’yı zorladığını ifade etti. Trump yönetiminin yeniden uygulamaya koyduğu yüksek gümrük tarifeleri, bu maliyet artışında önemli rol oynuyor.
Ayrıca, Li, Meta’nın bu yükü hafifletmek adına tedarik zincirini çeşitlendirmeye çalıştığını ve altyapı yatırımlarını yeniden şekillendirdiğini belirtti.
Yatırımlar Sadece Maliyetli Değil, Aynı Zamanda Daha Yoğun
Sadece daha pahalı bileşenler değil, Meta daha fazla AI donanımı ve veri merkezi kapasitesi de devreye sokuyor. 2025 yılında bu yatırımların büyük bir kısmı, Meta’nın temel iş operasyonlarını destekleyen yapay zeka sistemlerine yönlendirilecek.
Şirketin 2024 sonuna kadar 1,3 milyon GPU’yu aktif hale getirmesi ve yaklaşık bir gigawatt’lık yeni işlem kapasitesi oluşturması bekleniyor. Ek olarak, Meta’nın Louisiana’da başlattığı 2,2 gigawatt’lık AI süper bilgisayar projesi, firmanın vizyonunun ne denli büyük olduğunu ortaya koyuyor. Bu süper bilgisayar kümesi, tamamlandığında Manhattan’ın büyük bir bölümünü kaplayacak büyüklükte olacak.
Rekabet Isınıyor: OpenAI, Groq, Anthropic ve Çinli Rakipler Sahada
Şirket, son zamanlarda açık kaynak Llama modelleri ile pazarda önemli bir avantaj yakalamıştı. Ancak, Çin ve Avrupa merkezli üreticilerden gelen yeni modeller ve OpenAI’nin açık ağırlıklı modeller çıkarma planı, rekabeti kızıştırıyor.
Şirket ise buna karşılık olarak, gelişmiş güvenlik özelliklerine sahip yeni LLM modelleri, Meta AI uygulaması ve Groq ile Cerebras gibi hızlandırıcılarla çalışan yeni bir API platformu geliştiriyor. CEO Mark Zuckerberg, yapay zekanın kendini daha verimli eğitebilmesi için yapay zekayla yapay zeka geliştirme konseptine odaklandıklarını ve Llama projesinde bu yönde ilerlediklerini belirtiyor.
Teknoloji devinin metaverse vizyonunu şekillendiren Reality Labs bölümü ise hala şirketin kârlılığını olumsuz etkiliyor. Son beş yılda bu departman 60 milyar dolardan fazla zarar etti. Bu nedenle Meta, Reality Labs önceliklerini azaltarak yapay zeka projelerine daha fazla kaynak ayırmayı planlıyor.