Öğrenciler Autodesk ile ulaşımda engelleri kaldırıyor

“Şehir içi engelsiz deniz yolculuğu” teması ile düzenlenen Autodesk DesignNext 2014 Ulusal Öğrenci Tasarım Yarışması’nda gençler, engelli vatandaşlar için yeni ulaşım önerileri ile yarıştı. “Mimari Tasarım” dalında “Büyükada İskelesi” tasarımı ile Birincilik Ödülü’ne layık görülen İstanbul Teknik Üniversitesi ekibi ve “Ürün Tasarımı” dalında “Balina” gemi tasarımı ile jüriden en yüksek puanı toplayan Gazi Üniversitesi öğrencileri, Mart ayında Çin’de düzenlenecek olan Autodesk Panorama Uluslararası Öğrenci Tasarım Etkinliği’ne katılacak.

Geleceğin profesyonelleri olan mimarlık, mühendislik ve tasarım öğrencilerinin dijital tasarım yetkinliklerini geliştirmelerini sağlamak ve onları daha iyi bir geleceğe ilişkin özgün tasarımlar üretmeye teşvik etmek amacıyla düzenlenen Autodesk DesignNext Ulusal Öğrenci Tasarım Yarışması sonuçlandı. Bu yıl ikincisi düzenlenen ve “şehir içi engelsiz deniz yolculuğu” temasıyla gerçekleştirilen ulusal yarışmaya, Türkiye genelinde 68 üniversiteden 211 takım katıldı ve toplam 63 proje teslimi gerçekleşti. “Mimari Tasarım” dalında “engelsiz” iskele tasarımları, “Ürün Tasarımı” dalında ise şehir içi deniz ulaşımına yönelik “engelsiz” yolcu motoru tasarımları yarıştı. Alanlarının önde gelen akademisyen ve profesyonellerinden oluşan 10 kişilik bağımsız jüri; projeleri bütünsel tasarım yaklaşımı, özgünlük, uygulanabilirlik, sürdürülebilirlik ve dijital tasarım araçlarının etkin kullanımı kriterlerine göre değerlendirdi. Mimari tasarım dalının birincisi “Engelsiz Büyükada İskelesi Projesi” ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ekibi olurken; ürün tasarımı dalında jüriden en yüksek puanı “Balina Gemi Projesi” ile Gazi Üniversitesi ekibi topladı.EvrenArinVeEkipler1

Engelli vatandaşların şehir içi ulaşım sıkıntılarına alternatif iskele ve gemi çözümleri
“Mimari Tasarım” dalında Birincilik Ödülü’nü, İTÜ Mimarlık Bölümü 4. sınıf öğrencileri Damla Öztürk, Ece Bahar Elmacı ve aynı bölümde öğretim üyesi olan Yrd. Doç. Dr. Dilek Yıldız’ın danışman olarak yer aldığı İTÜ takımı “Büyükada İskelesi” projeleri ile kazandı. Büyükada’nın yerleşik nüfus yaş ortalamasının yüksek olması ve adada tam teşekküllü bir hastane olmamasından yola çıkılarak geliştirilen projede, çevre dostu tasarım da dikkate alınarak engellilere yönelik özel bir tasarımla deniz ambulanslarının kullanımı hedeflendi. Deniz ve kara arasında hafif, geçirgen bir yapı oluşturmaya özen gösterilen projede yer alan kamusal alan ise, ada sakinleri ve turistlerin vakit geçirebileceği bir alternatif olarak öne çıkıyor.

Buyukadaiskele2

“Ürün Tasarımı” dalında jüriden en yüksek puanı ise “Balina” isimli projeleri ile Gazi Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümü 4. sınıf öğrencileri Aysun Ocak, Demet Parlak ve aynı bölümde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Serkan Güneş’in danışman olarak yer aldığı Gazi Üniversitesi ekibi kazandı. Bir balinanın formundan esinlenen ve 70 yolcu kapasitesi ile tasarlanan yolcu motoru, yan tarafında bulunan rampa sistemli kapısı ile tekerlekli sandalye kullanan engellilerin yardım almadan, rahatça deniz aracına binmesini sağlıyor.

Kazanan takımlara uluslararası deneyim fırsatı
Birinci olan takımlar, maddi ödüllerin yanı sıra, 9-13 Mart 2015 tarihleri arasında Çin Halk Cumhuriyeti’nin Şanghay kentinde düzenlenecek olan Autodesk Panorama Uluslararası Öğrenci Tasarım Etkinliği’ne katılma şansını yakaladı. Yeni nesli profesyonel dünyaya hazırlamayı amaçlayan Panorama Uluslararası Öğrenci Tasarım Etkinliği, Autodesk’in her yıl ulusal yarışmalarda birinci olan ekipleri davet ettiği bir eğitim kampı olma özelliği taşıyor. Üç gün süren kampta geleceğin hevesli tasarımcı, mühendis ve mimarlarına dünyanın farklı noktalarından gelen ekiplerle birlikte çalışma, teknoloji bilgilerini paylaşma ve Autodesk mentorları ile akademik uzmanlardan kılavuzluk alma fırsatı sunuluyor. Kampa katılan öğrenciler, kendi sektörlerinde başarılı olmak için ne yapmaları gerektiğini uzman isimlerden öğrenme fırsatı buluyor.

Balinagemi1

Autodesk öğrencilere destek olmaya devam ediyor
Autodesk Akdeniz Ülkeleri Eğitim Koordinatörü Evren Arın, mimarlık, mühendislik ve tasarım öğrencilerine, Autodesk’in profesyonel tasarım yazılımlarını kullanarak takım çalışması içinde yetkinliklerini artırma ve yarışmacı yönlerini geliştirme imkânı sunan Autodesk DesignNext Ulusal Öğrenci Tasarım Yarışması’nın, Autodesk’in eğitime sağladığı katkıların önemli bir parçası olduğunu kaydetti. Arın, “Autodesk olarak dünyada ve Türkiye’de, teknolojiye erişim alanında fırsat eşitliği yaratmak ve profesyonel dünyanın ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün hazırlanmasına katkı sağlamak amacıyla, tasarım yazılımlarımızı tüm öğrencilere, öğretmenlere ve okullara ücretsiz olarak sunuyoruz” dedi.