Qualcomm Avrupa Kıdemli Başkan Yardımcısı Enrico Salvatori Röportaj

Avrupa 4G/LTE Konusunda Liderliğe Oynuyor

4G bağlantı türü neredeyse Avrupa’nın tümünü kapsamış durumda. Türkiye’ninde içinde birkaç ülkenin dışında tüm ülkeler 4G şebekesi üzerinden iletişim sağlayabiliyor. Yakın gelecekte bizlerinde kullanacağı 4G ile ilgili aklımıza takılanları Qualcomm’un Avrupa’dan Korumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Enrico Salvatori’ye sorduk.

Avrupa’da 4G/LTE ağlarının durumunu nasıl görüyorsunuz?

Bildiğiniz gibi 3G bağlantısının kullanılmaya başlamasından sonra 10 yıllık bir süre geçti ve kullanılan mobil veri bağlantı hızları artık yetmiyor ve yeni nesil bir bağlantı türüne ihtiyaç var. 4G/LTE bağlantısı da işte burada devreye giriyor. Avrupalı mobil operatörlerin bu yeni bağlantı türüne bakış açısını çok olumlu görüyorum. Avrupa’da şimdiye kadar hayata geçmiş 100’e yakın 4G/LTE ağı bulunuyor. Bu konuda İngiltere başı çekiyor. Doğu Avrupa’ya baktığımızda ise Rusya’nın yatırımlar yaptığını görüyoruz.  2020 yılına kadar mobil veri trafiğinin 11 kat artması bekleniyor. Hızla yükselen bu veri trafiği ancak 4G/LTE bağlantısıyla sağlanabilir. Hatırladığım kadarıyla Avrupa’da Türkiye’nin de içerisinde olan 7 veya 8 ülke 4G/LTE lisanslaması yapmamış durumda. Bu ülkelerinde en kısa sürede 4G bağlantısına geçmesini bekliyoruz. Çünkü yeni gelen cihazların 4G desteği bulunuyor ve kullanıcılar desteği olmasına rağmen yüksek hızda mobil bağlantı sağlayamıyorlar.Enrico_Salvatori

Qualcomm olarak sunduğunuz tüm akıllı telefon ve Tablet PC platformlarında 4G/LTE desteği sunuyor musunuz?

Akıllı telefon ve Tablet PC üzerinde kullanılan platformlarımızı dört kategoride ele alıyor. En üst seviyeye baktığımızda Snapdragon 808 ve Snapdragon  810 çiplerimiz bulunmakta. Bu çipler genellikle mobil cihaz üreten firmaların amiral gemisi dediği modellerde yer alıyor. Yüksek performanslı modeller olarak kategorize ettiğimiz Snapdragon 610 ve Snapdragon 615 çiplerimiz bulunmakta. Bunlar daha çok yüksek performans isteyen kullanıcılar için konumlandırılmış durumda.  Bu kategorinin hemen altında ise Snapdragon 410 adını verdiğimiz orta seviye performans üreten çipimiz bulunuyor. Bu gruptaki ürünler genellikle fiyat/performans oranına oynayan ürünler. Giriş seviyesi ürünlerimize baktığımızda ise Snapdragon 210 çipini görüyoruz. Bizim için Snapdragon 210 çipinin önemi bir başka. Çünkü bildiğiniz gibi Eylül ayının başlarında gerçekleştirdiğimiz etkinlikle Snapdragon 210 ürünümüzü tanıttık ve 200 serisi ürünlerin yerini alacığını açıkladık. Snapdragon 200 serisi bizim en çok sattığımız ürün grubu ve 4G/LTE desteği bulmuyordu. Snapdragon 210 ile birlikte bu kategoriye de 4G/LTE desteği getirdik ve bu desteği 100 dolarlar seviyesine kadar çektik. Artık tüm Tablet PC ve akıllı telefon platformlarımızda 4G/LTE desteği sunuyoruz. Qualcomm olarak 4G/LTE konusuna verdiğimiz önem buradan da belli oluyor.

Araştırmalara baktığımızda 4G/LTE kullanımının da kısa sürede artacağını görüyoruz. Tahminlere göre 2019 yılında 2 milyar insan 4G/LTE şebekesi üzerinden işlem yapacak. Yine 2019 yılında 4G/LTE şebekesinin dünya genelinde yüzde 95’in üzerinde bir kapsama alanına sahip olacağı tahmin ediliyor.

Bu yeni yüksek bant genişliği en çok ne için kullanılacak?

4K çözünürlüğündeki yayınlar sağlam adımlarla yoluna devam ediyor. Yaptığımız araştırmalara göre 4K TV satışları yılbaşına kadar yüzde 78 oranında artış gösterecek. Avrupa’da mobil cihazlar üzerinde izlenen 4K videoların oranı ise yılbaşına kadar yüzde 40 oranında artacak bu artışın İngiltere’de yüzde 60 oranında olmasını bekliyoruz. Rakamlar gösteriyor ki 4K çözünürlük mobil video deneyimini tamamen değiştirecek ve bağlantı hızları da buna bağlı olarak artma eğiliminde bulunacak. 4G bağlantı desteği sayesinde kullanıcılar mobil cihazları üzerinde geniş bir çalışma alanına sahip olacak. Bunun yanı sıra çok yüksek kalitede film ve videoların yanı sıra canlı spor aktivitelerini de mobil cihazları üzerinden takılmadan izleyecekler. Ultra HD TV’lere kablosuz olarak kolaylıkla yüksek kalitede video ve resim aktarabilecekler. Daha keskin metinler üzerinde çalışacaklar ve gerçeğe yakın renkleri mobil cihazları üzerinde görebilecekler. Ayrıca hareketli olsalar dahi online oyunları mobil cihazları üzerinden oynayabilecekler. Buna bağlı olarak yeni nesil oyunlar da kullanıcıların beğenisine sunulacak. Daha yüksek kalitede oyun görselleri ile gerçeğe yakın bir deneyim yaşanabilecek.

4K içerikler akıllı telefon ve Tablet PC’lerimiz üzerinden rahatlıkla oluşturulabilip mobil bağlantı ile transfer edilebilecek. 2017 yılında 1 milyondan fazla akıllı telefon üzerinde 8 megapiksel ve üzeri lense sahip kamera  olacağı tahmin ediliyor. Bu durum içerik sorununu da ortadan kaldıracak.

Genel olarak toparlamak gerekirse 4K görsel içeriklerin mobil bağlantı türünü tetikleyeceğini düşünüyoruz. 4K beklediğimizden daha hızlı yayılacak ve mobil bağlantı operatörlerinin bu konuda önlemlerini almaları şart.

4K çözünürlüğü destekleyen bir yonganız var mı? Bu konudaki çalışmalarınız neler?

Snapdragon 805/808/810 çiplerimiz 4K desteği olan modeller. Bu modeller 1.2 Gigapixel/sn’de Dual ISP desteği sunuyor. 4K ekran ve kullanıcı arayüzünü destekliyorlar. Qualcomm Adreno 420 grafik yongası üzerinde de 4K oyun desteği sunuluyor ve Snapdragon 805/808/810 üzerinde kullanılabiliyor. Ayrıca çiplerimiz üzerinde 4K HEVC (H.265) donanım video decode desteği de sunuyoruz. Bununla birlikte 2×64-bit POP bellek dizaynına da sahibiz. Bu sayede daha hızlı ve sorunsuz çoklu görev desteği sunuyoruz.    

Qualcomm olarak 4G/LTE bağlantısının kullanılmasını destekliyoruz. Sunduğumuz cihazların tümünde buna destek sunmamız düşüncelerimiz bir göstergesi. Ayrıca üst seviye sunduğumuz donanımların 4K desteğiyle birlikte gelmesi de büyük bir avantaj. Çünkü bu yapabildiklerimiz yapa başka bir firma yok ve bu konuda destek vermekten de oldukça gururluyuz. Özellikle yeni Snapdragon 210 serisi mobil cihazlarımız 2015 yılının ilk aylarında kullanıcıların beğenisine sunulacak. Bu cihazların 100 dolarlar seviyesinde olması sayesinde giriş seviyesi kullanıcılar dahi 4G/LTE hızına kavuşabilecek.