Seagate Exos Hard Disk Hızıyla SSD’lere Gözdağı Veriyor

Seagate Exos Hard Disk hızıyla SATA SSD’leri taca çıkarıyor

Seagate yeni Exos modeli ile bilinen en hızlı hard disk ürününü tanıttı. Özellikle bu ürün, hızıyla SSD’lere meydan okuyabileceğini gösteriyor.

Yeni tanıtılan Seagate Mach.2 Exos hard disk modeli bildiğimiz en hızlı geleneksel disk olarak dikkat çekiyor. Kısacası 14 TB  boyutundaki dev disk, hızıyla da bazı SSD’leri geçecek performans vadediyor.  Chia madenciliği için iştah kabartan bu disk SATA arabirimi ile çalışan günlük kullanıma uygun SSD’lere yaklaşan bir hıza sahip.

Seagate yeni çift motorlu teknolojisiyle geleneksel sabit disklerde ciddi bir performans artışı sağladı. Firma yaptığı tanıtımda özellikle bu teknolojinin performans katkısının altını çizdi. Belki de bu teknoloji oyun konsollarında performans ve boyutun ortasını yakalamak konusunda faydalı olabilirdi. Tabii ki daha erken çıksaydı. Böylece bir nesil daha SSD’lerin fiyat-boyut oranının avantajımıza değişmesini bekleme şansımız olacaktı.

14 TB boyutuyla da anlaşılacağı üzere bu disk, veri merkezi gibi yerler için piyasaya çıkıyor. O yüzden herhangi bir siteye ya da mağazaya gidip bu diski almanız maalesef mümkün değil. Yine de bu ürünün sabit disklerin geleceği için ümitli olmamız gerektiğini gösterdiğini düşünüyoruz.

Seagate Mach.2 Exos

Seagate Exos Hard Disk hızıyla SATA SSD’leri taca çıkarıyor

Bu devrimsel disk, maalesef doğrudan kullandığımız bilgisayarlara takılamıyor. Bu disk, 6 Gbps SATA arabirimi yerine 12 Gbps SAS arabirimi ile çalışıyor. Bu arabirim olan kişisel kullanım bilgisayarları varsa bile biz bilmiyoruz. Lakin Seagate bu disk için 524 MB/s sürekli aktarım hızı vaat ediyor. Bu da yaklaşık 550 MB/s hızlara takılmış durumda olan SATA SSD’ler ile oldukça benzer.

Ortaya çıkan maksimum aktarma hızı çoğu kullanıcının geleneksel bir disk için hayal ettiğinden çok daha fazla. Lakin SSD’lerin fark yarattığı asıl konu rastgele okuma yazma hızıdır. Geleneksel hard diskler, bu konuda kafanın hızına bağlıdır yani fiziksel olarak kısıtlıdır. Ne var ki en yavaş SATA SSD’ler bile fiziksel bir kısıtlamaya tabi değildir. Bu yüzden hiçbir sabit disk bu konuda bir SSD ile yarışma şansına sahip değildir.

Peki Seagate bazı konularda SSD’leri aratmayan bu performansı nasıl elde etti? Bunun sebebi helyum dolu bir hazne değil. Buradaki incelik, kafa sayısının iki katına çıkmış olması. Bu da performansı ciddi biçimde etkiliyor.

Şimdilik bu gelişme kişisel bilgisayarlarımız için bir değişim anlamına gelmiyor. Yine de bu teknolojiler zamanla bizim aldığımız disklere de kesinlikle gelecektir. İşte o zaman küçük boyutlu SSD’mize eşlik eden bu türden bir diskin performansı bizi hayal kırıklığına uğratmayacaktır.

Diğer haberler:

>> NetApp EF300 inceleme, ürün hakkındaki detayları uzmanına sorduk

>> AMD Zen 3 Güncellemesi Performans Getirmek Yerine Üretimi Artıracak