Sosyal Medya Yasası Hazır! İşte Yasa Hakkındaki Detaylar…

Sosyal medya platformlarına erişim

AK Parti TBMM Grup Başkanvekili Özlem Zengin sosyal medya yasası için sunulan kanun teklifi hakkında yeni detaylar verdi. İşte yeni yasa hakkındaki son gelişmeler…

Uzunca süredir konuşulan sosyal medya yasası konusunda olumlu gelişmeler yaşanıyor. Son olarak yasa hakkında konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin: Fransa’da, Almanya’da ve Amerika’da sosyal medya düzenlemesine yönelik arayışlar var. Uluslararası hukukta bir çok ortak düzenlemeler var. Fakat sosyal medya ile ilgili düzenleme henüz ortak bir aşamaya gelemedi. Sosyal Medya düzenlemesi yaparken şunu asla unutmamalıyız. Büyük ağ sağlayıcı platformların merkezi yurt dışında. Mali konularda bir muhataplık bulamıyoruz. Elbette bireysel olarak hakların ihlali durumunda hukukun gerekli adımı atamaması cabası. Sosyal Platformlar eğer buradan var olmak istiyorlarsa ülkemize ait hukuki, mali ve idari muhatap bulundurmak zorunda. Özel hayatında zarar gören kişiler ve özel hayatın gizliliği ile ilgili ihlaller için bir yaptırım gerekiyor. Sosyal medyadaki hakarete küfre son vermeyi arzu ediyoruz.

Sosyal Medya Yasası Ne Gibi Değişiklikler Getireceksosyal medya yasası

AK Parti TBMM Grup Başkanvekili Özlem Zengin‘in açıklamalarına göre: Sosyal Medya yasası ile birlikte sosyal ağ sağlayıcı tanımı yapılacak. Tanımı yapılan ağ sağlayıcının Türkiye’de bir temsilcisi olmak zorunda. 2007 yılında internet kullanımını düzenlemek için 5651 sayılı kanun getirilmişti. Bu kanundaki bazı maddelere ilaveler ve bazılarında ise değişiklikler yapılacak.

Sosyal Medya Yasası uyarınca günlük 1 milyondan fazla kişiye ulaşan yabancı sosyal ağ sağlayıcıları Türkiye’de temsilci bulundurmak zorunda olacak. Bu gerçek kişi de olabilir tüzel kişi de. Ama gerçek kişi olursa bunun Türk Vatandaşı olması şartı var.

Eğer bir kişi kişilik haklarıyla ilgili bir ihlal düşünüyorsa oluşturulacak başvuru mekanizması ile sorununa kısa süre içerisinde cevap alabilecek. Sosyal medya platformu 48 saat içinde olumlu olumsuz dönüş yapmak zorunda olacak. Ayrıca yapılan başvurularla ligli raporlamalar altı ayda bir ilgili kurumlara bildirilmek zorunda olacak.

Yasa Gereği 5 Maddelik Yaptırım Süreci

Eğer sosyal medya platformu Türkiye’de temsilci bulundurma yükümlülüğüne uymazsa 5 maddelik bir yaptırım süreci var. İlk olarak platforma 1-10 milyon TL idari para cezası. İkinci olarak 10 gün içinde düzeltmezse 30 milyon TL ceza. Üçüncü olarak Türkiye’de vergi mükellefi olan kişilere 3 aylık yeni reklam vermeme kuralı getirilecek.

Dördüncü olarak bunlar yerine getirilmezse Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurarak ve hakime başvurması halinde birinci aşamada yüzde 50 bant daraltma, beşinci olarak ilk dört madde yerine getirilmezse yüzde 90 bant daraltma cezası verilecek. Bu karar mahkemenin kararı olacak.

Kullanıcıların kişilik haklarının ihlali durumunda 48 saat içinde bir cevap gelmezse o sosyal ağ merkezine 5 milyon TL bir ceza kesilecek. Bu yerine getirilmezse 10 milyon idari ceza uygulanacak. Sosyal Medya yasası gereği Sosyal ağ platformu 24 saat içinde kaldırmazsa ortaya çıkacak maddi zararın temini platformdan istenecek.

İlgili Haberler

>> Sosyal Medya Yasağı Yerine Düzenleme Öngörüldü – Dünyadan Örnekler

>> Trump’tan Tehdit! Sosyal Medya Şirketleri Kapatılacak mı?