Turkcell ve Huawei’den 5G’de 70 Gbps’lik hız rekoru

Turkcell ve Huawei, inovasyon çalışmaları çerçevesinde beraber ilk 5G mmWave hız testini gerçekleştirerek hız rekoru kırdı.

Turkcell, 5G teknolojileri çalışmalarını derinleştirmek ve Türkiye’de ortak AR-GE çalışmalarını yoğunlaştırmak hedefiyle birlikte yola çıktığı Huawei ile işbirliğinde yeni bir adım daha attı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) desteğiyle Turkcell ve Huawei 5G hız testi gerçekleştirerek Türkiye’de yeni bir hız rekoru kırdı. İstanbul Turkcell Küçükyalı Plaza’da, BTK Kurul Üyesi Figen Kılıç, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Huawei Turkcell Grubundan Sorumlu Bölge Başkanı Zhang Xiaolong, Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin ve Huawei Kablosuz İletişim Teknolojileri Ar-Ge Bölüm Başkanı Ying Weimin’in katılımıyla gerçekleştirilen testlerde, mmWave olarak kabul edilen 71.5-73.5 GHz frekans bandı aralığında gerçek 5G ekipmanlarıyla geleceğin 5G teknolojileri kullanılarak saniyede 70 Gbps gibi günümüz teknolojisiyle dünyada ulaşılması zor bir indirme hızına ulaşıldı.

Yapılan hız testleri sayesinde 5G’nin sunacağı veri iletim hızları ve kapasiteler konusunda daha gerçekçi öngörülerde bulunmak mümkün hale geliyor. 5G’nin hayatımıza girmesiyle ile birlikte indirme hızlarının Gigabit’ler seviyesine kadar çıkacağı ve bununla birlikte kritik bir öneme sahip olan kapasite artışının da gerçekleşeceği öngörülüyor. Artan hız ve kapasitenin yanı sıra 5G ile aynı zamanda veri iletim gecikme sürelerinde de neredeyse gerçek zamanlı uygulamaların hayatımıza girmesi mümkün olacak.

5G hız görseli

Maksimum Kapasite

5G, kendisinden önceki mobil nesil teknolojileri gibi elbette hız ve kapasitede çok yüksek artışlar vaat ediyor. İndirme hızlarının saniyede 10-50 Gigabit’lere kadar çıkacağı öngörülüyor. 5G’nin hız artışına göre daha kritik olan yeniliği ise kapasite artışı getirecek olması. Bugün binlerce cihaz bir baz istasyonuna bağlanıyor ve sunulan kapasiteyi paylaşıyor. Ancak gelecekte özellikle IoT cihazlar ve M2M teknolojilerinin gelişmesi ise milyarlarca cihazın olduğu bir dünyaya gidiyoruz. 2020 yılında bir evde ortalama 500 sensörün çalışacağı tahmin ediliyor. Örneğin 1 kilometrekare alan içinde 1 milyon cihazın sorun yaşamadan veri alıp gönderebilmesi ancak 5G ile mümkün olacak.

Yüksek hızla hareket halindeyken de kesintisiz iletişim

Günümüzde her ne kadar hareket halindeyken akıllı cihazlarımızı sorunsuz kullanıyor olsak da, ulaşım araçlarının her geçen gün hızlanıyor oluşu bu alanda yeni çözümlere ihtiyaç duyulmasına neden oluyor. 5G ile birlikte artık saatte 500 km ve üzeri hızlarda hareket halindeyken bile kesintisiz iletişimi mümkün hale getirecek. Böylece özellikle yeni nesil hızlı trenlerde seyahat ederken dahi akıllı cihazlar iletişimlerine kesintisiz olarak devam edecekler.

Minimum enerji kullanımı

5G’nin getireceği yeniliklerden birisi de minimum enerji kullanımı tarafında olacak. 5G ile birlikte yıllarca pili bitmeyen sensörlerin hayatımıza girmesi bekleniyor. Akıllı cihazlar 5G şebekesi sayesinde daha verimli pil kullanımına sahip olacaklar. Bu da 5G teknolojilerinin kullanılması ile birlikte enerji kullanımında yüzde 90’lara varan tasarruf mümkün hale gelmesini sağlayacak.

Kaspersky Embedded Systems Security ile ATM ve POS’lar daha güvenli