Türkiye beyaz eşya sektörü 2019’da nasıl performans sergiledi?

Türkiye beyaz eşya sektörü için 2019 yılına ait veriler açıklandı. Bakalım beyaz eşya sektöründe geçen yıl neler yaşanmış?

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), 2019 yılını düzenlediği basın toplantısıyla değerlendirdi. TÜRKBESD’in Aralık verilerine göre yılın son ayında iç satışlar bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 3 seviyesinde azaldı. İhracat mevsimsel etkiler nedeniyle yüzde 11 oranında daralırken, üretim adetlerinde ise yüzde 6 oranında artış kaydedildi.

Türkiye beyaz eşya sektörü 2019’da yükselişe geçti!

Ocak-Aralık döneminde, iç satış ve ihracat toplam adedi, bir önceki yıla kıyasla adet bazında yüzde 2 daralırken, ihracat ve üretim adetleri yüzde 1 daraldı.

TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, OECD’nin 2020 dünya ekonomisi büyüme tahminini yüzde 3,0’dan yüzde 2,9’a düşürdüğüne dikkat çekti. Ticaret savaşlarının küresel yatırımları olumsuz etkilediği ve istihdam açısından risk oluşturduğu yönündeki değerlendirmelere dikkat çeken Dinçer, OECD’nin Türkiye ekonomisi için büyüme tahminini ise yüzde 1,6’dan 3,0’a yükselttiğini hatırlattı.  

Türkiye beyaz eşya sektörü

Türkiye’nin 2019’un 3’üncü çeyreğinde büyüme trendine girdiğini belirten TÜRKBESD Başkanı Dinçer, sektör karşılaştırması yaparak şunları söyledi: Konut sektörü düşük faizli ve uzun vadeli kredi desteği sayesinde yılı yaklaşık yüzde 1,9 oranında küçülmeyle kapattı. Beyaz eşya sektörü ise ihracatın da desteğiyle aynı büyüme oranını yakalamayı başardı. Sanayi üretimine gelince yılın ikinci yarısında dayanıklı tüketim sektöründe yaşanan dramatik düşüşü TÜRKBESD üyesi firmalarımızda gözlemlemedik. Dayanıklı tüketim sektörünün geneline göre daha iyi performans gösterdik”

Türkiye beyaz eşya sektörü

Beyaz eşya pazarının 2017 yılında 6 ana ürün toplamında 8,5 milyon adetle en yüksek seviyeye ulaştığını aktaran TÜRKBESD Başkanı Dinçer, “Ülkemizle nüfusları aynı seviyede olan Almanya ve Fransa’da, pazar 10-12 milyon adet civarında izliyor. Orta vadede ana hedefimiz bu pazar büyüklüklerine ulaşmaktır. Sağlanacak devlet teşvikleriyle bu ülkelerdeki satış adetlerini yakalamamızın mümkün olduğuna inanıyoruz. Beyaz eşya artık günümüzde her evde bulunuyor.

Lüks tüketim olmaktan çıktığı için ÖTV’den muaf tutulması gerektiğini savunuyoruz. Beyaz eşyanın ÖTV’den muaf tutulması ile devlet gelir kaybına uğramayacak, daha fazla KDV, kurumlar vergisi sağlayacaktır” dedi.

TÜRKBESD Başkanı, toplantıda sektörün en büyük ihracat pazarı olan İngiltere’deki Brexit sürecine ilişkin gelişmelere de değinerek, “Brexit anlaşması ile en büyük ihracat pazarımız olan İngiltere’de 2020 yılı geçiş dönemi olacağı için mevcut durumun korunmasını bekliyoruz. Fakat daha sonrasında karşılıklı yapılacak anlaşmalar neticesinde ihracatımıza olan etkisini daha net göreceğiz” dedi.