Yapay zeka kullanılarak ilaç üretildi!

Yapay zeka

Yapay zeka kullanılarak ilaç üretildi. Üretilen bu ilacın klinik çalışmalarda kullanılmak için çalışmalar şimdiden başladı.

Yapay zekanın kullanım alanı genişlemeye devam ediyor. Şimdi de tamamen yapay zeka ile tasarlanan bir ilaç, ilk kez klinik çalışmalarda kullanılmak üzere çalışmalara başlandı.

Obsesif kompulsif bozukluğu tedavi etmeyi amaçlayan ilaç, Oxford merkezli biyoteknoloji şirketi Exscientia’nın AI sistemleri kullanılarak üretildi. Exscientia, bu ilacın üretiminin AI araçlarını kullanarak 12 aydan daha kısa sürede üretildiğini belirtiyor.

DSP-1181 olarak bilinen bu ilaç, potansiyel bileşikleri gözden geçirmek için algoritmalar kullanılarak, bir hastanın genetik faktörleri de dahil olmak üzere büyük bir parametre veritabanına karşı kontrol edilerek oluşturuldu.

Microsoft dünya sağlığına 40 milyon dolarlık destek sağladı!

BBC’ye konuşan Exscientia genel müdürü Profesör Andrew Hopkins; bu çalışmaları ilaç keşfinde kilit kilometre taşı olarak nitelendirdi. Andrew Hopkins; bir ilaç için doğru molekülleri bulmak için gereken milyarlarca kararın AI sayesinde çok kısa sürede alınabildiğini belirtiyor.

Yapay zeka

Hastalığı teşhis etmek ve hasta verilerini analiz etmek için kullanılan birçok AI örneğini görmüştük. Bu yüzden AI tabanlı ilaç tedavisinin bu seviyelere gelmesi bizleri şaşırtmadı diyebiliriz.

Ancak AI tarafından yaratılan ilaçlar bazı sorular ortaya çıkarıyor. Bir makine tarafından tasarlanan ilaçları almak, hastaları rahat edecek mi? Bu ilaçlar sadece insanlar tarafından geliştirilen ilaçlardan nasıl farklı olacak? Bu soruların yanıtları için uzun bir süre bekleyeceğiz gibi görünüyor.