Yerli veri merkezleri : Küresel veri akışı, yarattığı ekonomiden pay almanın anahtarı

Veri merkezi, yerli veri merkezleri, Radore, Radore Veri merkezi Radore Veri Merkezi, Genel Müdür, Barbaros Özdemir

Bulut bilişim, akıllı telefonlar ve bağlantılı nesneler gibi kaynakların oluşturduğu küresel veri akışı, tüm dünyada yıllık 250 ila 450 milyar dolar arasında ekonomik etki yaratıyor. Küresel veri akışından pay alabilen ülkeler, alamayanlara oranla yüzde 40 daha fazla ekonomik fayda elde ediyor.

Küresel tahminlerine göre büyük veri, her yıl yalnızca 7 endüstriye 3 trilyon doların üzerinde değer yaratabilecek potansiyele sahip. Bulut bilişim, akıllı telefonlar ve bağlantılı nesneler gibi kaynakların oluşturduğu küresel veri akışı ise tüm dünyada yıllık 250 ila 450 milyar dolar arasında ekonomik etki yaratıyor. Veri Merkezi Radore, küresel veri akışının yarattığı bu pazardan pay alınabilmesi için yerli teknoloji üreticileri ve altyapı sağlayıcılarının rolüne dikkat çekiyor. Kendi yerli teknoloji şirketleri sayesinde küresel veri akışından pay alabilen ülkeler, alamayanlara oranla yüzde 40 daha fazla ekonomik fayda elde ediyor.

Türkiye’nin bu pazardan pay alabilmesi için veri akışını elinde tutabilmeye ihtiyacı olduğunu belirten Radore Veri Merkezi Genel Müdürü Barbaros Özdemir, şunları söyledi; “Bilişim teknolojilerine yapılacak altyapı yatırımlarının karşılığı, tüm sektörlerde verimlilik ve tasarruf olarak fazlasıyla geri alınabiliyor. Bu sebeple ortak altyapı kullanımı, yerli veri merkezleri yatırımlarının teşvik edilmesi; yerli bulut bilişim hizmetlerinin geliştirilmesi ve ihraç edilmesi için yapılan çalışmaların desteklenmesi gerekiyor.”

IDC’nin Türkiye’de yaptığı çalışmada yer alan öngörülere göre, şirketlerin bulut bilişime yatırım yapması; 5 yıl içinde 15 milyar dolarlık yeni bir gelir kalemi yaratırken, 130 bin kişiye de yeni istihdam sağlama potansiyeli sunuyor.

Bulutu bulut yapan veri merkezleri

Bulut bilişim hizmetleri işletmeler için ilk yatırım maliyeti olmadan üst düzey teknoloji altyapısını kullanmaya olanak tanıyor. Artık buluta geçiş yapan şirketler; verileri ve yedeklerinin nerede tutulduğu, erişimde çok daha düşük gecikme süreleri ve gerektiğinde teknik profesyonellerle yüz yüze iletişim gibi ek avantajlara da sahip olmak istiyorlar. Ülke ekonomisine sağladıkları katkı; alınan hizmetin kalitesi ve ana dilde teknik destek verilmesi gibi nedenler; işletmelerin yerli veri merkezlerini daha çok tercih etmesini sağlıyor.

Sanallaştırma teknolojileri sayesinde aynı fiziksel makine üzerinde birden fazla sanal sunucu oluştururken; birçok yönetimsel avantaj sağlanıyor. Tüketicilerin istediği anda sistem kapasitesini artırması, ihtiyacı kadar kullanabilmesi ve veri merkezini bir hizmet olarak almasının temelinde sanallaştırma yatıyor. Türkiye’deki sayılı VMware bulut iş ortakları arasında yer alan Radore, aynı zamanda ihtiyaca göre farklı sanallaştırma altyapılarını kullanarak da bulut bilişim hizmeti verebiliyor.

Türkiye’ye özel siber tehdit kurumların başına bela oldu