Zoom 5 tanıtıldı! İşte yeni uygulama hakkında bilinmesi gerekenler!

zoom 5

Konferans uygulaması Zoom 5 sürümü ile karşımıza çıktı. Peki, güvenliği arttırılmış yeni sürüm bizlere neler sunuyor?

Koronavirüs ile tüm hayatımızın değiştiğine şahitlik ettiğimiz bu dönemde, teknolojinin nimetlerinden daha fazla yararlanır hale geldik. Özellikle iş alanında işlerin aksamaması için bir çok çözümden yararlanmaya başladık. Bu süreçte ön plana çıkan konferans uygulaması Zoom, bir takım güvenlik sorunlarını beraberinde getirmişti. Bugün ise Zoom 5 sürümü ile uygulamanın tüm bu güvenlik sorunlarından arınacağı açıklandı.

Çok yakında iOS, Android, Windows ve macOS için yayınlanacak olan Zoom 5 güncellemesi ile birlikte daha fazla güvenlik sunacak. Bu güvenlik çözümleri arasında AES 256 Bit şifreleme standartına geçiş ve veri yönlendirilmesinin kontrolünün yer alması dikkat çekiyor.

Kullanıcı arayüzü ve deneyiminde de iyileştirmeler yapacak olan Zoom, yeni güncellemesini indirime sunacak. Nisan ayı içerisinde yayınlanacak olan bu güncelleme ile birlikte uygulamanın artık daha güvenli olacağını söyleyebiliriz.

Zoom Güvenlik Planını Güncelledi! Şimdi daha mı güvenliyiz?

Zoom’un kullanıcı sayısının bir anda patlaması ile birlikte ortaya çıkan bu sorunlar firmaya pahalıya patlamıştı. Uygulama; Facebook SDK‘sı yüzünden kullanıcı verilerini istemeden Facebook ile paylaşmış, uçtan uca şifreleme kullanıyoruz söylemi ile AES şifreleme kullanmış ve konferansları Çin sunucuları üzerinden yönlendirmişti.

zoom 5

Zoom 5 sürümü ile birlikte tüm bu güvenlik açıkları kapatılacak gibi görünüyor. Güncelleme ile gelecek olan yeniliklere ise aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Zoom 5 ile gelecek olan yenilikler

AES 256-bit GCM şifrelemesi: Zoom, AES 256-bit GCM şifreleme standardına geçiş yaparak taşınan görüşme verileri için artan koruma ve müdahalelere karşı direnç sağlıyor. Bu özellik, Zoom Meeting, Zoom Video Webinar ve Zoom Phone verilerinde mahremiyet ve tutarlılık sağlıyor. Bu hafta indirilmeye açılacak olan GCM şifrelemesi kullanan Zoom 5.0, tüm hesaplarda GCM özelliği açıldığında etkin olacak. Sistem genelinde hesapların etkinleştirilmesi 30 Mayıs’ta gerçekleştirilecek.

Veri yönlendirmesi kontrolü: Hesap yöneticileri, kendi yönettikleri görüşmeler ve webinar’lar için hesap, grup ve kullanıcı düzeyinde hangi veri merkezi bölgesinden gerçek zamanlı trafik geçeceğini seçebilecekler.

Kullanıcı deneyimi ve kontroller

Güvenlik simgesi: Daha öncegörüşme menülerinden erişilebilen Zoom güvenlik özellikleri, artık gruplanarak bir araya geldi ve kullanıcı arayüzündeki görüşme menü çubuğundaki Güvenlik simgesine tıklanarak erişilebiliyor.

Toplantı sahipleri için kontroller: Toplantı sahipleri, Güvenlik simgesi ile kullanıcıları raporlayabilecek. Ayrıca kullanıcıların kendi adlarını değiştirmelerini önleyebilecekler. Eğitim amaçlı kullanıcılar da ekran paylaşımını sadece toplantı sahibinin yapabileceği şekilde kısıtlayabilecek.

Bekleme Odası varsayılan ayarda açık: Katılımcıların görüşmeye katılmaları toplantı sahibi tarafından onaylamadan önce bulundukları Bekleme Odası özelliği, artık eğitim, Temel ve tekil lisanslı Pro hesapları için artık varsayılan ayarlarda açık olacak. Ayrıca, tüm toplantı sahipleri artık görüşme esnasında da bu özelliği etkinleştirebilecek.

Toplantı parola gücü ve varsayılan ayarı: Var olan toplantı parolaları özelliği, artık tüm Temel, tekil lisanslı Pro ve K-12 hesaplarını kullanan birçok müşteri için varsayılan olarak açık olacak. Yönetilen hesaplarda ise hesap yöneticileri parola gücünü (uzunluk, alfanümerik karakter ve özel karakter zorunluluğu gibi) belirleyebilecekler. Ek olarak, Zoom Phone yöneticileri sesli postalara erişim için gereken PIN kodunun uzunluğunu belirleyebilecek.

Bulut kayıt parolaları: Toplantı yöneticisi dışında da bulut kayıtlarına erişmek isteyenler için parola kullanımı artık varsayılan ayarlarda açık olacak. Yönetilen hesaplarda, artık hesap yöneticileri, parola güçlüğünü belirleyebilecekler.

Güvenli hesap iletişim kişisi paylaşımı: Zoom 5.0 ile büyük kurumlar için yeni bir veri yapısı özelliği de bulunuyor. Kullanıcıların görüşme, sohbet ve telefon için kişileri güvenli bir biçimde arayıp bulmalarını sağlamak amacıyla, kişiler çoklu hesapla bağlantılandırılabilecek.

Panelde yenilik: İş, Kurumsal ve Eğitim planlarındaki yöneticiler artık görüşmelerinin hangi veri merkezi üzerinden gerçekleştiğini Zoom panelinden görebilecekler. Bu özellik, HTTP Tünel sunucularına bağlanan veri merkezleri kadar, Konferans Odası Bağlayıcıları (CRC’ler) ve ağ geçitleri için de geçerli olacak.

Diğer yenilikler: Kullanıcılar Zoom Chat bildirimleri için sohbetin içinde görüntüleme ayarı geldi; yeni kişisel görüşme ID’si (PMI) kullanan görüşmeler 11 haneli ID’ler ile daha güvenli; görüşme esnasında toplantı ID’si ve Davet seçeneği ana Zoom arayüzünden Katılımcılar menüsüne taşındı, böylece kullanıcıların yanlışlıkla toplantı ID’lerini paylaşmaları da önlendi.