5. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı gerçekleşti

5. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı, Türkiye’den ve birçok ülkeden kamu kurumu, özel sektör, akademisyen, enerji, şebeke ve çevre sektör yetkililerini 19-20-21 Nisan 2017 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde beşinci kez bir araya getirdi.

Turkcell, Luna ve Köhler’in ana sponsor, İtalya’nın ise ülke partneri olduğu ICSG İstanbul 2017’de kongre ile eş zamanlı ilerleyen fuara halka yaşam konforu ve kentlere enerji tasarrufu sağlayan akıllı şebekeler ve şehirler uygulamaları, tüketicilere kullandıkları enerji hakkında detaylı bilgi veren yazılımlar ve engellilere yönelik hayatı kolaylaştıran mobil teknolojiler damga vurdu.

1494339419_Cevre_ve_Sehircilik_Bakani_Mehmet_Ozhaseki

“Fuarı son derece anlamlı buluyorum” 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye’nin hızla büyümekte olan bir ülke olduğuna vurgu yaparak 2023 hedefleri doğrultusunda tüm şehirlerinde alt yapı, bilişim ve akıllı şehirleşme yolunda önemli adımlar atıldığını söyledi. Bakan Özhaseki, “Günümüzde Türkiye şehirleri her geçen gün bilişim ağıyla donatılan, ileri arıtma sistemlerine sahip, katı atıklarının dahi yüzde 65’ini arıtarak bunu yeniden kullanılabilir seviyeye getiren, dünyada en fazla mavi plaja sahip 2. ülke konumunda. Ancak bu tabii ki yeterli değil. Günümüzde bilişimi hayatın ve altyapının her alanına sokmak zorundasınız. Bu nedenle beşincisi gerçekleştirilen Uluslararası Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı’nı son derece anlamlı buluyorum” dedi.

“Yabancıya yatırım destek ofisi” 

İstanbul Valisi Vasip Şahin fuarın açılışında yaptığı konuşmada, artık sanayide 4.0 devrimini yapacak noktada, bütün hizmet alanlarının birbirine entegre, birbiriyle çalışır hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Vali Şahin, “Aksi takdirde çağı ıskalama durumumuz olabilir” dedi. Vali Şahin sözlerini şöyle sürdürdü “Enerji yatırımlarını sadece yerli kaynaklarla değil, yabancı yatırımcılar ve kaynaklarla da yapmak durumundayız. Yabancı yatırımcılar için bir dizi kolaylık sağlanıyor. İstanbul Kalkınma Ajansı bünyesindeki Yatırım Destek Ofisi’nde yabancı yatırımcılara doğrudan hizmet edecek, daha işe başlarken yaşanacak prosedürleri en aza indirecek bir yapılanmaya gidildi.”

“Akıllı şebeke kavramı gün geçtikçe gelişim gösteriyor” 

Açılışta bir konuşma gerçekleştiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdullah Tancan ise, elektriğin daha ucuz kullanılabilmesi için şebekelerin diğer verilerle harmanlanarak, akıllı tüketimin yaygınlaştırılması gerektiğini kaydetti. Tancan sözlerini şöyle sürdürdü: “Akıllı şebeke kavramı gün geçtikçe gelişim gösteriyor. Sağlam bilgi, sağlam veriye dayanır.”

1494339441_BB_Genel_Sekreteri_Dr.Hayri_Baracli

“Yatırımlar devam etmeli” 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı “İstanbul bugün su, elektrik ve ulaşım gibi birçok alanda akıllı şebeke yönetimine sahip bir şehir. Ancak hızla gelişen teknolojiler paralelinde bu alandaki yatırımların hız kesmeden devam etmesi gerekiyor” diye konuştu.

“Kesintisiz ve ucuz enerjiye ihtiyaç var” 

Türkiye’nin 2003 yılında yakaladığı büyümeyi devam ettirmesi için kesintisiz ve ucuz enerjiye ihtiyacı olduğunu dile getiren Türkiye Enerji Vakfı Başkanı Hasan Köktaş, şöyle konuştu: “Enerji tasarrufunun sürdürülebilir hale getirilmesi için sistemlere entegre olabilecek akıllı şebeke ve şehirlerle durum analizi yapıp otomatik ölçüm sistemleriyle enerji kesintilerini önleyerek, arıza durumlarının kontrol altına alınması gerekmektedir. Enerji üretiminden tüketimine kadar teknolojinin sağladığı imkânlarla istediğimiz şekilde yönetmemiz bugünün imkânlarıyla mümkündür.”

Enerji, haberleşme, ulaşım ve şehirleşmenin akıllı sistemlerle birbirine bağlanması gerektiğini vurgulayan Köktaş, “Bu kongrede, akıllı şebekelerin ve şehirlerin sağlayacağı, sosyal faydalar, akıllı şehirlerin tasarımları ve standartları, siber güvenlikleri gibi çok geniş alanı kapsayacak konular, konusunun uzmanı 150 kişi tarafından, 3 gün boyunca çok geniş şekilde tartışılacak. Ayrıca 318 stantta ürün ve faaliyetler sergilenmiş olacaktır.” diye konuştu.

İtalya fuarın ülke ortağı 

İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Luigi Mattiolo, İtalya’nın 5. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Akıllı Şehirler Kongre ve Fuarı’nın ülke ortağı olduğunu belirterek, Türkiye ve İtalya arasında enerji alanında önemli işbirliklerinin yapıldığını söyledi. Mattiolo, “Bazı şirketlerimiz Türkiye’deki enerji projelerine teknik anlamda destek oluyor. Bu yıl 8 şirketimiz bu fuara katıldı” diye konuştu.

1494339529_ICSG_istanbul_2017

“Tüketim artışı devam edecek” 

Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolu Judith Slater, Türkiye’nin elektrik sektöründe yıllık 5 milyar dolarlık yatırımının 2020’ye kadar devam edeceğini belirtti. Slater, “Birleşik Krallık Hükümeti enerji teknolojileri alanında Türkiye’nin yaptığı yatırımları ve reformları destekliyor” dedi. Türkiye’de elektrik tüketiminin yıllık yüzde 5 oranında artış gösterdiğini ifade eden Slater, bu artışın gelecek 15 yılda devam edeceğinin öngörüldüğünü aktardı.

“İhracatın gelişimine katkı sağlanacaktır” 

HHB Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Şule Dayangaç;5. sini düzenlemiş olduğumuz, ICSG İstanbul Kongre ve Fuarı ile birlikte dünyanın 30 ülkesinden, şeref veren sektörün üst yetkilileri ve temsilcileri ile ikili görüşmeler yapılacaktır. 3 gün sürecek olan kongre ve fuarımız kapsamında yatırımların artması, uluslararası işbirlikleri ile ihracatımızın gelişmesine katkı sağlanması beklenmektedir.”

Üç gün süren etkinlik kapsamında Türkiye’nin mevcut enerji politikası, şebeke modernizasyon sistemleri, akıllı şehir uygulamaları, akıllı elektrik, su ve gaz sayaç ekipmanları, enerji depolama, akıllı ulaşım sistemleri gibi birçok ürün ve hizmet grubu sergilenmiş ve konferanslarda ilgili çalışmalar katılımcılar ile paylaşıldı.

Enerji verimliliğine yönelik stratejiler panellerde paylaşıldı 

ICSG İstanbul 2017’de gerçekleşen büyük açılışın ardından düzenlenen panellerde akıllı şebekelerde küresel dinamikler, akıllı şehirlerin geleceği, elektrik ve gaz dağıtım şebekeleri, şebeke modernizasyonu, şebeke ve şehirlerde siber güvenlik konuları interaktif bir şekilde katılımcılarla ele alındı. İtalya ve İngiltere ülke panellerinin yanı sıra Türkiye’nin Akıllı Şebekelerde 2023 Vizyon ve Strateji Belirleme Projesi TAŞ 2023 paneli düzenlendi. Türkiye Akıllı Şebekeler 2023 Vizyon ve Strateji Belirleme Projesi, Türkiye’de tüketicilerin elektrik piyasasına aktif katılımını sağlayacak, yenilenebilir enerjinin üretimdeki payını arttırmaya yardımcı olacak, sistem verimliliğini ve enerji kalitesini iyileştirecek maliyet etkin bir akıllı şebekeye geçişte ihtiyaç duyulan metodolojiyi, süreçleri ve takvimi detaylarıyla tanımlayacak olan yol haritasının hazırlanmasını amaçlıyor.

“Akıllı şehirlere akıllı trafik şart”

Keynote konuşmacı Dünya Enerji Birliği Başkanı Prof. Dr. Saifur Rahman, enerjinin ihtiyaç olan yere yönlendirilmesi veya hangi binanın ne kadar ısınması, soğutulması gerektiğinin bilinmesi halinde enerjinin verimli kullanılabileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti: “Bir yere gittiniz, park yeri arıyorsunuz. Boş yer bulana kadar dönüp duruyor, hem enerji harcıyor hem çevreyi kirletiyorsunuz. Ancak size ne zaman, nerede bir yerin boşalacağını gösteren uygulama olsa her şey daha kolay olur. Akıllı şehirler için akıllı trafik söz konusu. Mesela yeşil kuşak dediğimiz trafik ışık senkronizasyonu olduğunda sensörler, ambulans ve itfaiye gibi araçları tanıyor ve onlara geçiş önceliği sağlıyor. İstanbul’da da trafik akışını bu şekilde düzenlemeniz mümkün. Aynı uygulamayı sokak lambalarında da yapabiliyoruz. Lambalar, kimse yokken daha düşük, biri geçerken yüksek seviyede aydınlatma sağlıyor. Böylece tasarruf ediyoruz.” 

1494339452_Protokol

“Avrupa akıllı şebekeleşiyor”

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, “Akıllı şebekelerin, ülke politikası haline getirilmesi gerekiyor” dedi. Bugüne kadar Avrupa’nın akıllı şebekeye geçiş için 450 Ar-Ge projesi gerçekleştirdiğini belirten Arslan, “Elektrikte akıllı şebekelere ilk geçen ülke Malta. Bu konuda en çok yatırımı yapan ise İtalya; yüzde 85’in üzerinde akıllı sayaçlara geçti. Fransa da ülkedeki sayaçların yüzde 95’ini akıllı konuma getirmeyi planlıyor. Almanya ise bu konuda en geride kalan ülkelerden biri” dedi.

Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Murat Pınar da, akıllı şehirlerin verimliliğin iyileştirilmesi ve enerji tasarrufunda oynayacağı role dikkati çekti. Pınar, “Akıllı şehirler mutlaka yerel ihtiyaç ve dinamiklere bakılarak bölge halkına özel olarak geliştirilmeli. Enerjisa Dağıtım Şirketleri olarak Türkiye’deki ilk akıllı şehir uygulaması olan KRİTA’yı Gaziantep’te başlattık. 3.6 milyon liraya mal olacak proje, Haziran 2018’de tamamlanacak” dedi.

İtalya’nın partner ülke olduğu ICSG İstanbul 2017 Kongre ve Fuarı’na; Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Avusturya, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Bulgaristan, Cezayir, Çin, Danimarka, Fransa, Gürcistan, Güney Afrika, Güney Kore, Hollanda, Hırvatistan, Hindistan, İsrail, İtalya, İsveç, İsviçre, İngiltere, İspanya, Japonya, KKTC, Kanada, Katar, Kazakistan, Kenya, Kıbrıs, Kırgızistan, Kuveyt, Litvanya, Lübnan, Macaristan, Nijerya, Norveç, Özbekistan, Pakistan, Polonya, Rusya, Sırbistan, Singapur, Slovakya, Suudi Arabistan, Tacikistan, Umman, Ürdün, Yeni Zelanda ve Yunanistan ülkelerinden gelen heyetler, kongre ve fuar katılımcıları ile buluştu.

IoT Kavramı Daha Anlaşılabilir Olacak