CES 2017 ’de Öne Çıkan Olaylar!

Yurt dışındaki en popüler fuarlardan biri olan, tüketici elektroniği söz konusu olduğunda en yeni ve en gelişmiş ürünlerin her yıl düzenli olarak sergilendiği Consumer Electronics Show ( CES 2017 ) bu yıl 5 Ocak – 8 Ocak 2017 tarihleri arasında Las Vegas’da gerçekleştirildi.

İşte karşınızda CES 2017. İlk CES 1967 yılında New York City’de gerçekleşmiş. Bundan tam 50 yıl önce. Birçoğumuz hayatta olmasa da tam tamına 50 yıldır devam eden bir etkinliğin dünyada ne kadar ilgi gördüğünü tahmin edebilirsiniz. İlk günden bu yana tabii ki teknoloji ve tüketici elektroniği konusunda teknolojinin gelişimine paralel olarak birçok değişikliğe gidilmiş. 50 yıl sonra; içinde kablosuz sistemler, araç teknolojileri, dijital imaj işleme, ev sinema sistemleri, bilgisayar ve yan ürünler, kablosuz iletişim ve fiber teknolojileri gibi 20’den fazla kategoride ürün ve teknolojilerin sergilendiği dünyanın en büyük tüketici teknolojileri olayı haline geldi. Türkiye’den sadece 12 basın mensubunun katıldı bu yılki CES fuarında BT Günlüğü olarak yerimizi aldık ve günlük olarak yeni gelişmeleri online yayınlarımızdan sizinle paylaştık. Bu yılki CES fuarı sürecinde oluşturulan içeriklerin; Türkiye içerisinde 10 milyonun üzerinde bir kitleye ulaştırıldığını düşünüyorum, toplam gösterimin ise 50 milyonun üzerinde olduğu düşüncesindeyim. Böyle büyük ve ilgi çeken bir fuarın özetini sizler için kaleme almak istedim. Önümüzdeki sayfalarda CES 2017 içerisindeki popüler olaylar ve yeni teknolojilerin yer aldığı ürünler ile karşılaşacaksınız. Şimdiden güzel vakit geçirmeniz dileğiyle…

150 farklı ülkeden 170 binin üzerinde katılımcıyla gerçekleştirilen dünyanın en büyük teknoloji olayı CES 2017’nin tarihe hatırlanacak bir iz bıraktığını söyleyebiliriz. Bu yılki fuarın 50. yıldönümünü kutlaması CES için önemli bir kilometre taşını işaret ediyor. CES 2017, teknolojideki yenilikleri öğrenmek ve önümüzdeki eğilimleri belirlemek için yapılan önemli etkinlik oldu. Fuar iki önemli mekanda kuruldu: Las Vegas Kongre Merkezi ve Sands Kongre Merkezi. Ayrıca ünlü Las Vegas şeridindeki çeşitli otellerdeki diğer etkinlik alanları da CES 2017 sergi alanları olarak yine fuar sürecinde katılımcılarına kapılarını açtılar. Tüm fuarın toplam taban alanı 1 milyon metre karenin üzerinde. (Şova katılıyorsanız, rahat ayakkabıları unutmamalısınız!)

İşte Önemli Olaylar

CES çerçevesinde tüm etkinliklere katılıp tüm yeni teknolojileri ürünlerini görmeniz ve deneyimlemeniz mümkün değil. Tüm bu söylediğimi yapabilmek için sanıyorum 4 aya yakın bir zaman lazım ki, bu da bizim elimizde olamayan bir şey. Bu sebepten sizler için fuar alanında deneyimlediğim ve gözlemlediğim önemli olayları kaleme alım. Şimdi başlıyoruz…

Akıllı Otomobiller ve Kişisel Araçlar

Otomobil endüstrisi on yıllardır CES’e katılmış durumda. Ancak bu katılım şimdiye kadar sadece; ses sistemleri, araç içi eğlence sistemleri ve son zamanlarda seyir ürünleri ile sınırlı kalmıştı.  CES 2017’de ise birçok otomobil üreticisinin akıllı ve kişisel otomobillerini sergilemesi fuarın yavaş yavaş farklı bir yöne kaydığını göstergesi olarak karşımıza çıktı. Teknoloji artık her alanda kullanılıyor ve tüketicilerin kullandığı bu yeni teknolojiler de dünyanın en büyük tüketici elektroniği olan CES ‘de gösteriliyor. Bu gösterge önümüzdeki yılların nasıl olacağını bize fısıldıyor gibi. Her geçen yıl daha fazla ototmobil üreticisi fuara ilgi gösteriyor ve teknoloji açısından yeni geliştirdikleri ürünlerini sergiliyorlar. CES 2017’nin temel taşlarından birinin ototmobil endüstri olduğunu söylemek mantıksız olmaz.

Fuarda otomobilleri daha akıllı hale getirmek için eklenebilecek çok sayıda ürün gördük. Corning firmanın bir aracın tüm ön panelinin camdan yapıldığı bazı yenilikçi tasarımları ve “akıllı” camın gelecekteki otomobillerimizle nasıl etkileşim kuracağımızı gösteren demoları deneyimledik. Ayrıca Nissan’ın gerçekleştirdiği tanıtım toplantısında CEO Carlos Ghosn’un kişiselleştirilmiş araçlar konusunda yeni araç ve teknolojilerini göstermesi ilgi çekiciydi. Bunun yanı sıra Faraday Future’ın Teslaya rakip olarak çıkardığı FF91 modeli de yine CES 2017 kapsamında gösterildi. Diğer büyük otomobil olaylarına baktığımızda; otonom sürüş, elektrik enerjisi ve daha iyi bağlantılara doğru ilerleyen eğilimlerin öne çıktığını görüyoruz.CES 2017

VR, AR ve Karma Gerçeklik

İki yıl önce, Oculus VR, Rift ürününü tanıtmış ve anında o yılki şovun en büyük hitlerinden biri olmuştu. Oculus, o zamandan bu yana evrim geçirdi ve Facebook tarafından satın alındı. HTC, Sony ve Samsung da diğerleri arasında rakip VR cihazlar duyurdu. Bununla birlikte, VR şu ana kadar oyunlara odaklanmış durumda. İş dünyasında ki kullanım alanına baktığımızda gayrimenkul, seyahat ve diğer birçok görsel odaklı iş disiplinleri gibi alanlara VR getiren dikey uygulamalar hedefleniyor.

VR, ciddi bir deneyim sunmak için güçlü (ve pahalı) gözlük veya gözlük (ve ucuz) gerektirdiğinden, tüketicilere tam anlamıyla ulaşmasının biraz daha zaman alacağı görüşündeyim. Ancak VR, bu yıl CES’de büyük ilgi gördü. Pek çok uygulama ve cihaz, VR ve AR uygulamalarının görsel deneyimle örtüştüğü, artmış ve karışık gerçeğe odaklanmış durumda.

CES 2017’deki sanal gerçeklik ürünleri bir önceki yıla göre çok daha fazla yer kaplıyordu. Tayvan merkezli HTC yeni modeliyle daha fazla VR deneyimi yaratmaya yönelik girişimlerini başlattı. HTC’nin bu yeni ürününü deneyimlemek için farklı alanlarda birçok stand kurulmuştu ve ürünü deneyimleyenlerden tam not aldı diyebiliriz. HTC bu konuda sadece ürün üretmek ve satmak için çalışmıyor aynı zamanda yeni kurduğu VR geliştirici ekosistemini de tanıttı ve bu konuda geliştiricilere maddi ve manevi destek vereceğinin altını çizdi. Şimdiden ekosistem içerisine giren geliştiriciler var ve yakın zamanda bu geliştiricilerin ilk ürünleri HTC’nin VR cihazlarıyla birlikte çalışmaya başlayacaklar. Bu sayede VR cihazlar sadece video izleyebileceğiniz veya oyun oynayabileceğiniz bir cihazın dışında farklı alanlarda kullanılabilecek ürünler olarak karşımıza çıkacak. Ayrıca HTC, üçüncü parti şirketlerin Vive deneyimlerini kullanması için çevre birimleri kurmasına olanak tanıyan yeni Tracker sisteminin örtüsünü de kaldırdı. Oyuncak tabancadan eldivenlere, beyzbol sopalarına kadar olan yeni VR projeleri açıklandı.CES 2017

4K ve 8K TV’ler

4K TV’ler veya Ultra HD TV’ler son üç yıldır CES şovunda sıcak bir konuydu. Bu konunun sıcaklığını yitirmeden devam ettiğini söylemeliyim. Aklınıza gelebilecek tüm TV üreticilerinin standı CES 2017’de yer aldı ve katılımcılara yeni ürünlerini gösterdiler. Bunun yanı sıra fiyatlarda bir gerileme var ve 4K TV’ler daha uygun fiyatlı hale geldi. 4K içeriğinin yayılması her ne kadar yavaş yavaş olsa da TV’lerini yenileyen herkesin 4K’ya geçtiğini görüyoruz. Ancak 2017’de 4K eğilimleri daha da artacak ve bu konuda üretilen içeriklerinde çok daha fazla olacağı kesin.

Büyük soru şu olacak: LCD, OLED veya Quantum Dot modeli mi satın almalısınız? Sony, LCD’nin çok iyi olduğunu, ancak LG ise herkesi OLED’e taşımak istediğini savunuyor. Samsung, Quantum Dot’un TV ekranlarının geleceğini sergilediğini söyledi. Tabi ki tüm bunlar birer pazarlama politikası. BU ürünlerin kötü olduğu veya birbirlerine üstünlük sağladığı anlamını içermiyor. Seçim kararı verirken karşınıza çıkacak en önemli konulardan biri ise maliyet. LCD’ler büyük miktarlarda üretiliyor, kaliteyi üst safhalarda ve şu an OLED’den daha az maliyetli. Quantum Dot TV’ler LCD’den daha pahalı, ancak her üçü de son derece rekabetçi ve her birinin değeri seyircisine göre değişiyor. Çünkü bu konu sanat gibi ve sanatı beğenmek veya beğenmemek kişinin kişisel tercihine kalmış durumda. Hali hazırda gördüğümüz TV teknolojileri de sanki bir sanat misali karşımıza çıkıyor. Sundukları ile bizi yerimizden hoplatabilir veya gözümüzü kapatarak geçmesini beklediğimiz bir olaya dönüşebilir.

Tüm bunların yanında bir de 8K TV seçenekleri mevcut. Tabii ki bu ürünlerin fiyatları el yakıyor. Fakat CES 2017 de bu tarz yeni ürünler de sergilendi ve görüntü kalitesi açısından (en azından benden) tam not aldı. BU gösterimlerin asıl amacı 2020 Tokyo Olimpiyatlarının olduğu söylenebilir. Önümüzdeki olimpiyatların 8K formatında yayınlanacağı tahmin ediliyor. Bu durum da üreticileri harekete geçirmiş durumda ve yakın gelecekte tüm firmaların bu ürünlerini tüketicilere sunacağını tahmin ediyorum. Tabii ki ilk zamanlarda fiyatlar yüksek olacak. Bu durumun üç yıl içerisinde tersine döneceğini söyleyebilirim.

Bye Bye 3D

TV üreticileri 3D’yi bıraktı. Bunun yerine daha iyi kalitede sunumlar ve daha ince TV’lere odaklandı. LG Electronics, “duvar kağıdı” ince televizyonunu sergilerken rakipleri Sony ve Samsung daha gerçekçi görüntüler için sunduğu teknolojileri ön plana çıkarmaya çalıştılar. Tüm bunlar bizleri 4K Ultra zengin ekranlar almaya ikna etmek için bir adım oldu.CES 2017

Benim Asistanım Nerede?

Bu yıl birçok hoparlör üreticisinin hali hazırda kullanılan ses tanıma sistemleriyle birlikte akıllı asistanlarını sergilediğini gördük. Bunun yanı sıra prototip aşamasında olan yeni ürünler de gözlerimize takıldı. Kısacası sanal asistanlar artık ne söyleyebildiğimiz anlıyor ve söylediğimi birçok şeyi yorumlayarak bizlere cevap verebiliyor. Bu tarz asistanların yakın gelecekte arabalar, buzdolapları, masa üstü saatler gibi birçok alanda kullanıldığını göreceğiz. Kısacası etrafımızı sanal asistanlar saracak. Peki bu bizi yalnızlığa ve sanal yaşama mı itecek? Bunu hep beraber bekleyip göreceğiz.

Bu konuda tek geçebileceğim ürün ise Amazon’un sunduğu Alexa. CES 2017’de bu ses asistanını cihazlara, televizyonlara, hoparlörlere, lambalara, otomobillere ve daha pek çok alana entegre eden onlarca yeni ürün ve hizmet gördük.

Nesnelerin İnterneti

CES 2017 içerisindeki Nesnelerin İnterneti kavramının hemen hemen her alanda kullanıldığını gördük. Bunların arasında birbirine bağlı cihazlar, yeni giyilebilir ürünler, sağlıkla ilgili cihazlar ve araç kullanım örneklerini deneyimledik. Gösterilen her ürün bir şekilde yeni bağlantı teknolojileriyle donatılmış durumda. CES 2017’yi bir “IoT Show” olarak adlandırabilirim.

Kişisel Robotlar, Kişisel Taşıma Cihazları ve Dronlar

Kişisel robotlarla ilgili gördüğümüz yeni teknoloji ve ürünler ele alındığında bu yılki CES’te ilginç bir kategorinin doğduğunu söyleyebilirim. Bu robotlardan bazıları endüstri odaklı kahve yapıcılar gibi görevlere bağlı çalışıyorlardı. Ancak bazıları ise; sizi takip eden ve kişisel asistanlar haline gelen küçük robotlardı. Ayrıca hoverboards gibi kişisel ulaşım araçları da yine CES 2017 yer aldı. BU ürünlerin varyasyonlarının önümüzdeki günlerde hızlıca artacağını söyleyebilirim. Ayrıca, hem işletmeyi hem de tüketicileri hedefleyen düzinelerce yeni cihaz yine CES 2017 kapsamında gün yüzüne çıktı. Bunlardan Pepper, KuriKuriKuri ve LG’nin Hub Robotunun bazı örnekler olduğunu söyleyebilirim. Robotlar yeni beceriler ve kişilikler ile sergilendi ve gelecekte neler yapabilecekleri gün yüzüne serildi.

Benim gözümden, CES 2017 öne çıkan kavramların bunlar olduğunu söyleyebilirim. Önümüzdeki sayfalarda yer alan haberler içerisinde global firmaların CES 2017 ortaya çıkardığı yeni ürünlerinin haberleriyle karşılaşacaksınız.

Ali Yavuz ŞAHİN / BT Günlüğü