Binlerce iPhone Oyunu Apple Tarafından Kaldırılacak! İşte Nedeni…

Apple önümüzdeki ay içinde App Store’dan Çin hükumeti onayı bulunmayan binlerce iPhone oyunu için kaldırma planı yapıyor. Bakın bu karar neden alındı…

Çin hükümetinin geçtiğimiz yıllarda aldığı karar uyarınca iPhone oyunu denetimi konusunda yavaş kaldığı gözlemleniyor. Fakat şimdiye kadar iOS uygulama mağazasındaki oyunların Çin Hükümeti tarafından lisanslanma sürecinde mağaza içerisine yüklenmesine izin veriliyordu. Bu sayede oyun üreticileri iOS oyunları için lisan başvurusu yapmalarının ardından oyunları kullanıcıların beğenisine sunabiliyordu. Ardından birkaç ay sonra lisan çıktığında oyunu belki de milyonlarca kişi indirip oynamış oluyordu.

Bu açık şimdiye kadar kanlı şiddet sahneleri içeren Grand Theft Auto gibi iPhone oyunu sahipleri tarafından kullanılıyordu.  Ücretli ya da uygulama içi satın alımlar sunan ve yayınlanmadan önce inceleme için lisans almak zorunda olan uygulamalar veya oyunlar Android uygulama mağazası içerisinde 2016’dan bu yana kurallara uyularak yayınlanıyordu. Apple iPhone oyunları tarafında ise onaylanmamış oyunların AppStore tarafında yayınlanmasına izin veriyordu. 

bunun başlıca sebeplerinden biri Çin hükumetinin uzun süren bürokrasi yoluydu. iPhone oyunu bitiminin ardından mağazada yayınlanmadan önce lisan başvurusu yaptığında en az altı ay bekleme zorunda kalıyor. Üreticiler bu konudaki tepkileri Çin Hükümetine iletmişti fakat şimdiye kadar lisan alma sürelerinde herhangi bir iyileşme yaşanmadı.

Çin Hüketi iPhone Oyunu Konusunda İnce Eleyip Sık Dokuyor

Buna karşılık Apple, Çin uygulama mağazasının gözetimini artırmaya başladı ve bu ayın başlarında Çin’in isteği üzerine iki podcast uygulamasını kaldıracak.

Şubat ayında Apple, ülkedeki iOS geliştiricilerine 30 Haziran’a kadar oyunları ve uygulamaları için lisans almaları gerektiğini hatırlattı. iPhone üreticisinin yayıncılara açıkça son teslim tarihinden sonra lisanssız oyunların yasaklanıp kaldırılacağını bildirmesinin ardından harekete geçen üreticilerin tek sorunu lisan başvuruların gerekli zaman içerisinde yetiştirilememesi.

Değişiklik yürürlüğe girdikten sonra tüm lisanssız oyunların kaldırılmasının ne kadar süreceği hakkında bir bilgi yok. Çin oyun blogu Gamelook daha önce Apple’ın yaklaşan icraatını bildirmişti ve iPhone oyunu sahiplerini uyararak Temmuz ayı itibariyle oyunların kaldırılacağını altını çizmişti. 

Çin’li analizlerin yaptığı araştırmalara göre Çin’in 2019’da Apple App Store üzerinden satılan 61 milyar dolarlık dijital mal ve hizmet satışı gerçekleştirmiş durumda. Apple’ın Çin AppStore üzerinde ne kadar lisanssız uygulama barındırdığı konusunda ise henüz bir bilgi yok.  Çin’in iOS App Store’da ücretli veya uygulama içi satın alımlar içeren yaklaşık 60.000 oyun var ve bunların en az üçte birinin lisansa sahip olmadığı düşünülüyor.

AppInChina İcra Kurulu Başkanı Rich Bishop, “Bu şirketler, tipik olarak ABD’den sonra en büyük ikinci pazarlarından elde edilen gelirleri aniden kaybedecekler” diyor.  Yetkili, firmasının geçtiğimiz hafta oyun lisanslarıyla ilgili olağan soruşturma hacminin üç katını aldığını da sözlerine ekliyor. 

Apple’ın yeni çabası Çin hükumetinin oyun konusundaki sıkı duruşunu vurguluyor. Küçükler arasında bağımlılığın çoğalması ve saldırgan içeriğin yayılması konusundaki endişelerini dile getiren düzenleyiciler, 2018’den bu yana oyunlar üzerinde çok daha katı ve daha yavaş bir inceleme sürecini benimsemiş durumda.

İlgili Haberler

>> Apple iOS 14 özellikleri neler? Yeni sürüm tanıtıldı.

>> iPhone 12 Demo Ürünlerinin Görüntüleri Sızdırıldı!