Elektrik Faturasında Tasarruf Etmenin Yolları

Daha düşük bir elektrik faturası mümkün mü? Önerilerimizi dikkate alarak elektrik faturasında tasarruf yapabilirsiniz. Cebinizi yakmayacak bir fatura için öneriler:

Elektronik Ürünlerin Enerji Sınıfına Dikkat Edin

Elektrik faturası nın kayda değer bir kısmını, buzdolabı, televizyon gibi sık kullandığınız cihazların yaktığı elektrik oluşturuyor. Enerji dostu, daha verimli cihazlar alarak faturanın daha düşük gelmesini sağlayabilirsiniz. Enerji sınıfında en verimli değer A++ olarak ifade ediliyor. Enerji sınıfı B’den daha düşük olan cihazlarınız varsa, ilk fırsatta değiştirerek farkı kendiniz görebilirsiniz.

Evinizin İzolasyonu Nasıl?

Doğalgaz ile ısınan evlerin birçoğunda ek olarak elektrikli ısıtıcılar da yanıyor. Evde izolasyon iyi olduğunda ise ısı içeride daha uzun süre korunuyor. İzolasyon kadar doğru dekorasyon da ısı için önem arz ediyor. Isı kaynaklarının önüne yatak, dolap veya koltuk koymamalı, önlerini mümkün olduğunca açık bırakmalısınız.

Kullanım Alışkanlıklarınızı Değiştirin

Cihazların yanlış kullanımı, ürünlerin motorunun daha çok çalışmasına ve daha çok elektrik yakmasına neden olabiliyor. Örneğin elektrik süpürgesinin toz haznesini / toz torbasını sık sık değiştirmelisiniz. Ütü gibi ısınarak çalışan cihazları ara ara çalıştırmak yerine bir kez ısıtıp, daha çok eşya ütülediğinizde enerjiden tasarruf edebilirsiniz. Bilgisayar, cep telefonu gibi cihazları şarjda bırakmamalısınız. Açma kapama tuşu bulunan çoklu prizleri kapatarak tasarruf sağlayabilirsiniz.

Perde ile Elektriğin Ne Alakası Var Demeyin

Elektrik faturalarının bir kısmını da aydınlanma giderleri oluşturuyor. Gündüz evin aydınlık olmasını, akşam güneş tamamen batana kadar ışık gereği duymamayı sağlayacak aydınlık tüller almalısınız. Ayrıca ısı yalıtımı için evinizde camları tamamen kapatacak, kalın güneşlikler de bulunmalı. Perde modelleri ve tül çeşitlerini doğru seçerek elektrik tasarrufuna katkı sağlayabilirsiniz. Pencere ve camlarınızın kenarlarına bant çekerek, eski PVC pencerelerin aralıklarını silikonlayarak ısıyı daha iyi koruyabilirsiniz.

Ampul Seçimi Önemli

Elektrikten tasarruf sağlayan yeni nesil ampullerden alarak aydınlatmada yakılan enerjiyi %85’e kadar azaltabilirsiniz. Ayrıca ışığın derecesini kolaylıkla değiştirebileceğiniz aydınlatma anahtarlarını da kullanabilirsiniz.

Küçük Yardımcılardan Destek Almayı Unutmayın

Evinizde daha az elektrik ve doğalgaz yakmak için ısınma alışkanlıklarınızı gözden geçirmelisiniz. Gece uyurken odanın çok sıcak olması sağlık için tavsiye edilmiyor ancak uykuya geçiş sürecinde birçok kişi sıcak ortamı tercih edebiliyor. Eğer sizin de böyle bir alışkanlığınız varsa, gece boyunca yüksek ısıda kalorifer veya elektrikli ısıtıcı yakmak yerine yatağınızın içine bir elektrikli battaniye koyabilirsiniz. Yatmadan önce çift veya tek kişilik nevresim takımı içinde görünmez olacak battaniyeyi ısıtabilir, fişten çekerek sıcacık yatak içinde uyuyabilirsiniz. Böylece kocaman bir odayı yüksek ısıya getirmekle uğraşmak zorunda kalmazsınız.

Buzdolabını Tasarruflu Hale Getirmenin Yolları

Buzdolabınız çok elektrik yakıyorsa, içine sıcak yemek koyuyor, dolabın kapağını açık unutuyor veya çok sık açıyor olabilirsiniz. Yemekleri oda sıcaklığına gelene dek dışarıda dinlendirmeli, ardından buzdolabına koymalısınız. Buzdolabını mümkün olduğunca az açarak ideal ısıyı daha kolay korumasını sağlayabilirsiniz. Buzdolaplarını ideal düzeyinden fazla doldurmak, sık sık kapağını açmak veya kapağı açık bırakmak motorun daha çok çalışmasını gerektirdiği için fazla elektrik yakıyor.

Elektrik Faturanızı Kontrol Edin

Birçok elektrik sağlayıcı, elektrik faturalarının ayrıntısını web sitelerinde sunuyor ve elektriğin daha uygun ücretlerle sunulduğu saatleri bildiriyor. Günün her saatinde elektrik aynı fiyatta olmuyor. Çok elektrik yakacak aletleri, elektriğin daha uygun fiyatlı olduğu saatlerde çalıştırarak elektrik faturası ücretlerini düşürebilirsiniz.

Kullandığınız Programları Değiştirebilirsiniz

Çok lekeli olmayan çamaşırları daha düşük ısıda yıkamayı, bulaşık makinesini daha düşük sıcaklıklarda çalıştırmayı tercih edebilirsiniz. Her gün kullandığınız programları kısa süreli ve daha düşük ısıda yıkayan alternatiflerle değiştirdiğinizde faturanızda büyük fark görebilirsiniz.elektrik faturası

İlgili haberler

>> Elektrik Zammı Geldi: Rakamlar Fena!

>> Elektrikli otobüs Mercedes-Benz Körüklü eCitaro Türkiye’de geliştirildi!