Kulaklık Kullanırken Dikkat: Bir Çocuğun Kulak Zarı Zarar Gördü

Kulaklık kullanırken genellikle yüksek ses seviyesini açmamanızı, bu sayede kulak sağlığınızı koruyabileceğinizi öneririz. Ama bazen beklenilmeyen şeyler olabiliyor, acil durumlar neticesinde can sıkıcı detaylarla karşılaşabiliyoruz. Tıpkı bu haberde bahsedeceğimiz örnekte de olduğu gibi.

Daha önce Amber Alert – Acil durum çağrı sistemini duymuşsunuzdur, özellikle de çocuk kaçırma – kaybolan çocuk olayları için. Bu durumda, çevredeki herkesin yardımcı olabilmesi için telefonlarına tiz bir sinyal gönderilir ve yardım istenir. Oysa bu ses, bazen ekstra can sıkıcı sonuçlar da doğurabiliyor. Örneğin o sırada kulağınızda bir kulaklık varsa, bir anda yüksek sesle bu sinyale maruz kalabilirsiniz. Ya bir de kulağınızda hasar oluşursa?

PhoneArena’da yer verilen bilgilerde, telefonlardaki bu özellik aktifken dikkatli olunması gerektiği belirtiliyor. Bu özelliği kapatanlar da var. Kapatmayan, belki de konu hakkında bilgisi olmayan 12 yaşındaki bir çocuğun ise, yüksek ses seviyesine maruz kaldığı için kulak zarı zarar gördü.

Kulaklık Kullanırken Dikkat: Bir Çocuğun Kulak Zarı Zarar Gördü

Adı ve soyadı B.G. olarak kısaltılan 12 yaşındaki bir çocuk, AirPods kullandığı esnada Amber alarmı verildi ve bu sese maruz kaldığı için kulak zarında hasar meydana geldi. Teksas’ta yaşayan çocuk, bu olaydan sonra baş dönmesi, mide bulantısı ve kulakta çınlama gibi sorunlarla da ara ara karşılaşmaya başladı, yani kısacası hayat kalitesinde ciddi bir düşüş meydana geldi. 2 yıllık bir süreçten söz ediyoruz.

Çocuğun ailesi ise, yaşanan bu gelişmeler neticesinde Apple’ı mahkemeye verdi. Aile, benzer bir durumla karşılaşılması sonucunda kulakta zarar ve işitme kaybı gibi sonuçlarla karşılaşılma ihtimali olduğunu ve Apple’ın ise bu konuda müşterilerini uyarıcı ibarelere yer vermediğini savunuyor.

Bu konu hakkında daha önce Reddit’te de benzer tartışmalar yaşanmıştı. Yani bu ilk olay değil aslında.

Şunu da belirtelim ki Amber Alert sistemini hem Android hem de iOS işletim sistemli telefonlarda devre dışı bırakma imkânınız var. Bu da kullanıcının kendi kararı sonuçta.

iOS tarafında izlenilmesi gereken yol:
Settings > Notification > Government Alert > Amber Alerts Off

Android tarafında izlenilmesi gereken yol:
Settings > Apps & notifications > Wireless Emergency Alerts > Amber Alerts Off.

İlgili Haberler:

>> Dyson Airwrap ile Sağlıklı ve Kolay Şekillenen Saçlar!